Dph vyplatí se?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
35706
21.2.22 07:42
@E.winka 2 píše:
Jenže já nevím jak to jinak udelat :think: nejde mi o krácení daně, chci mít vše v pořádku :?

A na tom zboží ještě něco delas, nebo ho prodávás tak jak je? Jako muzes to tak udělat, ale ne za stejnou cenu, nebo o chlup větší a obratem to prodat dal. To je prostě průhledný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
21.2.22 07:43

@E.winka 2

Pokud se jedná jen o 1 produkt, tak bych to na osvč koupila i s daní a daň zpět nenárokovala. Zařadit se mezi plátce kvůli jednomu produktu - nevím, zda by se celkově vyplatilo.

Kdyby těch produktů bylo více - tak by asi pro tebe bylo výhodnější být plátce v obou firmách. Mohla bys na osvč řešit třeba i energie bez dph, apod. Záleží, jaké máš další náklady jako osvč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35706
21.2.22 07:44
@Whitedog píše:
@JancaS84No ale já myslím, že si osvč jako neplátce nemůže daň vynárokovat zpět. Aby mohla nárokovat daň, musí také nějakou daň odvést - pokud osvč zůstane neplátce, tak daň zpět nárokovat nemůže. Není to tak?

Ano, nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13843
21.2.22 07:47
@JancaS84 píše:
A na tom zboží ještě něco delas, nebo ho prodávás tak jak je? Jako muzes to tak udělat, ale ne za stejnou cenu, nebo o chlup větší a obratem to prodat dal. To je prostě průhledný.

Rozporcuji a prodám konečnému zakaznikovi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15810
21.2.22 07:53
@E.winka 2 píše:
Vypadá to asi zvláštně :think: s. r.o je obchod a nakupujeme od velkoobchodu plátce, my teď už také plátci..ale jeden z produktů našeho obchodu chci používat ve své provozovně, která je na IČO..tak si ho potřebuji koupit, když ho pak využijí při provozu. :)

Jednou ten produkt chceš přeprodávat a jednou ne. Tak tomu nerozumím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15419
21.2.22 08:02
@E.winka 2 píše:
Rozporcuji a prodám konečnému zakaznikovi :)

a proč to nemůže udělat rovnou to s. r.o,?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13843
21.2.22 08:04
@Whitedog píše:
@E.winka 2

Pokud se jedná jen o 1 produkt, tak bych to na osvč koupila i s daní a daň zpět nenárokovala. Zařadit se mezi plátce kvůli jednomu produktu - nevím, zda by se celkově vyplatilo.

Kdyby těch produktů bylo více - tak by asi pro tebe bylo výhodnější být plátce v obou firmách. Mohla bys na osvč řešit třeba i energie bez dph, apod. Záleží, jaké máš další náklady jako osvč.

Jj..jedná se mi o jeden produkt.
Jako OSVČ s provozem začínám, takže si myslím že se mi nevyplatí stát se plátcem. Tak náklad je na pronájem prostor ale pronájmy jsou od dph osvobozeny takže jinak se mi být plátce DPH na OSVČ nevyplatí..prostě jen potřebuji jeden produkt z našeho obchodu používat v provozovně a samozřejmě za účelem prodeje konečnému zákazníkovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
21.2.22 08:05

@E.winka 2 vidím to asi takto:
Příklad: s. r.o. obchod, OSVČ restaurace. Pokud koupí s. r.o. v Makru balení 10 hermelínů a prodává to dál, pak OSVČ do restaurace to klidně koupit může, ale za cenu obvyklou, takže je blbost ten mezikrok dělat. A může si to koupit rovnou v makru sama.
Pokud koupíš 10 hermelínů za 10Kč a 5 jich prodáš v obchodě za 20,– a 5 jich použije OSVČ v restauraci za 11Kč, tak ti to FÚ dodaní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13843
21.2.22 08:07
@ivašot. píše:
a proč to nemůže udělat rovnou to s. r.o,?

Protože s. r.o. je prodej zbozi - obchod a v něm to co s produktem potřebuji dál dělat nemůžu provést. Na to mám provozovnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13843
21.2.22 08:13
@Hanula1212 píše:
@E.winka 2 vidím to asi takto:
Příklad: s. r.o. obchod, OSVČ restaurace. Pokud koupí s. r.o. v Makru balení 10 hermelínů a prodává to dál, pak OSVČ do restaurace to klidně koupit může, ale za cenu obvyklou, takže je blbost ten mezikrok dělat. A může si to koupit rovnou v makru sama.
Pokud koupíš 10 hermelínů za 10Kč a 5 jich prodáš v obchodě za 20,– a 5 jich použije OSVČ v restauraci za 11Kč, tak ti to FÚ dodaní.

No to by si OSVČ mohla koupit sama, to je pravda. Příklad, jde mi o to že,,obchod a restaurace,, které se jmenují stejne i když každý funguje samostatně (OSVČ, s. r.o) má jeden svůj produkt který nese jejich nazev. Ten produkt jim vyrábí velkoobchod plátce, který například nechce spolupracovat s neplátci tedy OSVČ..a prodává ho s. r.o. plátci s kterým má smlouvu o spolupráci, ale OSVČ ten produkt potřebuje pro provoz používat. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
643
21.2.22 08:19

Já mám tuhle situaci, ale s. r.o. má VO odběratelů víc, takže i OSVČ si ten produkt od s. r.o. kupuje za stejné ceny jako ostatní VO odběratelé, tudíž za cenu obvyklou. Prober to s účetní, ale zkrátka bych si tam něco nadsadila, aby na tom s. r.o. mělo nějakou aspoň trochu viditelnou marži.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13843
21.2.22 08:23
@Akve píše:
Já mám tuhle situaci, ale s. r.o. má VO odběratelů víc, takže i OSVČ si ten produkt od s. r.o. kupuje za stejné ceny jako ostatní VO odběratelé, tudíž za cenu obvyklou. Prober to s účetní, ale zkrátka bych si tam něco nadsadila, aby na tom s. r.o. mělo nějakou aspoň trochu viditelnou marži.

To nebude problém si trochu nasadit při prodeji z s. r.o na OSVČ. Vždyť jsou peníze u jedné mě firmy do druhé tak na tom netratim ne? Spíš se mi jedna jestli nezaplat na odvodu DPH víc když to budu prodávat OSVČ jako neplátci.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
21.2.22 08:25
@E.winka 2 píše:
No to by si OSVČ mohla koupit sama, to je pravda. Příklad, jde mi o to že,,obchod a restaurace,, které se jmenují stejne i když každý funguje samostatně (OSVČ, s. r.o) má jeden svůj produkt který nese jejich nazev. Ten produkt jim vyrábí velkoobchod plátce, který například nechce spolupracovat s neplátci tedy OSVČ..a prodává ho s. r.o. plátci s kterým má smlouvu o spolupráci, ale OSVČ ten produkt potřebuje pro provoz používat. :nevim:

Nějak nechápu, proč by velkoobchod nechtěl prodávat neplátcům. Vždyť jim to může být přece jedno. Jinak teda jedině ta cena obvyklá. Uvědom si, že OSVČ a s. r.o. jsou prostě 2 samostatné subjekty a musí tak i vystupovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15810
21.2.22 08:32
@E.winka 2 píše:
To nebude problém si trochu nasadit při prodeji z s. r.o na OSVČ. Vždyť jsou peníze u jedné mě firmy do druhé tak na tom netratim ne? Spíš se mi jedna jestli nezaplat na odvodu DPH víc když to budu prodávat OSVČ jako neplátci.. :think:

Takhle to nejde brát. Jsou dvě různé firmy a z principu podnikání musí být obě na prodeji ziskové.
Jedna firma je plátce, tzn. rozdíl v DPH mezi prodejem a nákupem odvede. Je jedno, komu to prodá (nebudu uvažovat reverse charge)
Druhá firma - neplátce prostě nakupuje a prodává vč. DPH, ale to nikde neuplatňuje.
Stačí si na tohle udělat tabulku v excelu, kde si můžeš simulovat nákupy a prodeje a do toho zamotat dph…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15419
21.2.22 08:32
@E.winka 2 píše:
To nebude problém si trochu nasadit při prodeji z s. r.o na OSVČ. Vždyť jsou peníze u jedné mě firmy do druhé tak na tom netratim ne? Spíš se mi jedna jestli nezaplat na odvodu DPH víc když to budu prodávat OSVČ jako neplátci.. :think:

Na DPH odvede s. r. o. úplně stejně, ať to zboží prodá plátci nebo neplátci.
Plátci DPH je jedno komu to prodává, v té souvislosti nechápu, proč tvůj velkoobchod nechce prodávat neplátcům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák