Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My byli v ČR jen na pobytu 2× na par dni, synovi 20 mesicu a ja tehotna a prijeli jsme s chlapem jeste vic ztriskany nez kdybysme byli doma
vubev mu neslo v cizím prostredi spat, z pokoje nam furt utikal.. odpocinek se tomu rict neda, ale zase je to hezky jinym zpusobem
Jinak teda rodice s malymi detmi nejezdi na dovolenou, jen pecuji o deti na jinem miste ![]()
@Beruska999999 Tak pro nas to teda dovolene jsou i s malym ditetem. Jsme mimo domov, na hezkych/ zajimavych mistech, cestujeme-poznavame, uzivame si mistni jidla, slunicko/more nebo hory, jsme spolu, nechodime do prace… Tohle je pro me dovolena jak ma byt.
@Svistice bohužel, jak dostává manžel celozavodku tak se plánuje 😊
Za mě dovolená s jedním 2 letym dítětem naprostá pohoda. Cestu prospalo, pak tyden hrabalo v písku a plavalo s rukavkama v moři a já se krásně opalila. A to jsem ještě vařila večeře. Fakt jsme si to užili. Večer unavené usnulo v 8 a já s vínem a knížkou relax na terase 🤷🏻♀️
Mám děti 3 a 2 roky a byli jsem teda na Lipně, ale naprostá pohoda, moc se jim tam líbilo. Lidí minimum, evidentně to není v kurzu. Pláž pozvolná, voda teploučká. Dopoledne vždy krátký výlet, odpoledne ve vodě. Dovolená i pro mě, vařil manžel každý den, koupal i uspával. Změna prostředí, méně nudy.
S detmi jsem nikdy nejela na dovolenou s cilem si odpocinout. Ale zmenit prostredi, aby byly deti spokojene. Samozrejme tem malym musime byt porad za zadkem, pomalu si nesedneme. Ale je to proste parada.
Byli jsme napr. na dovolene v Chorvatsku v kempu pod stanem (jeli jsme autem) s detmi 2,5, 4 a 6 let. K tomu ja ve 4. mesici. A fakt skvely. Voda melka, teploucka, pisecna plaz. Vareni pred stanem, koupani, vylety do hor. O rok pozdeji opet autem pod stan na stejne misto. Deti 6 mesicu, 3,5, 5 a 7. A opet ![]()
My byli poprvé loni s dětmi 19 měsíců a 3,5 roku a za mě to byla pohoda, byli jsme na Zakynthosu. Mladší teda první den odmítal vyklidit pláž a řval jak tur než pochopil, že se zase vrátíme, ale jinak už pohoda, podnikáme vždycky i výlety (s ohledem na to, co jsou schopní zvládnout). Od té doby byl ještě ve 2 letech na podzim, a letos zase (to manžel říkal, že kočárek ve 2,5 letech už nepotáhneme a docela mi chyběl). Naše děti jsou pohodoví cestovatelé, loni byli letecky 2× u moře, letos zatím 2× a na podzim je čeká další výlet, týden po návratu se chodí ptát, kdy zase někam poletíme
Jediné, čemu se vyhýbám jsou brzké ranní lety nebo pozdě večer, protože unavení jsou děsně protivní ![]()
Dceri budou 3 v rijnu, jezdime s ni ani ne od roka k mori pravidelne, jezdime na vic jak 14 dni v kuse a dovolenou si teda uzivame. Miluje more, plavani, letos uz z vody skoro nevylezla, pres poledne spi, vecer hezky usinala jak byla unavena. Obcas nejakej vejlet. Uteklo to ani nevime jak. Dovolena v čr by pro nas byla naopak peklo.
Tak samozřejmě, že to není dovolená. Jen změna prostředí.
Pro mě je ale důležitá i ta změna prostředí, doma na mě padá stereotyp, takže jsem jezdila vždy od 10 měsíců dětí někam k moři několikrát ročně. Ale abych se vrátila odpočinutá, to se mi myslím poštěstí nejdřív tak příští rok (dětem je skoro 5 a skoro 2). ![]()
@cverunka tak to je ráj, máte po problemu 😂 nám dítě i když je celý den v moři a placa se v písku, neusne dřív než ve 23h. A já sem ráda, že sem ráda. Sem už v 7 měsíci, takže běhat za ní taky není potěšení
ale co jsme si navařili, to si sníme
![]()
Když bylo synovi 2,5, tak to u moře byla naprosto parádní dovolená. Ale on je vodní živel, tak u moře ani bazénu se nenudil. U moře si pak stavěl z písku, zkoumali jsme blízké okolí apod.
Hotel baby friendly, skvělé jídlo, animace pro děti, hernička, hřiště. Navíc tou dobou ještě po obědě spal, tak siesta, pak odpoledni program, večeře a noční procházka (syn na odrážedle). Letos (je mu 4,5 roku) to bylo náročnější-to už po obědě nespí ![]()
S takhle malým dítětem si moc neodpočineš, ale to ani tady. My litame od mimin a kluci se vždycky hrabali v písku, blbli jsme v bazénu, ale na odpočinek jsem si musela cca 10 let počkat. Teď už ráno zdrhnou na tobogany nebo do bazénu a občas se přijdou ukázat. Ale i s mensima jsme si to dokázali užít, ale jinak no. Vydrz prtka vydrž.
a nebo sed doma na zadku. ![]()
@Belda01 píše: Více
No mladá už má 12. Takže s láskou vzpomínám na ty doby, kdy hrabala v písku 🤣 Teď je to zas jiný level.