Dovolená - na kolik mám nárok?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Dovolená-na kolik mám nárok?
Ahojky. Chtěla bych se zeptat-od 16.9.2009 do 29.3.2010 jsem byla na nemocenské(rizikové těhu), od 30.3.2010 jsem na PPM. Po PPM bych chtěla čerpat dovolenou, ale… 1) účetní mi řekla, že si po PPM mám vybrat dovolenou, pak teprve zažádat o rodičovskou dovolenou..Já bych ale chtěla čerpat obojí najednou, jde to?
- z loňského roku mi zbývá 11dní dovolené, ale celkem mi naše účetní vypočítala 17dní, tím pádem na tento rok pouze 6dní..Proč? Některé maminy mají normálně tolik dní, kolik dostávají na celý rok. Jinde jsem zase slyšela, že pokud jsem v letošním roce nemarodila více než 100dní(což jsem nemarodila), tak mám nárok na plnou dovolenou. Proč mi to teda krátila a má na to právo? Jak to máte vy?
děkuji za odpovědi;o)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
vím odpověď jen na první dotaz - po mateřské normálně začni čerpat rodičovskou a do toho si nech proplatit dovolenou. dělala jsem to takto u Klárky a už teď mám zkonzultován o u naší mzdové, že to příští rok uděláme s prckem. a jinak mě říkala, že pokud se mi na PPM a staré dovolené podaří příští rok nahnat nějakých 90 pracovních dní, tak ještě dostanu plnou dovolenou příštího roku… ale u nás jim to vyjíždí přímo systém…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Účetní to říká správně…ty si budeš v práci čerpat řádnou dovolenou, ale zároveň nemůžeš u zaměstnavatele čerpat rodičovskou dovolenou, to se tluče. Ale není to to samé jako rodičovský příspěvek. takže v práci si nahlásíš rodičovskou dovolenou až po skončení řádné dovolené ale na soc už hned od skončení mateřské budeš pobírat rodičovský příspěvek. takže peníze ti půjdou současně. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V první řadě opravím nozu to co píše nejde. V bodě 1) má pravdu tvoje účetní, nejdříve musíš v práci požádat o čerpání dovolené a pak návazně o rodičovskou dovolenou. Dovolenou není možné za doby trvání pracovního poměru proplatit (to jde jen při jeho ukončení) a není možné zároveň čerpat rodičovskou dovolenou a dovolenou na zotavenou.
Ale nikde není řečeno, že nemůžeš čerpat dovolenou a zároveň už pobírat rodičovský příspěvek, takže o rodičák požádej hned a bude ti první měsíc a půl chodit jak rodičák, tak penízky za dovolenou, to je správně a je to i to, co nozu myslela. Ale nesmí se zaměňovat rodičovská dovolená = omluvené volno v práci, žádá se u zaměstnavatele a rodičovský příspěvek = peníze od úřadu, nejsou vůbec vázané na čerpání rodičovské dovolené.
V bodě 2) účetní pravdu nemá, za rok 2010 máš nárok na celou dovolenou, na tom trvej, zjisti jak k tomu číslu přišla a napiš, napíšu ti, kde je v tom chyba a proč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jani a proč myslíš, že má nárok na dovolenou, když v roce 2010 vůbec nepracovala? Omlouvám se, že vstupuju do diskuze, ale tohle mě zaujalo a ráda bych do budoucna věděla jak to je?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jéje, moc děkuji za odpověď…takže si mám v práci zažádat o proplacení řádné dovolené a na té sociálce zažádat o rodičovský příspěvek, to můžu tedy žádat od stejného data? A pak až vyčerpám dovolenou, tak teprve zažádat o rodičovskou dovolenou? A tu musím zažádat v práci, nebo na sociálce?
S tou dovolenou-teď jsem jí volala a byla nějaká zakoktaná(řekla jsem jí, že jsem se na to ptala a že mám nárok na plnou), že mi to musela pokrátit, ale důvod mi nebyla schopná říct, s tím, že tam něco jako hledala(v PC)a něco že tam není nebo co..a nakonec že se na to podívá a za chvíli mi znovu zavolá..tak jsem na ní zvědavá.. Až se ozve, tak písnu..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak mi teď volala…s tím letoškem jsem měla pravdu(a vy také
), mám nárok na celých 20dní, to teda popletla…ale pro změnu mi pokrátila loňskou dovolenou!!!! Zbývalo mi 11dní, ale protože jsem marodila od 16.9.(což je do konce roku 106dní-ale nee pracovních!!), tak mi to musela pokrátit celkem o 9,5dne..že prý ale půlky nedávají, tak mi strhla 9dní, tím pádem mi z loňska zbyly 2dny!!! Celkem tedy 22dní! Tak teď teda nevím, jestli ten loňský rok mohla takhle okrouhat??
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jojo, koukám, že jsem popletla pojmy rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek
v tom mají holky pravdu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
prosím prosím, nevíte někdo, jestli to tak je správně, nebo na koho se můžu obrátit se zeptat-jestli pracák, sociálku, advokát apod..?? Proč mi za loňský rok strhla 9,5 dne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aspera píše:
Jani a proč myslíš, že má nárok na dovolenou, když v roce 2010 vůbec nepracovala? Omlouvám se, že vstupuju do diskuze, ale tohle mě zaujalo a ráda bych do budoucna věděla jak to je?
Protože mateřská dovolená se dle zákoníku práce bere jako odpracované dny a pokud člověk za rok odpracuje alespoň 60 dní a pracovní poměr trvá celý rok, tak má nárok na celou dovolenou. Jsou to paragrafy 212 a 216. A neomlouvej se, od toho diskuze je ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
3kobra3 píše:
prosím prosím, nevíte někdo, jestli to tak je správně, nebo na koho se můžu obrátit se zeptat-jestli pracák, sociálku, advokát apod..?? Proč mi za loňský rok strhla 9,5 dne?
Správně to není…
Za 1) se krátí podle pracovních, nikoliv kalendářních dní, takže pokud to není 100 pracovních dní, tak se nesmí krátit vůbec.
Za 2) i kdyby to bylo 100 pracovních dní, tak se dovolená krátí o 1/12 celkového nároku za těch 100 dní a pak za každých dalších 21 o další 1/12, takže těch 9,5 dne je blbost, k takovému číslu se nejde přes dvanáctiny dopočítat.
Asi bych jí zavolala znova, že má teď pro změnu blbě to loňské krácení a poslala ji tohle:
§ 223
(1) Nepracoval-li zaměstnanec, který splnil podmínku stanovenou v § 212 odst. 1, v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj, já to měla tak, že jsem nahlásila svému zaměstnavateli nástup na mateřskou, zároveň nástup na rodičovskou dovolenou do tří let věku dítěte a v půlce MD jsem si na sociálce zažádala o rodičovský příspěvek, pak už jsem se o nic víc nestarala. Zaměstnavatel mi dovolenou proplatil a zároveň jsem dostávala RP. S tím krácením to nevím jak to je. Já šla na rizikové 24.4.09 do 31.10.09. Od 1.11.09 do 15.5.10 jsem byla na MD, dovolená mi za rok 2009 krácená nebyla ani za rok 2010.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mno, tak jsem jí teď kvůli tomu opět volala, a je akorát zpruzelá a že teď na to nemá čas a že se na to pak podívá a zavolá mi..Podle ní se to počítá za víc jak 100 KALENDÁŘNÍCH dní, což sice je víc, ale podle toho odstavce, co jsi mi sem zkopírovala, tak to je na pracovní dny..A to platí ikdyž jsem nedělala ranní/odpolední, ale krátký/dlouhý týden, že?
A ikdyby teda měla pravdu a měla právo mi to krátit, kolik dní by mi teda mohla strhnout? Marodila jsem od 16.září..
Mě už z toho fakt hrábne..nejdřív se provalí, že mě oškubala o 5dní, a teď s ní budu bojovat o 9dní…Nejsem na tom tak dobře, abych nad tím mohla mávnout rukou…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
a teď teda kamarádka přišla na další věc-prvních 14dní nemocenské platí zaměstnavatel, tím pádem by se to mělo počítat jako pracovní dny, ne? Pokud ano, tak ikdyby se to mělo brát na ty KALENDÁŘNÍ dny, tak kalendářních dní jsem marodila 106-14=92, takže jsem pořád pod stovkou…?? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak se chci s Vámi podělit o výsledek dohadů s naší účetní o mou dovolenou…přišla mi od ní SMSka, že mám k proplacení 31dní dovolené
kdybych to nechala plavat a neřešila bych to, tak bych přišla o peníze za 14dní dovolené
pecka, neee?
no ale mám radost, že jsem se nedala a díky vám, co jstte mi radili, jsem jí dostala
moc děkujiiiii ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit