Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím poradtě jak to zářídit jsme na PN a chceme jet na dovču?
To netušim, my jsme měli jet též a nejedeme nikam… Chlap je na PN, takže máme smůlu…
No, je to vlastně drzost, jet na dovolenou při PN. ![]()
Ale sestřenka jela takhle marodit ke svým rodičům a jenom nahlásila u dr., který vystavil neschopenku místo pobytu. On to někam napsal, nahlásil, nevím přesně. Taky záleží proč tu neschopenku máš, jestli nechceš jet do zahraničí a jak bude reagovat dr. Možná jde taky přerušit PN, ale to teda nevím jestli by se líbilo zaměstnavateli. Zeptej se u dr. a uvidíš.
Pokud je to jen změna místa pobytu v pracovnní neschopnosti na území ČR - tak lékař vyplní hlášení a pošle ho na sociálku, napíše tam přesnou adresu a jméno na zvonku, kde budeš. Kontrola pak může přijít na nové místo pobytu.
Pokud je to změna místa pobytu v pracovní neschopnosti mimo ČR, tak to musí schválit revizní lékař sociální správy.
Jen podotýkám, že bych rozhodně nikde nehlásila, že jedu na dovolenou. Pracovní neschopnost a dávky od státu nejsou vypláceny proto, aby si při nich člověk užíval. Pokud chceš jet třeba k rodičům, tak bych řekla doktorovi, že doma se bude dělat rekonstrukce a tak jedeš do klidu k rodičům.
Tiskopis se jmenuje Hlášení ošetřujícího lékaře a je zde uložený http://www.cssz.cz/…ojisteni.htm
PN a dovolená? To bych řekla, že je fakt drzost nejvyššího kalibru. Ukončete PN a jeďte na dovolenou
no, ona PN muze byt i pri rizikovem tehu a v tom pripade je celkem jedno, jestli tehulka „marodi“ doma nebo nekde v CR na chate, podle me…
![]()
pokud je to v CR, tak bych nahlasila adresu lekari a pokud je to v zahranici, tak bych se rozhodne poradila s lekarem a v pripade, ze povoli, tak bych ukoncila PN…
@ynax píše:
PN a dovolená? To bych řekla, že je fakt drzost nejvyššího kalibru. Ukončete PN a jeďte na dovolenou
Souhlasím ![]()
@ynax píše:
Taky jen tiše zírám. Jenže co bys chtěla, v poradně potkávám skoro většinu, která hned po zjištění, že je těhotná, požaduje PN, a že by bylo tolik rizikovek, to se mi fakt nezdá. Většinou jim kulový je, jen se chtějí povalovat doma. Že má někdo vůbec tu drzost se na tohle optat. ![]()
@Šárka 01 píše:
Taky jen tiše zírám. Jenže co bys chtěla, v poradně potkávám skoro většinu, která hned po zjištění, že je těhotná, požaduje PN, a že by bylo tolik rizikovek, to se mi fakt nezdá. Většinou jim kulový je, jen se chtějí povalovat doma. Že má někdo vůbec tu drzost se na tohle optat.
tak ja treba mam od doktora potvrzene, ze vzhledem k veku, potizim v prvnim tehu a predcasnemu prvnimu porodu bych mela dostat PN hned, jak budu opet tehotna… takze nevim, jestli to je jenom o tom, ze tehotne zeny „chteji“ byt na PN…
![]()
ja tedy jeste porad doufam, ze PN nedostanu, ale kdyz jo, tak bych taky nerada byla „jenom“ doma, to bych se s malym asi zblaznila, protoze by rozebral byt do sroubku…
![]()
@Ema N.
Jasně, já taky nemluvila o případech, jako jsi ty. Já už skoro končím a celý těhotenství se mě všichni ptali, jestli jsem fakt v práci, jak kdybych byla ufon. Ale ani se nedivím, jak říkám, v každý poradně, kam chodím (normální, cukrovkářská) nemaká ani jedna těhotná a většina od začátku. No a když už je někdo na PN, měl by mít přeci zdravotní důvod, a pak by mě v těhotenství ani nenapadlo někam frčet na dovču, třeba kvůli tomu, abych něco nepodělala.
Teda nevím, ale myslím, že mám vycházky například těch 6 hodin denně a kde je budu dodržovat, je snad jedno. Někdo má třeba rodinu v cizině, proč by k ní nemohl jet, když má konečně spoustu času. A to vaše, že 6 hodin denně stačí…jasně, stačí, když ti není zrovna v té době blbě a zase nikam nejdeš. Taky nemusíš vlastně vytáhnout paty celý těhotenství, protože když máš vycházky, je ti blbě, a když je ti dobře, zas nemáš vycházky. Vím, že s tím nic nenadělám, jen mě udivujou vaše reakce. Sáhněte si všichni do svědomí a nevěřím, že ani jednou jste neměli neschopneku, i když jste nebyli zrovna nemocné.
@lulu11
No, tak já teď měla neschopenku na týden po 8 letech, spíš pokud mě něco nepoložilo, chodila jsem do práce. Nechápu, proč by si někdo bral neschopenku, když mu nic není? To je normální flákárna, jiný důvod nevidím. To jim nevadí, o kolik peněz přijdou? Já být manžel, tak na svou ženu asi nekoukám moc uctivě, kdybych viděla, jak je vyčůraná (myslím na PN bez nemoci, nejen u těhotných). A že se spousta těhotných na těhotenství jen vymlouvá, je taky fakt.
Mela jsem neschopenku jednou, na planovanou operaci.
Tehotna na PN z duvodu rizikoveho tehotenstvi nema podle me co jezdit do zahranici, protoze tam nema zajistenou event. potrebou peci v tehotenstvi, Navic, je preci nemocna( prace neschopna), tudiz by mela dodrzovat klidovy rezim, jde preci o zdravi ditete, neni to dovolena.