Dph vyplatí se?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101581
21.2.22 08:41
@ivašot. píše:
a proč to nemůže udělat rovnou to s. r.o,?

Jo, na to jsem se taky chtela zeptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13843
21.2.22 08:51
@Hanula1212 píše:
Nějak nechápu, proč by velkoobchod nechtěl prodávat neplátcům. Vždyť jim to může být přece jedno. Jinak teda jedině ta cena obvyklá. Uvědom si, že OSVČ a s. r.o. jsou prostě 2 samostatné subjekty a musí tak i vystupovat.

Vím, také každý subjekt jede na jiny druh živnostenské oprávnění, jestli myslíš překážku konkurence, která je nezákonná.
Myslela jsem že plátci chtěj obchodovat s plátci a naopak..proto jsem založila tuhle diskuzi, abych se v tom zorientovala. Takže plátci DPH se vyplatí nakupovat u plátce ale už mu může být jedno zda to dál prodá plátci či neplátci? Na odvod DPH fu to vliv nemá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101581
21.2.22 08:52
@E.winka 2 píše:
Vím, také každý subjekt jede na jiny druh živnostenské oprávnění, jestli myslíš překážku konkurence, která je nezákonná.
Myslela jsem že plátci chtěj obchodovat s plátci a naopak..proto jsem založila tuhle diskuzi, abych se v tom zorientovala. Takže plátci DPH se vyplatí nakupovat u plátce ale už mu může být jedno zda to dál prodá plátci či neplátci? Na odvod DPH fu to vliv nemá?

Ano, presne tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13843
21.2.22 08:55
@ivašot. píše:
Na DPH odvede s. r. o. úplně stejně, ať to zboží prodá plátci nebo neplátci.
Plátci DPH je jedno komu to prodává, v té souvislosti nechápu, proč tvůj velkoobchod nechce prodávat neplátcům.

Ahaa..takhle, díky, teď mě to docvaklo :mrgreen:
Spolupráci řešíme s dodavatelem na s. r.o. a na OSVČ jsme se ani nebavili, spíš jsem myslela že by nechtěl z důvodu že se mu to nevyplatí..ale pokud mu to může být jedno, to je jiná. I přesto jsme chtěli aby produkt koupila nejprve s. r.o…tezko se vysvětlují důvody a provázáni našeho byznysu.. :think: :) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13843
21.2.22 08:56
@j.a.n.i1 píše:
Ano, presne tak.

Diky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
21.2.22 08:59

To je jako bys šla nakupovat do Kauflandu a oni ti řekli, že prodají pouze plátci DPH, protožeoni jsou plátci. Z tohoto hlediska je to jedno. Spíš je to problém z opačné strany. Že plátci nechtějí nakupovat od neplátců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13843
21.2.22 09:01
@Zumpa píše:
Takhle to nejde brát. Jsou dvě různé firmy a z principu podnikání musí být obě na prodeji ziskové.
Jedna firma je plátce, tzn. rozdíl v DPH mezi prodejem a nákupem odvede. Je jedno, komu to prodá (nebudu uvažovat reverse charge)
Druhá firma - neplátce prostě nakupuje a prodává vč. DPH, ale to nikde neuplatňuje.
Stačí si na tohle udělat tabulku v excelu, kde si můžeš simulovat nákupy a prodeje a do toho zamotat dph…

Takže z účetního hlediska se vyplatí ten produkt koupit rovnou na OSVČ a ne nejprve na s. r.o. a poté teprve OSVČ přeprodat. Protože když to vezmu přes s. r.o. zaplatím na DPH když to vezmu přes OSVČ na DPH neodvedu nic. I když mohu o DPH poté zažádat, vrátí se mi to ve forme, že si to na konci roku budu moci odečíst u daní.. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15419
21.2.22 09:03
@E.winka 2 píše:
Takže z účetního hlediska se vyplatí ten produkt koupit rovnou na OSVČ a ne nejprve na s. r.o. a poté teprve OSVČ přeprodat. Protože když to vezmu přes s. r.o. zaplatím na DPH když to vezmu přes OSVČ na DPH neodvedu nic. I když mohu o DPH poté zažádat, vrátí se mi to ve forme, že si to na konci roku budu moci odečíst u daní.. :palec:

Tak teď jsem se v tom nějak ztratila :think: Nebo možná ty…

Příspěvek upraven 21.02.22 v 09:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35681
21.2.22 09:04

Přesně tak velkoobchodu je z hlediska DPH jedno komu to prodá, on odvede DPH v každým případě. Takže jestli nechce spolupracovat s OSVČ tak snad jen u důvodu, že OSVČ nebude mít tak velký odběr, může být větší riziko že nezaplatí, pokud to nebude na zálohu, nebo hotove pri odběru. Nic víc mě už asi nenapadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35681
21.2.22 09:06
@E.winka 2 píše:
Takže z účetního hlediska se vyplatí ten produkt koupit rovnou na OSVČ a ne nejprve na s. r.o. a poté teprve OSVČ přeprodat. Protože když to vezmu přes s. r.o. zaplatím na DPH když to vezmu přes OSVČ na DPH neodvedu nic. I když mohu o DPH poté zažádat, vrátí se mi to ve forme, že si to na konci roku budu moci odečíst u daní.

Ne, když to nakoupís na OSVČ tak si o dph požádat nemůžeš. To si pletes s dani z příjmů. Ale, ano je nejlepší to koupit od dodavatele a to sro z toho vynechat.

Příspěvek upraven 21.02.22 v 09:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
21.2.22 09:06
@E.winka 2 píše:
Takže z účetního hlediska se vyplatí ten produkt koupit rovnou na OSVČ a ne nejprve na s. r.o. a poté teprve OSVČ přeprodat. Protože když to vezmu přes s. r.o. zaplatím na DPH když to vezmu přes OSVČ na DPH neodvedu nic. I když mohu o DPH poté zažádat, vrátí se mi to ve forme, že si to na konci roku budu moci odečíst u daní.. :palec:

Tak z tohoto je vidět, že tomu vůbec nerozumíš. Asi by bylo dobré najít si účetní a poprosit ji o vysvětlení na konkrétních číslech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15802
21.2.22 09:34
@E.winka 2 píše:

Jsem trošku ztracen :) Zkusím to takto: u OSVČ žádné DPH neřešíš. Prostě nakupuješ a prodáváš s DPH, ale to samotné DPH nikde neuplatňuješ.

Příklad u neplátce, který kupuje u neplátce: koupíš rohlík za 1,21 Kč (ne 1Kč + 21% dph). A když si na něj dáš korunu marži, tak jej prodáš za 2,21 Kč (ne 1,83 + 21% DPH). Konečná cena je tedy 2,21 Kč a máš korunu zisk.

A jak je to u plátce, když nakoupí u plátce? Takto:
Koupí rohlík za 1Kč + 0,21 DPH - 0,21 DPH uplatní. Když si k rohlíku přihodí korunu marži, tak prodejní cena bude 2Kč + 0,42Kč DPH. Celková prodejní cena bude 2,42 Kč, ty státu odvedeš rozdíl v DPH 0,42-0,21 = 0,21 pošleš při vyúčtování státu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13843
21.2.22 09:39

Děkuji holky za diskuzi a rady :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13843
21.2.22 16:33
@Zumpa píše:
Jsem trošku ztracen :) Zkusím to takto: u OSVČ žádné DPH neřešíš. Prostě nakupuješ a prodáváš s DPH, ale to samotné DPH nikde neuplatňuješ.

Příklad u neplátce, který kupuje u neplátce: koupíš rohlík za 1,21 Kč (ne 1Kč + 21% dph). A když si na něj dáš korunu marži, tak jej prodáš za 2,21 Kč (ne 1,83 + 21% DPH). Konečná cena je tedy 2,21 Kč a máš korunu zisk.

A jak je to u plátce, když nakoupí u plátce? Takto:
Koupí rohlík za 1Kč + 0,21 DPH - 0,21 DPH uplatní. Když si k rohlíku přihodí korunu marži, tak prodejní cena bude 2Kč + 0,42Kč DPH. Celková prodejní cena bude 2,42 Kč, ty státu odvedeš rozdíl v DPH 0,42-0,21 = 0,21 pošleš při vyúčtování státu.

také jsem ztracena :mrgreen: :lol: ale jo..těmto příkladům rozumím :) přeci jenom převést si teorii do praxe je pro mě trošku obtížnější. Představu již mám a teď to přenechám účetní :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák