Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tarjei a mohu se zeptat, Ty s tim pracujes? Ze se tak vyznas? Neni mysleno jako utok, ale jako zvidava otazka. Jinak googligla jsem, protoze jsem nerada za blbce.. vetsinou tedy pravdu mam, ale tady musim uznat, ze bych o tom mela popremyslet. Sice ma ted syn uzasnou skolu (i kdyz jsem se nejdrive bala, kdyz je krestanska) a ucitelky se mu opravdu venuji a behem par tydnu udelal uzasne pokroky. Ale proc nezjistit vice, ze? Netlacim nikdy na pilu, protoze tlacit dite do neceho muze udelat vice skody nez uzitku, ale pri spravnem pristupu, proc mu nepomoc, ze? Nekdy si pripadam strasne, kdyz se me lidi zeptaji, co rikal a ja jen reknu, ze nevim, protoze ani vlastni matka mu nerozumi. Zajimave je, ze deti (tak kolem 10 let) mu rozumi docela bez problemu.
@trpaslinka ne jen mam jedno dite zdravy jedno tezkyho autika a treti je dysfatik…
@Tarjei aha, kazdopadne diky za tip. Zkusim o tom vice zjistit. Je tedy pravda, ze ucitelky s nim delaji zazraky, ale proc nevedet vice, ze? Urcite tim nic nezkazim, maximalne mu pomohu.
@trpaslinka ano presne tak.
Pro deti s poruchama reci se pouzivaj komunikaccni karticky. Jsou super.
@trpaslinka A nemůže to být tím, že má více jazyků? Je minimálně dvojjazyčnej, ne? Protože třeba neteř (skoro 4,5), která je dvojjazyčná (ale rodina celkově multikulturní, takže každou chvíli na ní mluví někdo jinak - ru/fr/anj/šp plus její dva základní jazyky) a mluví česky tedy dle mého názoru velmi špatně - špatná výslovnost, malá slovní zásoba, špatná větná skladba, dřív ještě pletla různé jazyky dohromady. A to žije v Čechách, jeden z rodičů na ní mluví česky a chodí už 2 roky do české školky. Ostatní jazyky ještě hůř. Jinak je moc šikovná, chytrá, společenská, samostatná, ale ta řeč je opravdu špatná. Jo a rozumí všemu.(anonymně kvůli rodině)
@Tarjei píše:
Autikovi byly skoro tri a ma tezkou formu a psycholozka nic nepoznala. Doporucuju najit dobryho diagnostika. Kdo ma v dosahu Prahu tak v Thomayerce phdr. Krizova..nema tak sileny cekacky jako jini a je dobra..
@brko ja jezdim ke Krejcirove s autikem i dysfatikem, jeste jsme se vesli..
Anonymni. Ano, neurodevelopment rekli, ze to bude asi tim, ze zije v 3 jazycnem prostredi. K velkemu zlepseni nastalo, jak jsme se zacali vice soustredit na anglictinu (kdyz tedy zijeme v anglii, a take, abychom se s ditetem domluvili oba, kdyz je anglictina nase spolecna rec). Ale kdyz jsem si precetla o tom vice, tak krome motoriky na syna sedi uplne vsechny priznaky. Takze se pro jistotu preptam. Za kontrolu nic nedam a nejake takove vysetreni pro nej urcite bude mene stresove, nez cim si prochazi kvuli svemu rustu (je malickej a tak ma za sebou par krevnich testu, jeden glukagonovy test a ted ho ceka magneticka rezonance pod narkozou a po novem roce pichani hormonu, protoze se potrvrdila nizka hladina rustoveho hormonu.
@Tarjei píše:
@trpaslinka ano presne tak.
Pro deti s poruchama reci se pouzivaj komunikaccni karticky. Jsou super.
ty komunikacni karticky jsou super, pokud clovek nema doma Aspika, co chyta hystericky zachvat kvuli tomu, ze na karticce ma cervene triko a matka mu strka na obleceni triko modre
![]()
jinak- zakladatelko, celkem dost dam na intuici- kdyz mam mama pocit, ze je neco „jinak“, je treba za tim jit…
je mela druhatko ujecene, pres den neodlozitelne, v noci zas nechtelo byt se mnou, mluvil pozdeji nez jeho brazt, ale mluvil…jenze od zacatku proste „divne“- zvlastni slovni obray a tak…neposedel, neustale v poklusu, poskakoval treba i u sledovani vecernicku, jidla, ve vane…proste „hemzil se“
a hemzi doted
je mu 9- vime, ze ma AS a ADHD…ale je to zlaticko
ony ty „jine“ deti jsou proste jine…maji v ockach „neco“
![]()
@Zuziky Muj ma v ockach lumparny
Celodenne vymysli, jak udelat neco co mozna nejzakazanejsiho a pak se dobre bavit nad tim, ze ho nekdo od te zakazane zony odhani. To je porad pracka, trouba, televize, pocitac, auto, bouchani dverma.. No nechtela bych byt nas soused ![]()
Jinak segra ma starsi dite aspergra s adhd. U nas je to v rodine. Nas deda byl ukazkovej aspik a nase mamca hodne zvlastni. Muj manzel ma aspikovsky rysy pomerne silny a jeho otec je asocialni hovadko. My jsme toho naseho autika de facto vyslechtili.
V jeho roce a pul kdyz zacal autikovatet jsem mela silnej pocit ze ho nemuzu lamat pres koleno ptz nezlomim…jinak je to pekne narocny s nim…neustalej streh jako u batolete, vecnej krik, spousta blbejch zlozvyku a ritualu…hrozne unavnej zivot…a vcelku k nicemu…njn neda se nic delat ja se nehroutim.. zatim ![]()
@Svandu to presne dela I můj syn
úplně nejraději dela to, že najde na zemi drobek, přijde přede me, diva se na me úplně vaznym pohledem a pomalinku si ten drobek dva do pusy - já mu to samo vždycky zakazuju a on má strašnou prcu z toho, že to nesmí dělat. Už to vymakal i tak, že kolikrát v Te ruce ani nic nemá, jen prostě provokuje ![]()
Ahojte potřebují poradit jestli je chování mého dvouletého syna normální.. Skoro nemluvi ( jen par slov cca 20-30), vůbec nespojuje slova, tak z 50% „neslyší“ na jméno, oční kontakt udržuje taky jen někdy, jinak moc neposloucha. Dnes jsme byli u známých maji chlapecka o 4m mladšího já tedy cucela jak pero jaký to je sikula. Vše co mu řekli tak poslechl (přinesl, odnesl, podal). Nás toto skoro vůbec nedělá. Je jak neřízená střela. Doma třeba když řeknu at něco hodí do kaše tak to udělá ale jinak ne. Uklizime v pokojíku několikrát mu řeknu at mi pomůže a on nic, možná tak dvě kostky mi pomůže uklidnit ale jinak prostě nic. Dnes jsem mu řekla at mi podá ovladač ( chtěla jsem vědět jestli ho podá) no a on koukl na me pak se rozhlednul po pokoji (ovladač mel cca20 cm od ruky) podival se na něj pak zas po pokoji a šel pryc. Ale ten jeho výraz ve tvari me tedy dostal, vypadal jako kdyby vůbec nerozuměl co chci. Mám strach ze je něco spatne a já si do ted toho nevsimla. Vim ze nemám srovnavat ale je toto ještě normalni. Dva roky budeme mit příští mesic. Prosím anonym dekuji