Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky dráždivých dětí,
mám doma 10-ti měsíční holčičku, kt. je tzv. dráždivé. První měsíc byla zlaté miminko, pak se přidal silný reflux, prohýbání, špatné usínání, atd. Od 6-ti týdnů jsme cvičili(predilekce, hypotonie břišního svalstva. Nyní motoricky velmi šiovná holčička, sedí, leze, stojí, udělá pár krůčků. Mám ale jinou obavu, již doktorka mi asi ve 2 měsících řekla, že je dráždivá a že hold bude hyperaktivní
Je pravda, že je dost nervozní miminko, vše musí být na čas, časté spinkání, večer katastrofa uspat, ale pak zase spinká celou noc, přes den spí dlouho a pravidelně… Vyčetla jsem sice, že tyto děti můžou být později hyperaktivní, ale že by to bylo pravidlo, to ne. Tak by mě zajímalo, zda vaše děti, kt. byly jako malé dráždivé, jsou nyní hyperaktivní a myslím tím opravdu diagnozu (ADHD, atd.) a ne jen živé dítě. Dost mě ta rychlá diagnoza pediatra naštvala, tak bych ráda věděla, zda je to pravda. Děkuji za odpovědi.
Já na to tedy nejsem odborník, ale moc bych tomu nevěřila. Moje dcera byla neuvěřitelně spavé dítě, od narození spávala 4-5 hodin, měla jsem problém jí vůbec nakojit, celkově spokojené zlatíčko, jen byla pořád trochu napřed(brzo seděla, lezla, chodila v 9 měs) a pak začala být živější a v pěti letech nám v poradně potvrdili lehkou hyperaktivitu(bez léčby)a v poslední době z ní fakt kvetu
.Moje neteř byla příšerné mimino, spala sotva 5 hodina za 24 hodin, opravdu dráždivé dítě a je z ní neuvěřitelný flegmatik, kdyby jí spadlo na hlavu letadlo, asi by si toho ani nevšimla. Takže neházej flintu do žita ![]()
Naše malá je úplně to samé… když byla malinká, prohýbala se, stáčela hlavu a celé tělíčko ke straně, cvičili jsme vojtovku. Teď je už v pohodě, plazí se, dává pod sebe kolínka, začíná se všude sápat a stavět. Včera jsme byli na kontrole na neurologii a mudra poté, co malá v sedě kopala nožkama konstatovala cosi o adhd
zakládala jsem i diskuzi. Malá je dost uplakaná, u všeho se hned vzteká, ale spí celou noc, v kočárku je úplně v klidu. Docela mě tím Dr. rozhodila. Přijde mi absurdní o něčem takovém mluvit v tak brzkém věku.
Ano, možná jsou nějaké projevy patrné už tak brzy, ale určitě ne vždy to musí znamenat, že dítě bude hyperaktivní. Osobně neznám žádné dítě, které by se položilo a jen leželo a koukalo do stropu. Přijde mi, že se dneska tyhle věci hrozně moc řeší a hlavně strašně brzy. K čemu je mamince, když jí v kojeneckém věku někdo řekne, že její dítě bude mít nejspíš adhd. K ničemu. Nic se s tím stejně nedá udělat a spolehlivě se to dá určit až mnohem později. Akorát je maminka vyplašená ![]()
Neporadím, jen chci popřát hodně sil a nelam si s tím teď hlavu ![]()
A omlouvám se za román, mám za sebou půl lahvinky vína ![]()
Ty jo, taky kopem nozickami o sto sest a moc se mi „libi“ jak v dnesni dobe jsou se vsim doktori hotovi, ze uz takto brzy vi, ze to dite je nemocny. Ja bych to neresila, az bude vetsi budiz, ale koukam, ze skoro kazde dite je s necim nemocny, co tu tak procitam ![]()
Ptala jsem se na to pediatra, protože malá je taky živá, a řekl mi, že se to tak brzy nedá ještě určit.
Ahoj, andulka byla taky drazdiva, zaklanela se a hypotonicka a urcite neni hyperaktivni, ve 3 letech spi krasne, je trochu aktivnejsi, ale urcite ne hyperaktivni.
Nevíte, jak nejlépe ovlivnit další vývoj u dráždivého dítěte? Někdo doporučuje Vojtovku, ale u té většina dětí brečí, tak si říkám jestli to ty dráždivé děti spíš ještě více nedráždí a neprovokuje…?
Zdravím, syn byl taky dráždivé miminko, cvičili jsme taky Vojtu a myslím si, že mu to ohromně prospělo, dráždivost postupně vymizela. Pláč dětí u vojtovky je spíš než kvůli bolesti způsoben nepohodlím a nejistotou. Doporučuju se obrnit trpělivostí a dítě u toho nelitovat. Náš synek když jsme s vojtovkou končili vůbec neplakal a občas se začal chechtat (to už pak ani nereagoval na moje držení - pacholek jeden drzej
).
Tak já nevím. Dcera byla dráždivé, uplakané miminko někde do osmi měsíců. Nelžu, když říkám, že to bylo fakt peklo. Nespala a jen řvala. Do roka jsem jezdili na neurologii. Paní doktorka naopak říkala, že pokud tyto děti doslova nutně nepotřebují cvičit, tak rozhodně nedoporučuje. Dráždivé děti to ještě víc vyvádí z míry. Dcera cvičit naštěstí nepotřebovala. Jinak syn jako „normální“ ditě vojtovku cvičil kvůli predilekci hlavičky a souhlasím, že děti pláčí né bolestí, ale protože se jim to jednoduše nelíbí a nechtějí to. Takže jinak tohle cvičení má smysl ![]()
@milwinka Jak je staré? Vojtovka? To slyším poprvé, podlě me je to blbost. Já měla druhou hodně dráždivou a zklidnila se prostě sama - hondě kontakt se mnou, pevné zavinování…
Upřímně první významné zlepšení bylo vidět už po dvou dnech, syn se při přebalování přestal lekat a ležel hezky uvolněně. Na fyzioterapii mi říkali, že dráždivost a s ní související hypotonie je prostě nedostatečně rozvinuté svalstvo a dítě tak má pocit jako by padalo, tím, že se svaly posílí tyto problémy ustanou.
Tak ona je asi dráždivost a dráždivost. Naše malá byla dráždivá „neurologicky“. Od narození plakala a nespala. V tomto případě se cvičení nedoporučuje.
@Misula.vdf píše:
Tak ona je asi dráždivost a dráždivost. Naše malá byla dráždivá „neurologicky“. Od narození plakala a nespala. V tomto případě se cvičení nedoporučuje.
To si taky myslím, já měla první uplakanou jako miminko, druhá byla fakt extrém, ale vyrostli z toho. Pak znám děti, co se lekají ještě v 10 měsícíh a to je asi o něčem jiném ![]()
Synek je hodně uplakaný, teď má 5 měsíců a už od malička se při vztekání propíná do luku. Někdy má úplně hysterický pláč s prohýbáním, hlavně před spaním když je unavený. Ale začal se mi i přetáčet na bok tím propínáním přes záklon, tak prý by bylo vhodné cvičit, jen se bojím aby se tím nerozzuřil a nepropínal ještě víc…