DPČ při RD a následně nárok na PPM

19.1.22 10:52

DPČ při RD a následně nárok na PPM

Ahoj, dobrý den,
předem se omlouvám, občas jsem, co se týče finančních stránek, daní apod. úplně mimo a proto potřebuji poradit. Jsem těhotná, termín porodu začátek července. Pracuji na DPČ, čtvrt-úvázek s max. výdělkem 7000 hrubého. V prosinci mi skončila RD na první dítě a já na tuto dohodu pracuji dále. Tuším, že při DPČ na RD jsem měla nějakou daňovou úlevu, takže nevím, jestli mám normálně nárok na mateřskou (byť malou), či ne? Vím, že je podmínkou být v posledních dvou letech 270 dní účastníkem na nemocenském pojištění. Pracuji takhle přes tři roky s tím, že z toho asi 5 měsíců jsem neměla žádný příjem, ale z posledních dvou let by se to dohromady dát mělo. Jenže co ta účast na nemocenském? Mám trochu problém, že se mi plete zdravotní/nemocenské a na výlatnici to mám různě rozepsané, ale nevím čeho se chytit. Zkrátka jsem úplný antitalent po téhle stránce :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35884
19.1.22 10:59

Takže máš jen to DPČ? Žádnou smlouvu na neurčito co předcházela prvnímu těhotenství a trvá? Nemocenské je součást sociálního pojištění, což by si mela mit při takové částce odvadeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.1.22 11:06

Mám jen tu DPČ, u stejného zaměstnavatele jsem pracovovala před narozením prvního dítěte, ale smlouva mi končila v těhotenství, takže PPM byla v ochrannéí lhůtě 180 dní. Na výplatnici mám třeba při vym. základu 6 900 sociální pojištění 449, zdravotní uvedeno také. Takže bych asi teda měla být účastníkem? Šlo mi i o to, že při rodičáku je u DPČ na daně nějaká úleva, tak aby to stím šlo dohromady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35884
19.1.22 11:09
@Štírka30 píše:
Mám jen tu DPČ, u stejného zaměstnavatele jsem pracovovala před narozením prvního dítěte, ale smlouva mi končila v těhotenství, takže PPM byla v ochrannéí lhůtě 180 dní. Na výplatnici mám třeba při vym. základu 6 900 sociální pojištění 449, zdravotní uvedeno také. Takže bych asi teda měla být účastníkem? Šlo mi i o to, že při rodičáku je u DPČ na daně nějaká úleva, tak aby to stím šlo dohromady.

Daně jsou daně, to s tím nemá nic spolecnyho. Pokud máš placeno sociální a splňujes podmínky tak nárok mít budeš. Akorát u DPČ není ochrana lhůta, takže ti musí trvat až do nástupu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20901
19.1.22 11:12

@Štírka30 u DPČ a výdělku co píšeš, tak nárok na PPM může být. Jen musíš tento výdělek mít 3 měsíce před nástupem nebo ten měsíc nástupu vydělat nad 3500,– Jen to bude pár drobných no

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.1.22 11:19

Dobře, děkuji za odpovědi :) Pár drobných to bude, ale alespoň budu mít nějaký čas navíc a o něco větší rodičák. Ještě jednou díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat