Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak my jsme to vždycky dělali tak, že jednou šlo moje dítě k sousedům a jednou jejich k nám. Pokud byli kluci u holčičky, vysvětlila bych jim, že teď je na řadě holčička a bylo by to. Dcera pochopila lehce, že i teta od vedle má práci a nemůže se starat pořád o dvě holky. Vysvětli klukům, že musí počkat, až holčička dorazí na oplátku k vám ![]()
Lucie77 píše:
Tak my jsme to vždycky dělali tak, že jednou šlo moje dítě k sousedům a jednou jejich k nám. Pokud byli kluci u holčičky, vysvětlila bych jim, že teď je na řadě holčička a bylo by to. Dcera pochopila lehce, že i teta od vedle má práci a nemůže se starat pořád o dvě holky. Vysvětli klukům, že musí počkat, až holčička dorazí na oplátku k vám
Tučnič píše:
tak tohle je fér a nejlepší názor který teda čtu. To kluci pochopí. Díky moc.Lucie77 píše:
Tak my jsme to vždycky dělali tak, že jednou šlo moje dítě k sousedům a jednou jejich k nám. Pokud byli kluci u holčičky, vysvětlila bych jim, že teď je na řadě holčička a bylo by to. Dcera pochopila lehce, že i teta od vedle má práci a nemůže se starat pořád o dvě holky. Vysvětli klukům, že musí počkat, až holčička dorazí na oplátku k vám
Jejda, promin ,ale to jsem myslela,ze vis automaticky
asi jsem spatne pochopila dotaz no ![]()
Tak hlavně si myslím, že nikdo nemá rád nezvané návštěvy, takže , pokud tě sousedka k nim zve, tak bych toto neřešila a pozvání přijala, ale pokud tam chodíš bez pozvání, tak za takovou návštěvu bych taky nebyla moc vděčná.
My tu široko daleko v okolí máme na zahradě taky nějaké hračky, houpačky, takže nám chodí sem. Občasná návštěva mi nevadí, ale občas jsou tu někteří pečení vaření, domů chodí akorát na oběd, takže u mně svačiny, furt „teto, já mám žizeň“, a do toho de facto zodpovědnost, aby se jim na těch houpačkách něco nestalo.
Doporučila bych o tom z pohledu tý sousedky přemýšlet takhle.
Tak já dcerku k sousedům pouštím.
Ale u nás je to tak, jak už se zmiňovalo výše. Jednou jsou holky u nás, jednou u sousedů (a většinou stihnou obě domácnosti v jeden den
). V 99% ji tam teda nechávám bez dozoru, stejně jako sousedka u nás. Holky jsou stejně staré a hrají si hezky. Jen tak průběžně nakukujeme (jestli už nechcou domů).
Na zahradě máme pískoviště, domeček, houpačku… takže to děcka k nám taky táhne. Ale opravdu rozlišuju, že si dítě k nám chce jít s něčím pohrát (např. zaskákat na trampolíně) a toho příznivcem nejsem.
Pokud k nám jde chlapeček, co na chodníku umí do našich holek maximálně strkat a u nás je okřikovat, pak ho dokážu poslat domů.
Ale to on radši přijme naše pravidla a hraje si hezky.
A Emilie - svačiny, to je něco.
Prý: „Mně taky moc chutná meloun. (sušenky, buchty…)“ ![]()
Právě jsem psala ze zkušenosti, kdy k nám na dvorek chodila jedna malá cikánka. Měli jsme houpačky, písek,.....Nikdo neměl to srdce ji vyhodit.Oni neměli nic-jen holobyt. Jednou kouká moje máma z okna a cigánka se nám vys.rala na dvoře na trávníku- před oknem do kuchyně. Tak na ni vyběhla a ona, že přece nepůjde kvůli tomu domů( bydlela cca 30m daleko) Tak ji mamka hnala ![]()
K nám chodí jeden, vysloveně problémovej žalobníček, machánek, kterýho jeho „parta“ nemá ráda, nebere ho. Asi dvakrát jsem ho slyšela, jak dětem vyhrožuje, že když nebude po jeho, odchází k tetě. Děti ho ignorovaly a jemu nezbylo než jít k nám, aby teda splnil, čím vyhrožoval. Naši kluci si s ním hrát nechtějí, protože je to fakt malej rozmazlenej parchant - s prominutím. Pominu-li kalsické běžné tahání o hračky a ničení hradů z písku, tak neuplyne pět minut, aby chlapeček neustále neťukal na dveře a „tetoooooooo, von mi nechce půjčit autíčko … tetooooo, on si sedl na zem a to se nesmíííííííííííí … tetoooooo, já mám taky chuť na sušenkyyyyyyyyyy ........ teto, voni jsou ještě malí, to nesmí, já už jsem velkej a dospělej, já můžu!“ - takže to zkouší na mně. V létě když mám otevřené dveře ven na zahradu, tak si mezi ně sedne, později lehne a pokouší se normálně citově vydírat, abych ho pozvala domů, komunikovala s s ním, potažmo si s ním hrála. Ze začátku, když jsem ho dobře neznala, mu to procházelo. Jenže co s ním. Vyhodíte ho dveřmi, zezačátku jemně, později na tvrdo, že má jít domů, a vrátí se oknem! A řekněte to jeho mámě, že tu normálně oxiduje, že si s ním nikdo nechce hrát a že já třetí dítě na hlídání nechci!! To se prostě nedělá!
No, tak já návštěvy bez rodičů nepraktikuju, asi to bude teda tím, že se v přímém okolí s nikým nekamarádím- s podobně starými dětmi…
Mělo by to být všechno vyvážené, jednou vy k nim, podruhé oni k vám… Mít doměa nebo na zahradě pořád nakýblované cizí děti a ještě vlastně za ně mít zodpovědnost- do určité míry- a podávat jim svačinu a pití, to bych asi odmítla ![]()
Emilie píše:
K nám chodí jeden, vysloveně problémovej žalobníček, machánek, kterýho jeho „parta“ nemá ráda, nebere ho. Asi dvakrát jsem ho slyšela, jak dětem vyhrožuje, že když nebude po jeho, odchází k tetě. Děti ho ignorovaly a jemu nezbylo než jít k nám, aby teda splnil, čím vyhrožoval. Naši kluci si s ním hrát nechtějí, protože je to fakt malej rozmazlenej parchant - s prominutím. Pominu-li kalsické běžné tahání o hračky a ničení hradů z písku, tak neuplyne pět minut, aby chlapeček neustále neťukal na dveře a „tetoooooooo, von mi nechce půjčit autíčko … tetooooo, on si sedl na zem a to se nesmíííííííííííí … tetoooooo, já mám taky chuť na sušenkyyyyyyyyyy ........ teto, voni jsou ještě malí, to nesmí, já už jsem velkej a dospělej, já můžu!“ - takže to zkouší na mně. V létě když mám otevřené dveře ven na zahradu, tak si mezi ně sedne, později lehne a pokouší se normálně citově vydírat, abych ho pozvala domů, komunikovala s s ním, potažmo si s ním hrála. Ze začátku, když jsem ho dobře neznala, mu to procházelo. Jenže co s ním. Vyhodíte ho dveřmi, zezačátku jemně, později na tvrdo, že má jít domů, a vrátí se oknem! A řekněte to jeho mámě, že tu normálně oxiduje, že si s ním nikdo nechce hrát a že já třetí dítě na hlídání nechci!! To se prostě nedělá!
Jé, to je hrozně smutný, kolik mu je?
V případě, že by nás sama maminka holčičky nepozvala, že můžu přijít s dětma na tramplínu, bych tam rozhodně nechodila. Kdyby si kluky přivedla domů sama holčička, jestli u nich můžou být a hrát si s ní na trampolíně bylo by to jiné. Přijde mi divné, že si s nimi holčička hrát nechce, oni si přijdou zaskákat na trampolíně a ty tam jdeš ještě s nimi
- pokud vám to tak nebylo nabídnuto. Sousedi přece nejsou dětské hřiště, takže na pozvání ano, bez pozvání ne.
byron píše:Emilie píše:Jé, to je hrozně smutný, kolik mu je?
5 let. Má dva starší souroznece - 13 a 10 let. Starší slečna je úplně v pohodě, slušná, milá. Brácha taky. Moc milej a obětavej kluk, naši kluci ho zbožňujou, prootže je ochoten si s nima hrát (nosí je, tahá na traktorech, atd.)
Když já moc nechápu, že někdo takhle vypustí dítě ven…Ale ono je to dáno prostředím, tady u nás to chodí jinak.
Třeba z toho kluk vyroste, no.. Každopádně musíš mít nervy ze železa…
Trošku se divím, že někdo jako nechápe, že návštěvy by měly být opláceny…
byron píše:
Když já moc nechápu, že někdo takhle vypustí dítě ven…Ale ono je to dáno prostředím, tady u nás to chodí jinak.
Třeba z toho kluk vyroste, no.. Každopádně musíš mít nervy ze železa…Trošku se divím, že někdo jako nechápe, že návštěvy by měly být opláceny…
U nás je situace taková, že bydlíme sice na samotě u lesa, ale je tu ještě poblíž řada chat. Široko daleko je jediné „hřiště“ u nás na zahradě. A chápejte, dosplěí se naučili (jakž takž) náš pozemek respektovat, a kvůli dětem dělat plot je poněkud …
Takže naše děti nemají jediný důvod (zatím teda) chodit na ty chaty k nim. Naopak ty děcka se stahují ze široka k nám. V létě tu jednou bylo i 15 dětí od 4 do 13 let, jako odkládací ústav dětí hadr!
Zdůrazňuji - pokud jde o návštěvu na hodinku dvě a občas, nemám námitek. Ale když tu ten malej sedí celý prázdniny od nevidim do nevidim …
A jako máma přijde, respektive jde okolo po cestě se koupat k řece a " a nevadí vám, že tu malej je?" No řekněte jí - jo, vadí!
![]()
Emilie píše:byron píše:U nás je situace taková, že bydlíme sice na samotě u lesa, ale je tu ještě poblíž řada chat. Široko daleko je jediné „hřiště“ u nás na zahradě. A chápejte, dosplěí se naučili (jakž takž) náš pozemek respektovat, a kvůli dětem dělat plot je poněkud …
Třeba z toho kluk vyroste, no.. Každopádně musíš mít nervy ze železa…Trošku se divím, že někdo jako nechápe, že návštěvy by měly být opláceny…Takže naše děti nemají jediný důvod (zatím teda) chodit na ty chaty k nim. Naopak ty děcka se stahují ze široka k nám. V létě tu jednou bylo i 15 dětí od 4 do 13 let, jako odkládací ústav dětí hadr!
![]()
![]()
![]()
Zdůrazňuji - pokud jde o návštěvu na hodinku dvě a občas, nemám námitek. Ale když tu ten malej sedí celý prázdniny od nevidim do nevidim …
![]()
![]()
![]()
![]()
A jako máma přijde, respektive jde okolo po cestě se koupat k řece a " a nevadí vám, že tu malej je?" No řekněte jí - jo, vadí!
![]()
![]()
![]()
Nooo, tak tohle nechápu, chudák kluk…outsider a mámě je to jedno?
Nastavila bych si budík a po hodině nebo dvou bych děti vždy vypakovala ![]()