Dph vyplatí se?

13843
21.2.22 03:19

Dph vyplatí se?

Ahoj holky, hledám na netu problematiku DPH a nemůžu dohledat, co potřebuji. Celá ta daň mi přijde složitá. Moje s. r.o. se stala plátcem DPH, já mám zároven OSVČ kde plátce nejsem. Jak by fungovalo když mé s. r.o. (plátce) nakoupí zboží od dodavatele (plátce) to odvedu daň finančnímu úřadu. Poté to samé zboží přeprodam mě jako OSVČ, kde jsem neplátce a teprve poté jde zboží ke kině němu zákazníkovi. Bude moje s. r.o. ješte něco odvádět fu když to budu prodávat mě OSVČ neplátci? Snad jsem vysvětlila srozumitelně co potřebuji vědět, díky za odpovedi :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20868
21.2.22 03:21

DPH jsme už přehodili na účetní. To už je fakt opruz to řešit každý měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101567
21.2.22 05:22

@E.winka 2 Michat platce a neplatce je pitomost. Když uz, tak place nakoupi a proda platci a neplatce fakturuje zas neplatcum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35668
21.2.22 05:24

Kdyz nakoupís tak daň neodvadis, ale naopak si ji můžeš nárokovat. Platíš ji při prodeji a je jedno komu (V rámci CR). Pokud je zákazník taky plátce tak je lepší mu prodat z toho sro aby si mohl i on odečíst daň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
21.2.22 06:46

Takže se ptáš, jestli bude lepší, když se i jako OSVČ přihlásíš (dobrovolně) coby plátce DPH? Nebo jak to myslíš, jestli se to vyplatí? Jestli je s. r.o plátce povinně, tak s tím stejnak moc neuděláš… Ale obecně jo - lepší je, když plátci obchodují s plátci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13843
21.2.22 06:49
@JancaS84 píše:
Kdyz nakoupís tak daň neodvadis, ale naopak si ji můžeš nárokovat. Platíš ji při prodeji a je jedno komu (V rámci CR). Pokud je zákazník taky plátce tak je lepší mu prodat z toho sro aby si mohl i on odečíst daň.

Tedy když nakoupím mohu si daň nárokovat, ale co jen nakoupím a nepošlu dal..většinou firma nakoupí a pro zisk s marži proda :think: takže když já jako plátce nakoupím od plátce a prodám OSVČ neplátci tak budu odvádět daň z prodeje a výši odvodu DPH určí od koho jsem nakoupila pokud od neplátce daň bude nižší než od plátce..ale už nijak neovlivní výši částky komu to prodám dál, zda dalšímu plátci, OSVČ neplátci či konečnému zákazníkovi. Myslela jsem tím, že mě může být jedno komu prodám, že to neovlivní, ale důležité je nakupovat také od plátce. A druhý dotaz, jako OSVČ neplátci může být jedno od koho nakupuje když daň neřeší.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13843
21.2.22 06:52
@Cenarius píše:
DPH jsme už přehodili na účetní. To už je fakt opruz to řešit každý měsíc.

Jasně, to je už na účetní..my teď do toho spadli a trochu se v tom snažím zorientovat před schůzkou s účetní, abych měla trochu přehled.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13843
21.2.22 06:58
@listento píše:
Takže se ptáš, jestli bude lepší, když se i jako OSVČ přihlásíš (dobrovolně) coby plátce DPH? Nebo jak to myslíš, jestli se to vyplatí? Jestli je s. r.o plátce povinně, tak s tím stejnak moc neuděláš… Ale obecně jo - lepší je, když plátci obchodují s plátci.

Mam produkt který nakupuji od platce a potřebuji ho nakupovat na s. r.o. (kde jsem se stala plátcem) zároveň mám OSVČ kde plátce nejsem a potřebuji ten produkt od sebe (od s. r.o) koupit. Prostě si to sama sobě přeprodat, z s. r.o. kde jsem plátce do OSVČ kde nejsem plátce. Teprve poté prodat konečnym zákazníkům. Abych na tom někde netratila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
21.2.22 07:10

Jakože nakoupíš za 100 +21. 21 se vynárokuješ na státu, prodáš za 50 + 10,5 sobě jako OSVČ odvedeš 10,5. A jako neplátce pak prodáš za 200? Tak to půjde jen do první kontroly FÚ. Na to přeprodávání mezi OSVČ a sro opatrně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35668
21.2.22 07:12
@E.winka 2 píše:
Tedy když nakoupím mohu si daň nárokovat, ale co jen nakoupím a nepošlu dal..většinou firma nakoupí a pro zisk s marži proda :think: takže když já jako plátce nakoupím od plátce a prodám OSVČ neplátci tak budu odvádět daň z prodeje a výši odvodu DPH určí od koho jsem nakoupila pokud od neplátce daň bude nižší než od plátce..ale už nijak neovlivní výši částky komu to prodám dál, zda dalšímu plátci, OSVČ neplátci či konečnému zákazníkovi. Myslela jsem tím, že mě může být jedno komu prodám, že to neovlivní, ale důležité je nakupovat také od plátce. A druhý dotaz, jako OSVČ neplátci může být jedno od koho nakupuje když daň neřeší.. :think:

Když jako plátce nakoupís od plátce za 121 kč, tak tvůj náklad je 100 kč a 21kc si vynarokujes. Kdyz to zboží prodáš za 241 tak máš příjem 200 a 41 musíš odvést státu. Takže když to dáš dohromady nákup-prodej tak státu zaplatíš na dani 21kc. Ten zákazník co to nakoupí má náklad 200 a daň si vynarokuje 41. Kdyby si to takto prodala tomu OSVČ a až on koncovému zákazníkovi tak bude mít zakaznik náklad 241 a daň 0. Takže pro toho zákazníka je lepší nakoupit od plátce protože ho to vyjde levněji když dostane dph zpět. Jako samozřejme, by se vám vyplatilo to prodat za stejnou cenu tomu OSVČ (dph by bylo ve vysledku 0) a ten by si na to narazil marži, ale to je samozřejmě velmi průhledný a financak by po tom na kontrole šel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13843
21.2.22 07:25
@Hanula1212 píše:
Jakože nakoupíš za 100 +21. 21 se vynárokuješ na státu, prodáš za 50 + 10,5 sobě jako OSVČ odvedeš 10,5. A jako neplátce pak prodáš za 200? Tak to půjde jen do první kontroly FÚ. Na to přeprodávání mezi OSVČ a sro opatrně.

Nechci to sobě prodat pod cenou abych měla DPH do mínusu. A takhle na tom vydělávala. Prodala bych to sobě jako OSVČ klidně za stejnou cenu za kterou jsem to nakoupila..nebo o vyšší o chlup? :think: jde mi právě o to že to potřebuji koupit na s. r.o. ala pak konečnému zákazníkovi to musí být prodáno přes OSVČ..a nějak netuším jak to funguje a zda to pro mě není nevýhodné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13843
21.2.22 07:31

Vypadá to asi zvláštně :think: s. r.o je obchod a nakupujeme od velkoobchodu plátce, my teď už také plátci..ale jeden z produktů našeho obchodu chci používat ve své provozovně, která je na IČO..tak si ho potřebuji koupit, když ho pak využijí při provozu. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35668
21.2.22 07:33
@E.winka 2 píše:
Nechci to sobě prodat pod cenou abych měla DPH do mínusu. A takhle na tom vydělávala. Prodala bych to sobě jako OSVČ klidně za stejnou cenu za kterou jsem to nakoupila..nebo o vyšší o chlup? :think: jde mi právě o to že to potřebuji koupit na s. r.o. ala pak konečnému zákazníkovi to musí být prodáno přes OSVČ..a nějak netuším jak to funguje a zda to pro mě není nevýhodné.

Po tom ti financak půjde. Jako udělat to jednou za 100let tak by nad tím možná primhourili oko, ale dělat to takto pořád a se vším. To je jasný krácení dph.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13843
21.2.22 07:38
@JancaS84 píše:
Po tom ti financak půjde. Jako udělat to jednou za 100let tak by nad tím možná primhourili oko, ale dělat to takto pořád a se vším. To je jasný krácení dph. [/citace
@JancaS84 píše:
Po tom ti financak půjde. Jako udělat to jednou za 100let tak by nad tím možná primhourili oko, ale dělat to takto pořád a se vším. To je jasný krácení dph.

Jenže já nevím jak to jinak udelat :think: nejde mi o krácení daně, chci mít vše v pořádku :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
21.2.22 07:39

@JancaS84

No ale já myslím, že si osvč jako neplátce nemůže daň vynárokovat zpět. Aby mohla nárokovat daň, musí také nějakou daň odvést - pokud osvč zůstane neplátce, tak daň zpět nárokovat nemůže. Není to tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák