Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Určitě záleží jak myslí tazatelka tu dráždivost…
Nám říkali, neuděláte moc, musí z toho vyrůst a taky ano. Řadu doporučení jsem ale dostali. Hodně chovat, mazlit, nenechat moc plakat, snažit se být v klidu, bez stresu (strašně špatně splnitelné), a zásadní udělat dítěti režim. Tyto děti potřebují aby bylo vše pokud možno stejné, každá změna je rozhodí, vykolejí. Dávat na jevo lásku, ale když už dítě ví moc dobře co je dobře a co je špatně, ukázat jasné mantinely kam může zajít. Prostě milovat, ale dát jasně najevo co ano co ne, tyhle děti mají jinak blíže k hyperaktivitě.
@milwinka A oc jste s ním dělali když byl novorozeně? Já třeba druhou nosila šestinedělí v šátku, byla se mnou v posteli, zkoušeli jsme homeopatika. Do půl roku to nebylo „ono“ - hlavně spaní, ale teď je jí skoro 11 měsíců a je to neskutečně pohodové dítě (teda oproti tomu, co bylo
)
@milwinka píše:
Synek je hodně uplakaný, teď má 5 měsíců a už od malička se při vztekání propíná do luku. Někdy má úplně hysterický pláč s prohýbáním, hlavně před spaním když je unavený. Ale začal se mi i přetáčet na bok tím propínáním přes záklon, tak prý by bylo vhodné cvičit, jen se bojím aby se tím nerozzuřil a nepropínal ještě víc…
Pokud vám dr. doporučuje cvičení, měl by miminko stejně nejprve vidět neurolog. Tomu bych věřila nejvíce… Malá se vzpínala i v náruči. Ze začátku jsme nevěděli proč a jesli to není bolení, ale po všech vyšetřeních co se zdr. stránky týče (vyšli v pořádku) jsme sami vyhledali neurologa. Ale u nás to byl fakt extrém, začali jsme tam dojíždět už od dvou měsíců… Pomohlo nošení v šátku a závěsná hacka ![]()
@avm3 píše:
@milwinka A oc jste s ním dělali když byl novorozeně? Já třeba druhou nosila šestinedělí v šátku, byla se mnou v posteli, zkoušeli jsme homeopatika. Do půl roku to nebylo „ono“ - hlavně spaní, ale teď je jí skoro 11 měsíců a je to neskutečně pohodové dítě (teda oproti tomu, co bylo)
U nás nastalo zlepšení přes den od půl roku, přes noc od osmi měsíců, no spíše pozdě. To spaní bylo dlouho přerušované. Byla neodložitelné miminko, ona neplakala ona strašně řvala, byla nesamostané, ukňorané batole. Doslova ji vysvobodilo až když se dostala na nohy. Lezení pomohlo maličko…Jak jsem psala, co pomohlo byl šátek a hacka…
Taky jsme to začátku brali jako bolení bříška, dostává na to ještě teď kapičky. Jinak šátek mám, tam se vždycky hezky zklidní ale nemůžu ho tam mít celý den. V kočárku se taky zklidní. Jen mě znepokojuje teď to přetáčení záklonem. Asi taky radši zajdem k neurologovi, dík.
Jen k tomu šátku se bojím, aby ho to nebrzdilo ve vývoji. V šátku je sice spokojený, ale nenaučí se tam žádné samostatnosti ani správné pohyblivosti a přetáčení…
@milwinka píše:
Jen k tomu šátku se bojím, aby ho to nebrzdilo ve vývoji. V šátku je sice spokojený, ale nenaučí se tam žádné samostatnosti ani správné pohyblivosti a přetáčení…
Tohle je mýtus. Kdesi jsem četla, že je prokázané, že nošené děti jsou naopak šikovnější, samostatnější… a já teda nosila jen spící…
@milwinka píše:
Můžu uklidnit, malá byla naopak hodně v předu. Nosila jsem ji taky na spaní. Většinou když jsem šla ven s prvorozeným. Ona plakala i v kočárku i v sedačce v autě. Na podložku jsem ji dávala doma tam si s ní hrála, motivovala dokud to šlo…
Obnovuju diskuzi a chtěla bych znát vaše zkušenosti. Druhý syn byl dráždivé miminko. Teď mu je rok a bojujeme se spaním, kdy prostě někdy usne a nemá problém, jindy dělá divadlo i 3 hodiny. Ale hlavně usíná prohnutý do luku. Když usíná, tak si lehne na bok, zakloní hlavu, celý se prohne a tak usne, jak kdyby byl v křeči. Ve spaní se pak srovná. Usíná tak i v kočáru - s vyvrácenou hlavou.
Může to nějak souviset s dráždivostí? Mám s tím něco dělat nebo už je to jedno?
@Billi Něco podobného mi dělaly holky také - zásadně usínaly na boku se zakloněnou hlavou (jak píšeš až vyvrácenou) a vystrčeným zadečkem. Nožičky měly pokrčené. A obě jsou v pořádku.
@pavlats on nemá vystrčený zadeček, ale bříško, je prohnutý do luku, jako se propínal když byl mimino. S vystrčeným zadečkem spal první, to mi přišlo normální.
@Billi co zkusit homeopatika? Já je dávala malé už někdy ve 2-3 týdnech.
@Billi Ptala jsem se tehdy u neurolozky, synovi byl půl roku, motoricky uz byl naprosto v normalu. Ale spal dal s vyvracenou hlavou. Rekla mi, ze to je pro nej proste už přirozeně. Spí tak stále.
@Svistice a byl vyvrácenej celej nebo jen hlavu? Kdyby měl jen hlavu, tak to neřeším. Na neurologii nechodíme, ale na roční se zeptám doktorky, ale u ní to je zbytečný…