Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Obnovuju diskuzi. Mám podobný problém s 15 měsíčním synem. Mám pocit, že nerozumí mluvené řeči. Prakticky nic neudělá na povel. Pokud udělá, tak až potom, co to s ním udělám první já. Např. pápá, řeknu mu, aby udělal pápá, on nic, zamávám jeho rukou, nebo já sama zamávám, a pak to opakuje, pokud má zamávat za hodinu, tak už neví a situace se opakuje, přitom to zkoušíme už půl roku a nic.
Pokud mu řeknu, že bude jídlo, nereaguje a to je jedlík, jak ale uvidí lžičku, tak spěchá k židličce. Neukáže mámu, tátu, babičku, dudlík, oblíbenou hračku. Nic nepřinese a nepodá. Pokud řeknu dej, tak nedá, pokud řeknu dej a nastavím ruku, tak to podá, pokud jen nastavím ruku, tak podá taky, takže chápe gesta. Pokud začnu mlaskat, ví, že se jde jíst. Pokud natáhnu ruce, tak je natáhne taky. Když si ho zavolám k sobě, tak nepřijde, ale opět zareaguje až na gesto.
Ale oční kontakt má a sociálně bych řekla, že na tom je dobře. Když se smějeme, tak se přidá, pokud vidí plakat dítě, tak se taky přidá. Na jméno nevím jestli slyší, protože veškeré povely prokládám gesty. Pokud mluvím, tak se na mě otočí, takže slyší, ale vypadá, že nerozumí.
Samozřejmě nemluví a to ani jednoduchá slova. Jen pořád žvatlá. Řešili byste to, nebo byste ještě čekali? Přiznávám, že jsem celkem nervózní, protože je pomalejší skoro ve všem, ale tohle je vyloženě do očí bijící. Když jsme v kolektivu stejně starých dětí, tak je na tom ze všech nejhůř.
Resila..
Ono uz ked to tebe pride,,divne" tak je nieco inak..bud je dite v poradku a ma svoje tempo, alebo tam je problem, ktory dlsim odkladanim prehlbujes a neriesis ho..
mylsim ze v tomto veku je logoped brzo, ja by som sa obratila na pediatra a chcela vysetrenie u neurologa, ktory po zhodnoteni psychomotorickeho vyvoja rozhodol dalej/logoped, orl, foniatria apod/
vela ludi vzdy napise, ze je to v klidu, ze to mali podobne, ale nikto tvoje dieta nevidime a nejsme erudovany k tomu, posudit zdravotny stav..
nase dite zacalo chodit az v 17M, okolie mi vravelo z e to chce cas atd, ale ja si zasla na rhb a neuro a tam mi povedali sice to iste co okolie, ale clovek uz nemal pochybnosti a mal dieta skontrolovane..
drzim palce nech je to ok.. ![]()
Příspěvek upraven 10.10.15 v 07:38
Drzim palce at je to nakej mirnej problem..jako matka jednoho zdravouse jednoho autika a jednoho dysfatika laicky myslim ze to bude receptivni dysfazka nebo smisena…
Můj 18 mesicni syn neřekne taky ani slovo. Mluvi jen tou svou cinstinou. Neukazuje na věci. Ani v knížce neumí ukázat na zvířátko, tim pádem neumí ani zvuky zvířátek a to opravdu ani jeden. Nejde ho to naučit, protoze ho to nezajímá a hned odchází. Ale řekla bych, že tak 50 % pokynů rozumi. Za 14 dni jdeme na prohlidku a jsem hooodne zvědavá, co na to pediatricka. Bojím se autismu ![]()
@Anonymní píše:
Můj 18 mesicni syn neřekne taky ani slovo. Mluvi jen tou svou cinstinou. Neukazuje na věci. Ani v knížce neumí ukázat na zvířátko, tim pádem neumí ani zvuky zvířátek a to opravdu ani jeden. Nejde ho to naučit, protoze ho to nezajímá a hned odchází. Ale řekla bych, že tak 50 % pokynů rozumi. Za 14 dni jdeme na prohlidku a jsem hooodne zvědavá, co na to pediatricka. Bojím se autismu
Já se bojím dysfázie a ADHD. Má znaky obou věcí. My jdeme k doktorce teď se starším, tak se budu ptát, protože to je prostě divné.
Pokud se ti něco nezdá, řešila bych s pediatrem, ten ti řekne jestli to je normální nebo ne. Zkoušela bych sním doma takový ty různý básničky s pohybem, u těch se malá neskutečně rozmluvila. Pokud ti pediatr řekne že je vše ok, zkusila bych sním pokud máš možnost chodit na různý cvičení s dětmi, je to opravdu super věc, dítě se vyblbne(i byť stejnými věcmi jako doma děláte, ale je to pod vedením cvičitelky a v dětském kolektivu), naučí se chovat mezi dětmi a pokud má jen svůj čas, mnohdy to pomůže že se začne snažit aby se vyrovnal. Držím palce ať to není nic vážného
V 15 mesicich je hrozne brzo, aby nekdo mohl delat diagnozy. A na pripadnou intervenci samozrejme taky. Nicmene intuici ver a rws to. Asi bych dite objednala na specializovane komplexni vysetreni k psychologovi. Cekaci lhuty na poradna vysetreni jsou strasne, tak se tam aspon dostanete vcas..
Autikovi byly skoro tri a ma tezkou formu a psycholozka nic nepoznala. Doporucuju najit dobryho diagnostika. Kdo ma v dosahu Prahu tak v Thomayerce phdr. Krizova..nema tak sileny cekacky jako jini a je dobra..
Dite v roce a pul ma mit zajem o okoli ma chtit sdilet a to ukazovani k tomu patri…
@Anonymní píše:
Já se bojím dysfázie a ADHD. Má znaky obou věcí. My jdeme k doktorce teď se starším, tak se budu ptát, protože to je prostě divné.
Adhd si myslím, že na taky. Já jsem mela takový divný pocit už v podstatě co se narodil. Je prostě jiný než ostatní děti. A na roční prohlídce u vás bylo vše ok?
A nejdriv je porozumeni a az pak mluveni…
Kdo mate zajem u nejmladsiho syna jsem praktikovala zjednodusene metodu son-rise..pod odbornym vedenim. Do tri let se jeste dopad postizeni z poruch auti spektra da dost zmirnit…
@Anonymní píše:
@Tarjei takže když 18 mesicni neukazuje, je něco spatne…
Ja nejsem odbornik ale pokud se neukazovani vyskytuje s nezajmem o okoli tudiz dite se nediva na maminku kdyz se chce necim pochlubit prilis neregistruje osoby okolo nej neco je urcite spatne…plus pokud rec vazne nebo se vyviji atypicky dite nesnasi zmeny…tak se placame okolo dysfazky adhd a autismu…
Rodice jsou na ditko zvykli a nevšimnou si treba rady atypicnosti…plus kec typu on to dozene kluci jsou linejsi a sousedovic pepicek bla bla cloveka uchlacholi a cenny cas utika…
@Anonymní píše:
@Tarjei takže když 18 mesicni neukazuje, je něco spatne…
To ukazovani je dost podstatne, nicmene muj syn treba do 18 mesicu normalne ukazoval, komunikoval a az potom temer uplne prestal.. Je to proste dost slozite.. Dcera ma 14 mesicu a ukazuje tedy porad a na vsechno. Nejcasteji s obdivnym „jeee“. Syn to delal taky, i kdyz ne tak teatralne. Ale proste se neco zmenilo..
No a ztrata jakychkoliv recovych nebo socialnich dovednosti uz nabytych taky zavani prusvihem…