DPP po skončení rodičáku

36
2.5.22 14:52

DPP po skončení rodičáku

Ahoj, prosím o radu, jsem v těhle věcech tupá a než se půjdu někam ptát, tak ať v tom mám aspoň trochu víc jasno a orientuju se…
Pobírám rodičovský příspěvek (dcera má v půli června 4 roky, takže to bude končit).
Od pondělí nastupuju na brigádu na DPP.

K dotazu:

1. musím teď než mi skončí rodičák, hlásit někam na úřad, že budu mít přivýdělek?
  2. jakmile mi skončí rodičák, budu mít ten přivýdělek na DPP (než odpracuju 300hod. Pak mi to zaměstnavatel změní na DPČ) jako jediný příjem - musím se pak hlásit na nějaký úřad (třeba musí to vědět na Úřadu práce?)? Případně kam zajít?
  3. Když budu mít přivýdělek na DPP (a poté na DPČ) jako jediný příjem a myslím, že většinou určitě budu vydělávat nad 10 000,–, musím platit zdravotní a sociální, že? To se bude automaticky strhávat - nemusím nic řešit nebo někam hlásit nebo platit něco zvlášť?

Jde mi o to, abych měla do budoucna vše v pořádku, co se týká placení zdravotního a sociálního pojištění.
DĚKUJI za polopatické vysvětlení, jsem v tomhle fakt trotl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36017
2.5.22 15:26

1. Nemusíš
2. Nemusíš
3. Pokud nebudeš mít u DPP nad 10 tis a u DPC nad 3500 musíš si platit zdravotní pojisteni sama. Kdyz budes mit nad tyto castky tak ti to bude strhávát zamestnavatel a nemusíš nic řešit. Každopádně by byl pro tebe lepší zkrácený úvazek na HPP pokud tam plánuješ být delší dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat