Výpověď při neschopence v těhotenství!
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Vypoved pri neschopence v tehotenstvi!!
Ahoj chtela bych se zeptat jestli nekdo nevi co mam delat ![]()
jsem uz 2 mesice na neschopence kvuli velkym bolestem podbrisku..
muj problem spociva v tom ze nase majitelka ve firme konci a nastupuje novy majitel.. nebo spise najemce jedna se o benzinu.. a chce po me abych ji podepsala vypoved.. muze to udelat kdyz vsechny co tam delaji se automaticky presouvaji (samozdrejme na novou smlouu kterou mi nechteji dat) pod noveho majitele? nemela bych i ja kdyz jsem na neschopence nebo me muzou jen tak vyhodit?
moje druha otazka je jestli me tedy vyhodi a budu na UP jestli materska potom bude jinaci nebo se pocita 12 mesicu co jsem byla v praci nebo i z te nemocenske ci z penez z pracaku kdybych tam byla..
dekuji za odpoved ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Pokud by te nejakym zpusobem vyhodili zustan na neschopence jinak by ti zanikl narok na materskou kdyz bys byla na UP a nemohla bys sis zvolit ani delku RD.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
kattkka píše:
Vyhodit te nemuze jsi na neschopence a tehotna
Pokud neni puvodni firma v likvidaci.. Tam to tak jednoduche nebude.
- Citovat
- Upravit
A otazka zni jev likvidaci kdyz prechazi akorat na nove smlouvy???Si myslim ze ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No to není tak jisté… neplatí, že by těhule na neschopence nemohla nikdy dostat výpověď.
Pokud původní majitelka končí a nastupuje nový majitel pod svým vlastním IČem a nemají spolu sepsanou smlouvu o převzetí všech závazků, tak výpověď můžeš dostat, protože se jedná o rušení celé firmy a tam ochrana neplatí. Dokonce jí to ani nemusíš podepisovat, stačí pokud ti to prokazatelně doručí.
Pokud píšeš, že ostatní dostali nové smlouvy, tak to vypadá, že nový nájemce opravdu pojede na sebe jako nová firma (při převzetí závazků se nové smlouvy neuzavírají, max dodatek o změně názvu firmy…) a pak je samozřejmě na něm komu smlouvu nabídne a komu ne.
Jinak pokud si na neschopence, tak nebudeš na UP. A mateřská se ti bude počítat z platu z práce, pokud na mateřskou nastoupíš do 180 dnů od ukončení práce, což předpokládám, že stihneš. Jen pozor na to, že papír na mateřskou se dává bývalému zaměstnavateli, ten doplňuje plat a pak se to posílá na ČSSZ, tak si to pohlídej, ať pak nemáš problém původní majitelku sehnat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moni:lec jednoduche to asi nebude ale zustan na neschopence na UP SE NEHLAS nemela bys narok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
kattkka píše:
Pokud by te nejakym zpusobem vyhodili zustan na neschopence jinak by ti zanikl narok na materskou kdyz bys byla na UP a nemohla bys sis zvolit ani delku RD.
Tohle taky není pravda, pokud na mateřskou nastoupí do 180 dnů od ukončení pracovního poměru, tak mezitím může být klidně na UP a nárok má… naopak pokud by do nástupu uplynulo víc jak 180 dní, tak nárok na mateřskou zaniká i když bude celou dobu na neschopence.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
monika85 píše:
nn firma pokracuje jen se meni najemce
To nějak nechápu… předpokládám, že tebe zaměstnává ten nájemce, nikoliv ta firma, která vlastní benzinku, takže firma toho nájemce zanikat může.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ehm blbej dotaz ale jsem na zacatku 1. tehotenstvi
narok na materskou je od mesice kdy porodim ze? jsem teprv v 8. tydnu takze to asi nestihnu jelikoz majitelce konci najem uz tenhle mesic..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:monika85 píše:To nějak nechápu… předpokládám, že tebe zaměstnává ten nájemce, nikoliv ta firma, která vlastní benzinku, takže firma toho nájemce zanikat může.
nn firma pokracuje jen se meni najemce
me zamestnava firma zastoupena najemcem..takhle to mam ve smlouve..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ta právě zanikat může… ale na druhou stranu, i když majitelce končí nájem tenhle měsíc, tak na to měla myslet včas a tu výpověď ti dát dřív. Musí dodržet 2 měsíční výpovědní lhůtu, to si pohlídej, takže když ti dá výpověď ten, tak v ní musí být uvedeno, že je podle paragrafu 52 a) a výpovědní doba začne běžet 1.9., pracovní poměr tím pádem skončí 31.10. a máš nárok na 3 platy odstupného. Tím už by ti těch 180 dní mělo vyjít.
Jinak nárok na mateřskou je nejdříve 8 týdnů před termínem porodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dekuju tak snad to zejtra nejak prevalcime.. pozvala si me abych ji to podepsala.. takze jedine s odstupnym nebo novou smlouvu s novym majitelem…
uvidime ale dekuju ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit