Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny. Diskuzí typu kam do Řecka s dětmi tady sice pár je, ale já mám trošičku obsáhlejší dotaz, tak snad se dopídím odpovědí.
Příští rok bych ráda s dětmi do Řecka na dovolenou (jedna z destinací, nad kterou uvažujeme). Děti tou dobou budou mít 4 a 1,5 roku. Takže primárně hledám pozvolný vstup do moře. Ale současně ne nějaké obří pláže, kde je milion lidi, hlava na hlavě. I okolí hledám spíš klidnější. Máte tip?
Je nějaká lokalita, kde se dá ubytovat v mobilhomech, ne v hotelu? Nebo je Řecko vyloženě spíš o hotelech?
S tím souvisí další dotaz - jakou ck byste doporučili?
A teď to, co mě trápí nejvíc. Jak s takto malými dětmi probíhá let? Obě letí připoutane na sedačce nebo jak ti chodí? Zajímá mě především to menší. Jaké máte zkušenosti? A jak pak probíhá přesun na ubytování? To je nějaký svozový autobus?
Pro někoho možná hloupé otázky, ale já s dětmi takto ještě necestovala, tak prosím o shovívavost ![]()
Řecko moc neznám, navíc Řecko je široký pojem,
ostrovy jsou o hotelech, pevnina - tam jsou často apartmány, studia
většímu dítěti sebou tablet nejlépe, bonbony, aby nezaléhalo v uších - ale diskusí o letu s dětmi je tu spousta,
po příletu si v hale počkáte na zavazadla, pak jdete k východu, kde jsou delegáti jednotlivých cestovek a ti vás nasměrují ke svozovému autobusu, minibusu, tranzitu
při výběru u jakékoliv cestovky, je celkem jedno u jaké, oni si to vše přeprodávají, si vždy prohlédni na netu co bys chtěla, napiš si to a běž do cestovky.
Když řekneš věk dětí, rádi ti pomůžou s výběrem, to znamená, vše co budeš mít vybrané a napsané ti nedoporučí ![]()
Především tak s malým dítkem vybírej:
Řecko je super, je tam krásně, ale vybírej hotel 5* některé hotely jsou hodně odrbané.
Jídlo, to se v poslední době hodně pohoršilo, v hotelích se nevaří ani v těch velkých, vše je centrálně sváženo z jedno místa - catering, ve větším hotelu ráno dělají palačinky ap..
Moře, záleží jak kde, ale bývají velké vlny, tak aby byl i bazén
Vratili jsme se pred tydnem. Kreta - Iera Petra, Hotel Sunshine crete beach.
Vojta bez par dnu rok, Rebeka skoro devet. Do Prahy na letiště nas dovezl tata, takze jsme nemuseli resit auto. Ty tri hodky na letisti utekly jak voda. Detsky zázemí je tam super. Kafe a občerstvení taky. Kdyz mas mrne, nechaji ti i lahev s vodou a jidlo do letadla. Jen to musis pred kontrolou prirucnich zavazadel vyndat do těch plastovejch bedynek. Kocar ti taky nechají az k letadlu. Jen ho zas musis pred kontrolou slozit, musi projet tim scanerem.
Mimino mas pripoutany pasem k sobe. Celou dobu ti sedi na kline. My leteli cca 2.50.h. Jakmile nahodily motory, prcek usnul. Spal asi hodku. No a pak ho prostě musis bavit, aby nejecel na celý letadlo. Nas Vojta byl zlatej. Rebecka samozřejmě taky, ale ta už je veliká.
Start i pristani upa v pohodě. Usi neboleli.
V Řecku pockas na kufry, pred priletovou halou je stanek tvoji cestovky, my leteli s Exim tours. Odskrtnou si te, poslou k autobusu a frcis na hotel. My jeli cca hodinu a pul. Prcka zas na kline.
Pobyt v hotelu byl super - moc mily lidi, cisto, uklizeno, postylka pripravena na pokoji. Meli sme all in, takze jidlo, piti alko nealko, cista voda z barelů… Neustale k dispozici. Na pokoji byla i lednicka. Vybrat jidlo pro mimi nebyl problém - suchy těstoviny, brambory, kase, rýže, ciste maso, polevky… Jogurty, pecivo, ovo zel… Vseho mraky a fakt chutny a neprekoreneny. Plaz s malickymi oblazky byla součástí hotelu - krasna. Plus bazeny a blbiny pro deti tez. Mango Klubik, mini disco, animatori i pro dospely.
V okolí hotelu toho moc neni - jako projit se tam muzes, jsou tam obchůdky, nejaky taverny… Ale město jako takove je asi 10 km… Nam to neva. Stejne sme byli vetsinou v resortu, nic nam tam nechybelo🤣
Jo, jeden den jsme si pujcili auto( detska sedacka v cene) a projeli ostrov.
Cesta zpet taky na pohodu. Odjezd na letiste, odbavení, taky upa v poho - vodu i jidlo mi v prirucnim nechali. Zazemi na Řeckem letišti teda nic moc, ale dalo se. Koupili sme kafe, sežrali svacinu, malej vozuzlal co se dalo a uz jsme se hrabali do letadla. Prcek teda cestou zpet spal jen asi pul hodky a pak ho to moc nebavilo, tudiz sme ho na střídačku bavili, krmili, lezl po nas… Jako narocny to bylo, ale dalo se to. Hlavně, ze nejecel. V praze zas standart - k nadmernejm zavazadlum pro kocar, pro kufry a sup hledat na parkoviště dedu😄
Byla to krásná dovolena a pristi rok letime zas 😄
@DanielaD
V Sunshine urcite varili… Bylo tam videt do kuchyne a varili. To jidlo bylo tak čerstvý a horký, ze urco nebylo dovážený. Plus primo v restauraci rano patlali palačinky, smazeny a míchaný vejce. Vecer tam vzdy smažili hranolky, pekli ryby, nejaky masi, burgry.
Vlny nebyly vubec… Jen obcas vecer a rano foukal vitr, ale to prej je ostrovem, byla sem prvne a nevedela😅
Řecko, moje srdcovka. S vnoučaty jsem byla třeba na Rhodosu, oblast Kolymbia, tam jsou dvě pláže, jedna obrovská a jedna maličká, pozvolná. Klidná vesnička, moc hezké. Nebo Zakynthos, pláž Kalimaki je taky pro dětičky vhodná. Lítáme většinou z Fischerem. Malé děcko budeš mít na klíně. Na letišti v místě bude čekat delegát a nasměruje Tě do autobusu. Jsem ostřílený harcovník, tak budeš-li potřebovat poradit, znám ostrov Skopelos, Skiathos, Samos, Korfu, Kos, Karpathos, Krétu… a jiné. ![]()
Příspěvek upraven 14.09.22 v 14:36
Kréta jižní pobřeží ubytování Corali. Mají apartmány bez stravy. Moře v podstatě přes cestu. Vstup velmi pozvolný.
Nicméně naše malá třeba moře moc nemusela. Byli jsme letos na Kosu. Pozvolný sestup, krásné moře. Ale děkovala jsem bohu, že jsem trvala na bazénu u hotelu. Jinak bychom se moc nevykoupali.
Totéž s jídlem. Úplně nevím jak bychom v místních tavernách čekali na jídlo. Přece jen ty malé děti nemají vždy náladu čekat, až nám dají jídlo. A vařit bych v tom vedru co tam bývá nedala.
Sesumíruj si, co od dovolené chceš a podle toho hledej.
Řecko je krásné jen to chce vědět co chceš. A co zvládnou tvé děti.
@KeckaJ píše:
Kréta jižní pobřeží ubytování Corali. Mají apartmány bez stravy. Moře v podstatě přes cestu. Vstup velmi pozvolný.Nicméně naše malá třeba moře moc nemusela. Byli jsme letos na Kosu. Pozvolný sestup, krásné moře. Ale děkovala jsem bohu, že jsem trvala na bazénu u hotelu. Jinak bychom se moc nevykoupali.
Totéž s jídlem. Úplně nevím jak bychom v místních tavernách čekali na jídlo. Přece jen ty malé děti nemají vždy náladu čekat, až nám dají jídlo. A vařit bych v tom vedru co tam bývá nedala.
Sesumíruj si, co od dovolené chceš a podle toho hledej.
Řecko je krásné jen to chce vědět co chceš. A co zvládnou tvé děti.
@qazzy a když ti nevadí kakat do wc, ale pos. kakaný papír dávat vedle do odpadkového koše ![]()
@stinga píše:
@qazzy a když ti nevadí kakat do wc, ale pos. kakaný papír dávat vedle do odpadkového koše
No to je bolest Řecka… Ale to je něco co mi vadí ze všeho nejmíň…
@babanci uvažujeme nad Santorini nebo Krétou (ale může být i jiný) s puberťačkama hlavně co nejlblíže klidnější menší pláže, menší letovisko… jsme přeegyptovaní, a to zřejmě doživotně ![]()
dost zemí už celkem dobře známe, násobné pobyty.. v Řecku jsem ale byla jen 1× a co čtu o ostrovech, tak mi přijde každý úplně jiný a čert aby se v nich vyznal
určitě NE šutry! a trocha vyžití zas pro ně aby byla.. jen nemusím mega resorty a hlavu na hlavě, to fakt nee, budu moc ráda za konkrétní tip
to je bezva narazit na někoho, kdo má danou zemi v malíčku ![]()
@Lucy75 Tak s puberťačkama dejte Rhodos, oblast Faliraki. Tam to žije. Rhodos je vůbec krásný. Staré hlavní město, Lindos, zajímavé pláže, třeba slavná Anthonyho Quinna nebo pláž Tsambika. Kréta je taky krásná snad všude. Nebo ostrov Skopelos, tam se točil muzikál Mamma Mia. Já dosud žiju asi nejkrásnější dovolenou, co jsem kdy měla. V únoru jsem byla v Dominikánské republice a to bylo zatím nejkrásnější místo, co jsem kdy viděla. Doufám, že se tam někdy vrátím.
Příspěvek upraven 14.09.22 v 14:35
@babanci píše: Řecko, moje srdcovka. S vnoučaty jsem byla třeba na Rhodosu, oblast Kolymbia, tam jsou dvě pláže, jedna obrovská a jedna maličká, pozvolná. Klidná vesnička, moc hezké. Nebo Zakynthos, pláž Kalimaki je taky pro dětičky vhodná. Lítáme většinou z Fischerem. Malé děcko budeš mít na klíně. Na letišti v místě bude čekat delegát a nasměruje Tě do autobusu. Jsem ostřílený harcovník, tak budeš-li potřebovat poradit, znám ostrov Skopelos, Skiathos, Samos, Korfu, Kos, Karpathos, Krétu… a jiné.
můžu poprosit o radu? příští rok, poslední týden v červnu (takže aby už bylo teplé moře), chceme vyrazit letecky směr Řecko. Tři rodiny s dětmi cca 5-9let. Takže určitě potřebuje nějaké vyžití pro dítka, bazén i moře, ideálně možnost all in, ale trochu i vyžití pro dospěláky, ideálně nějaká možnost půjčit si auto a vyrazit po ostrově, po památkách atd. Doporučíš něco? Chceme bez cestovky, jsme schopni si zařídit zvlášť letenky i ubytování, spíš, jestli nemáš zkušenost, že někde je super duper
zatím zaujal hodně Rhodos…
@stinga píše:
@qazzy a když ti nevadí kakat do wc, ale pos. kakaný papír dávat vedle do odpadkového koše
Těch pár dní se to v pohodě vydrží, my zas nejsme tak cimprlich.