Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ted nechci uplne kecat. Vyuzila jsem jen jednou, do duhovych hor, ale mala kapacita a drahe. Byl to teda teren s brodenim reky, ale stejne. Jednosmerna cesta asi hodinova nejakych 40 eur, jestli si dobre vzpominam. Jinak jsem mela na mysli spis to, ze te typicky nedovezou k turistickym zajimavostem (to mas ale urcite presnejsi predstavu nez ja, kdyz mas mapu). Je to celkove takove puste. Proto tam jsou ty hromady zajezdu a turistu cestujicich autem. Cesty hromadnou dopravou taky vyzadujou prislusne ubytovani a cestovat nalehko a casove se prizpusobovat. Jak rikam, placnout se do rejkjaviku na par dni do nejakeho hostelu s kuchynkou a vyrazit odtud na par vyletu by slo, vetsi ambice bych ale nemela. Jedine autem.
Fakt zalezi, co si predstavujes a jaky mas rozpocet, jake uzemi a aktivity te zajimaji, kolik mas casu…
Moje deti, mladsi skolni vek, by byly otravene. Bavi je koupani, sportovani, lehci vyletovani, chozeni a poznavani. To bych musela hodne zkratit prejezdy a hojne prokladat zmrzlinama a vecerema a to by se mi nevyplatilo.
Nebo jen ten „mastnackej“ vikend na jihu, videt par hlavnich atrakci, ale to je taky financni zaprah.
Nechcete jet na maltu? To je taky zajimavy ostrov, ne moc proflakle misto, v mori se taky moc clovek nevykoupe, ale je tam teplo, no asi az moc
, a daji se tam navstivit veci autobusem, lodi za par eur ![]()
@Enmamma píše:
Když oni pořád malují velryby, moře a sopky, tak jsem jim to vše chtěla ukázat.
Je to tvoje věc, ale já osobně si nemyslím, že toto je vhodná dovolená pro samotnou ženu s dvěma malými dětmi. Nevím, jak na tom jsi s angličtinou, jak moc dobře se domluvíš a určitě počítej s tím, že pokud nechceš třít bídu s nouzí, tak to bude hooodně drahá dovolená a podle mě bez půjčení auta to tam nemá smysl vůbec.
To je na tobě.
@bigl píše:
Je to tvoje věc, ale já osobně si nemyslím, že toto je vhodná dovolená pro samotnou ženu s dvěma malými dětmi. Nevím, jak na tom jsi s angličtinou, jak moc dobře se domluvíš a určitě počítej s tím, že pokud nechceš třít bídu s nouzí, tak to bude hooodně drahá dovolená a podle mě bez půjčení auta to tam nemá smysl vůbec.
To je na tobě.
Samozřejmě, je to moje věc. Nicméně děkuji za upozornění.
Souhlasím s tím, jak tady padla angličtina. Autobusy se rezervují dopředu na netu nebo se musíš domluvit s paní na pobočce. My byly ubytování v centru v kempu. Jednou nám jel autobus od tama. Jinak jsme chodili na centrální autobusovou zastávku. Bylo to půl hodiny rychlou chůzí. Cesta z letiště do města byla přes tisícovku autobusem na osobu. Trvala asi 40 minut. Cena z loňska. Obyčejný, malý toastovy chleba cca 100 Kč. Snáší děti dobře, že jsou zmrzlé, mokré a hladové? Jestli chceš zážitek a levné, jeď někam na východ. Ukrajina, Rumunsko, dá se vlakem, je tam levne, návrat do minulosti. I turistické atrakce najdeš. Nebo pokud máš víc peněz tak Gruzie, Arménie… Myslím, že lidi kteří byli na Islandu, tě jako hrdinku nevidí, ale jako totálního silence! Ale v dobrém!
jestli se přeje jen rozhodneš jet, připrav si hodně peněz a pak napiš jak se ti líbilo!
Jinak mám za to že Island je spíš pro dospelaky, doufám že se tam jednou vrátím na polární záři ![]()
@Enmamma píše:
Když oni pořád malují velryby, moře a sopky, tak jsem jim to vše chtěla ukázat.
Mozna tuleni. Na severu. Taky zalezitost na auto.
A co Sicilie? Etna a vedle ostrov a opravdu soptici sopka Stromboli, tam se da dostat lodi. More zaruceno. Ceny mirne, predevsim mimo sezonu. Letiste Catania nebo Palermo.
@Sedmnactnulajedna píše:
Mozna tuleni. Na severu. Taky zalezitost na auto.
A co Sicilie? Etna a vedle ostrov a opravdu soptici sopka Stromboli, tam se da dostat lodi. More zaruceno. Ceny mirne, predevsim mimo sezonu. Letiste Catania nebo Palermo.
To je také dobrý nápad. Ale mě láká na Islandu to, že tam není kriminalita a nikdo mě tam (aspoň doufám) s dětmi nepicne.
@Enmamma píše:
To je také dobrý nápad. Ale mě láká na Islandu to, že tam není kriminalita a nikdo mě tam (aspoň doufám) s dětmi nepicne.
No, nejela bych. S 16letym jsme dali 2 tydny poznavacku, zima, hlad a byl ko.
Vzala bych deti na Sardinii, Maltu, Korziku. Krasne ostrovy.
@Enmamma opravdu myslíš, že je vhodné se dvěma předškolníma dětma, s ADHD, psychiatrickou diagnózou, mentalně a vývojově opožděnými, o kterých také píšeš, že fungují jen díky lékům, vydat se sama na Island?
V diskusích píšeš, že nemáte peníze, v obchodech bereš vystavené ochutnavkové uzeniny, aby měly děti aspoň buřtgulaš, tobě stačí cigára.
Zjisti si, jak moc je na Islandu draho, jaké jsou ceny potravin, dopravy.
Vůbec si nedovedu představit, jak všechny bágly s potřebnýma věcma taháš na zádech a v rukou a do toho dvě divoké děti.
Zkus to ještě hodně promyslet, ono je značný rozdíl jednodenní výlety vlakem po Čechách a cesta na Island.
Až příští rok začnou děti malovat rakety a vesmír, tak je vezmeš kam?
@mado píše:
@Enmamma opravdu myslíš, že je vhodné se dvěma předškolníma dětma, s ADHD, psychiatrickou diagnózou, mentalně a vývojově opožděnými, o kterých také píšeš, že fungují jen díky lékům, vydat se sama na Island?V diskusích píšeš, že nemáte peníze, v obchodech bereš vystavené ochutnavkové uzeniny, aby měly děti aspoň buřtgulaš, tobě stačí cigára.
Zjisti si, jak moc je na Islandu draho, jaké jsou ceny potravin, dopravy.
Vůbec si nedovedu představit, jak všechny bágly s potřebnýma věcma taháš na zádech a v rukou a do toho dvě divoké děti.Zkus to ještě hodně promyslet, ono je značný rozdíl jednodenní výlety vlakem po Čechách a cesta na Island.
Chtěla jsem jim udělat radost. Uvidíme, pokud to nepůjde, vymyslím něco jiného. Ale já mám ty děti ráda a chci, aby se měly dobře. Třeba jsem blázen, ale blázni mají hezký život. Ono už vzít si tyto děti může mnoho lidí považovat za bláznovství. Prostě jsem už taková. Kdybych nebyla, tak bych ty děti neměla. A mám, jdeme do třetího a určitě budu chtít, aby si dětství také užilo.
Až příští rok začnou děti malovat rakety a vesmír, tak je vezmeš kam?![]()
![]()
![]()
To chce každý, dělat dětem radost, ale Island není moc prostředí, které by působilo radost. Opravdu bych volila babyfriendly destinací, Island bych nechala až z toho budou mít rozum.
I tady u nás v lázeňském trojúhelníku jsou oblasti probublávající teplé vody s občasnými gejzíry. To by se jim mohlo líbit a radost způsobit také, pokud se cestou stavíte na nějakém hřišti a na zmrzlinu.
@mado píše:
To chce každý, dělat dětem radost, ale Island není moc prostředí, které by působilo radost. Opravdu bych volila babyfriendly destinací, Island bych nechala až z toho budou mít rozum.
I tady u nás v lázeňském trojúhelníku jsou oblasti probublávající teplé vody s občasnými gejzíry. To by se jim mohlo líbit a radost způsobit také, pokud se cestou stavíte na nějakém hřišti a na zmrzlinu.
Poohlédnu se ještě po jiných destinacích a dám pak vědět, kam jedeme. ![]()
@mado tak on internet a klávesnice snese všecko. Tady se hezky fantaziruje. Možná zakladatelka čekala rady - Běž do toho, za 10 tisíc si tam budete královsky užívat.
Já myslím, ze fantazirováni skončí při pohledu na ceny letenek, schopnosti ty letenky objednat, udělat si sama check-in, dopravit se na letiště do Vídně (předpokládám)atd.
A to ještě nejsme ani u samotného pobytu a cestování po Islandu.
Ona si neuvědomuje, ze je to trochu jiná liga, než vlakem do Polska.
Zakladatelko já nevím kolik už toho máš nalítáno, ale toto fakt není dobrý nápad.
Naštěstí čím dyl te čtu tím víc vidim, te něco takového nebudeš schopna vůbec dotáhnout do konce. Ale souhlasím s tebou, ze nějaké sny člověk mít musí.
Nooo, nez zapichnuti kdekoli v Evrope a ve vetsine sveta bych se teda spis bala, jestli se deti neztrati na precpanem islandskem letisti, jestli nebude zemetreseni silnejsi nez obvykle, jestli mi deti nespadnou do vodopadu nebo jestli nebude zase nejaka sopecna erupce…
Jinak male deti tenhle vylet opravdu nedoceni. Delala bys to jednoznacne kvuli sobe. Ja nemam nic proti tomu, kdyz deti uz od utleho veku nasledujou rodice v jejich planech, at jsou to cesty do Thajska, nebo treba horske tury, ale je potreba si priznat, ze deti by si asi vybraly nejaky vybeh, koupani, volnost, blbnuti, hranolky ze stanku a vecer telku.
@bigl píše:
@mado tak on internet a klávesnice snese všecko. Tady se hezky fantaziruje. Možná zakladatelka čekala rady - Běž do toho, za 10 tisíc si tam budete královsky užívat.
Já myslím, ze fantazirováni skončí při pohledu na ceny letenek, schopnosti ty letenky objednat, udělat si sama check-in, dopravit se na letiště do Vídně (předpokládám)atd.
A to ještě nejsme ani u samotného pobytu a cestování po Islandu.
Ona si neuvědomuje, ze je to trochu jiná liga, než vlakem do Polska.
Zakladatelko já nevím kolik už toho máš nalítáno, ale toto fakt není dobrý nápad.
Naštěstí čím dyl te čtu tím víc vidim, te něco takového nebudeš schopna vůbec dotáhnout do konce.Ale souhlasím s tebou, ze nějaké sny člověk mít musí.
A jak jsi přišla na to, že jsem tak neschopná?