Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@romča36 Tak zářezy v „kolejích“ těch dřevěných blocích) jsou frézované, ne soustružené…
To jen tak na okraj.
Pro všechny: pokud byste - kvůli zabavení pro vaše dítka - potřebovaly vědět o skutečné železnici, nestyďte se a ptejte se. Považuju za slušné to nabídnout, když o tom něco vím… ![]()
@Lili5 nee?, jeřáb právě plánuju koupit letos pod stromeček, právě jsem chtěla koupit přejezd, nějaký most a ten magnet, to je zvláštní, no uvidím, malého strašně baví si ty vláčky spojovat a mezi ně dávat kancelářské sponky nebo magnetky z takové té magnetkové skládačky…
@Jura007 aha a změní to něco na funkci?
kdybych hodně přemýšlela, tak najdu rozdíl, ale myslím, že v mém případě sypeš perly svini ![]()
@romča36 Ale no tak - se podceňuješ… Spíš to trochu vypovídá o způsobu výroby a o tom, co od výrobku čekat. Ale souhlas, pro běžný život bezvýznamné.
(Pro úplnost: soustruh opracovává válcové a diskové součásti, fréza zase „kostky“. U soustruhu se točí výrobek a nástroj stojí, u frézy naopak. Dá se to poznat i ze stop po nástroji, když si na to vezmeš lupu.))
@Jura007 píše:
@romča36 Ale no tak - se podceňuješ… Spíš to trochu vypovídá o způsobu výroby a o tom, co od výrobku čekat. Ale souhlas, pro běžný život bezvýznamné.
(Pro úplnost: soustruh opracovává válcové a diskové součásti, fréza zase „kostky“. U soustruhu se točí výrobek a nástroj stojí, u frézy naopak. Dá se to poznat i ze stop po nástroji, když si na to vezmeš lupu.))
a co bys čeka jiného u frézovaného výrobku než od soustruženého? ![]()
@Jura007 lupu? no tak tu doma nemáme
a já jsem ve škole neviděla nikdy nic ani pod mikroskopem ![]()
@Lama Lama píše:
a co bys čeka jiného u frézovaného výrobku než od soustruženého?
Pokud je tupá fréza nebo špatně upnutá „kostka“, tak vláček může v kolejích „poskakovat“. (Dno drážky je pak takové „pokousané“.) Jestli byste na to ukecali reklamaci nevím, no možná jo…
U soustružených výrobků drážka bývá jednolitá, bez zubů.
@Jura007 píše:
Pokud je tupá fréza nebo špatně upnutá „kostka“, tak vláček může v kolejích „poskakovat“. (Dno drážky je pak takové „pokousané“.) Jestli byste na to ukecali reklamaci nevím, no možná jo…
U soustružených výrobků drážka bývá jednolitá, bez zubů.
a tupý soustruh být nemůže? ![]()
@romča36 vidíš, kombinovat to s geomagem jsme ještě nezkoušeli, geomag je ještě schovaný (malému je 2,5 roku). Právě vozí raněné sanitkou k helikoptéře ![]()
@Lili5 náš má taky dva a půl a s geomagem si hraje už půl roku
a mě to baví taky a samu mě překvapuje, co všechno s tím vymýšlí
Tak my máme taky sousta kolejí, mašinek…vláčkomila máme…
Rybano …Ikea je dobrá…ono většinou v těch krabicích z hračkářství píší bůh ví kolik dílů a polovina jsou stromy a domečky…
a Tomáše na baterku taky má a nebere ho…raději taky posunuje sám
V Tescu u nás ted mají nějakou menší taky v akci.....ale my toho máme plnou krabici, tak nekupuju…zatím ![]()
Jinak malej miluje i závory......toto máme doma ![]()
točí klikou a je šťastnej
@Petra Z kde jste tu hruzu sehnali? Kluk by byl taky nadšenej.
![]()
@Lama Lama no manžel přes nějakého známého, ten to vyrobil…
dokone to i bliká---bílou a červenou „když jede vlak“ ![]()
@Petra Z Mě by spíš zajímalo, jestli je to práce domácího kutila - nebo jestli se to dá někde koupit… Autor návrhu se na tom musel opravdu vyřádit. ![]()