Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Nejsem odbornik. Myslim si, ze kazda droga zmeni cloveka. At uz fyzicky nebo dusevne. Nedavno jsem zhledla par dokumentu o zavislosti, lecbe a zivote po.
Podle me jsou lide, kteri maji k ruznym zavislostim slabost, potrebuji je jako berlicku. Tak to proste je, neni to nic k odsouzeni. A vy jste bud vymenila znacku /jidlo za pervitin/ nebo vam uzivana droga zpusobila zmenu v metabolismu a ten nedokaze zpracovat prijem a uklada ho do zasob.
Mozna by nebylo od veci vysetreni, zda neni problem se stitnou zlazou apod a pokud bude vse v poradku, tak kouknout na psychiku.
Drzim palce.
Souhlasím s předchozím názorem. Obecně… pervitin je anorektikum, hubne se po něm. Viděla jsem několik slečen, jejichž motivace k prvotnímu užití byla právě hubnutí a pak už v tom jely jedna „radost“. Tvoje tělo se musí dát do pořádku po období užívání drog a to trvá dlouho. Jak je to dlouho, co jsi úplně čistá? Jinak… zcela upřímně, co tak za den jíš? Třeba někde děláš chybu a ani o tom nevíš - co pohyb?
Doporučuji najít si „závislost“ ve cvičení! Začni doma cvičit a určitě Tě to brzo chytne, jak uvidíš pokroky… Plus se trochu víc hlídat v jídle, omezit slaná, tučná, smažená,… A jíst hodně ovoce a zeleniny… https://www.youtube.com/…bnuti/videos?… Tady jsou třeba 10-ti minutová videjka, 10 min si určitě najdeš… Jo a taky doporučuju procházky! Pořiď si pejska nebo prostě se jdi projít 2krát týdně na 40 minut
Nic z výše uvedeného Ti nemůže uškodit, jen naopak…
Podařilo se vám najít obrovskou sílu, kterou jste se zbavila drog. Ale nejspíš se vám nepodařilo porozumět a vyléčit to zranění, které jste těmi drogami zkoušela utlumit.
Takže teď se projevuje tím, že ho zkoušíte vyléčit, utlumit jídlem. Tím že máte dostatečné zdroje síly a vůle, abyste začala držet diety, tak byste mohla tímto způsobem zhubnout, ale… Pravděpodobně byste pak začala příliš pít, nebo se propadla do workoholismu, nebo se zbláznila do nesmyslných ezo/doucho/detox pravidel.
Bude potřeba najít sílu a nejlépe s pomocí psychoterapeuta/ky porozumět tomu půovdnímu zranění hluboko v duši a začít ho léčit. Možná v počátku i s antidepresivy - to ale musí posoudit psychiatr. Teprve pak, až se najde zdroj té bolesti a budete pracovat s ním, tak má smysl začít měnit životosprávu. Jednak teda bude snadné vzdát se toho, co teď jíte navíc a bude jednodušší najít dostatek energie na proměnu životního stylu, tak abyste nespadla do hladovek/pocitů viny a jojo efektu.
Nejjednodušší bude začít ambulantně chodit k někomu, kdo se aditkologii věnuje. Zavolejte si pro tip na kontakt na nejbližší K-centrum. (pokud jste v Praze, tak vřele doporučuju ambulance od Sananimu - není potřeba být aktuálně závislá na drogách, aby si vás vzali do péče).
No a až bude zaléčena duše, tak pro nastartování změn ke zdravému tělu, tak zkuste jet na pár týdnů do lázní - velmi dobře se tak nastavují ty správné zvyky a procesy. Skvělý je třeba program co mají v lázních Jeseník a je tam krásně.
To je bezvadné, že máš k pohybu kladný vztah. Existují osobnosti, které mají potřebu určité závislosti po celý život - na čemkoliv. I to by byl důvod pro návštěvu buď psychiatra nebo dobrého terapeuta, který by pomohl rozkrýt příčiny a naučit tě, jak s tím pracovat. Teprve po tom, co se dá do pořádku mysl, začne se dávat do pořádku i tělo. Souvisí to spolu.
EDIT: když odhlédneš od té váhy, jsi v životě spokojená?
@Anonymní píše:
Dobrý den, prosím o zachování anonymity. Je mi 30 let, cca od 18 jsem užívala nějaké drogy, cigarety a trávu denně, občas hašiš, ve 20 jsem zkusila pervitin, ten jsem brala „šňupala“ cca rok a půl velmi často, někdy denně. Do svých 25 jsem si z každého občas dala příležitostně. Celé to období jsem normálně chodila do práce, platila si nájem, prostě rodina a nikdo na mě nepoznal že v něčem jedu. Než jsem kdy začala něco brát, byla jsem akorát, ani tlustá ani hubená, během doby drog, jsem samozřejmě velmi zhubla, po přestání braní, jsem se začala strašně přejídat, přibrala jsem na váhu co jsem měla a začala jíst normálně jako za dob nevinnosti. Jenže stále přibiram a nevím jak to zastavit. Momentálně vážím 100 kg, normální váhu bych měla mít cca 65 kg. Poradíte? Děkuji.
Taky jsem brala drogy, na nich jsem byla taky hubená, po vysazeni jsem pribrala ale na svou běžnou váhu. Pak jsem porodila děti a nikdy s vahou neměla problém, jsem přirozeně štíhlá. Ve tvém přibírání a minulostí nevidím souvislost. Zvlášť když je to už tolik let. Pokud se nepřejídáš a máš pohyb, tak je to divné. Neberes třeba HA nebo nějaké léky? Něco ti zpomalilo metabolismus, zaměř se vice na jídelníček a určitě se to nastartuje správným směrem.
A nejíš MÁLO? Třeba hladovíš a to pro hubnutí není vůbec dobře. Co bílkoviny? Jíš maso, luštěniny, vejce, sýry, jogurty?
Jinak… strašně moc Ti fandím. ![]()
@Anonymní píše:
@Shaari90 mám tedy zkusit pročistit játra nějakými čajovými směsi? Ráda bych třeba zašla za bylinářkou, řekla jaký mám problém ale stydím se
Po 5 letech máš játra od toho určitě očištěná. A pokud chceš čisticí byliny, proč bys probůh mela někomu popisovat svou minulost? Nerypej se v ní, je to zbytečné. Anonym c.2
@Anonymní píše:
@Shaari90 o 20% více jídla na talíři? Jím do polosyta, snažím se naslouchat potřebám svého těla, jím když mám hlad, ten je většinou cca po 3-4 hodinách od posledního. Nedělám to tak, že dokud mám na talíři jím, pokud nemůžu schovám si jídlo na později a pokud ho nesním dám ho pak večer slepicim.
Evidentně to nefunguje…
Příčina je někde jinde. V psychice. To že je vám teď jinak fajn je ideální doba kdy se pouště do důkladného úklidu starých ran - už na to máte sílu.
@Shaari90 pardon,asi spise nastvu, ale proste neni mozny mit sto kilo pri stylu stravovani, ktery popisujes, dennim peti km spaciru v lese, se zdravou stitnou zlazou…proste jsi ten typ, co tloustne ze vzduchu
…s takovymi zenami se setkavam, cely zivot, vzdyt ony vlastne skoro neji
…ale ja mam opacny problem, ze..u jak kyselina a jsem vychrtla…taky k neuvereni
@Shaari90 vzdyt ja vim, jen jsem na okraj napsala, ze vazim stejne…
Ahoj, taky jsem brala drogy, právě kvůli váze a to jsem nikdy nebyla tlustá, brala jsem je 3 roky nosem a taky chodila do práce a normálně fungovala, pak jsem se na to vylašlala potkala jsem manžela, založili jsme rodinu a jsem štastná, váha mi samozřejmě stoupla z nějakých 50kg(na drogách) na nynějších 59kg.Ale pořad si říkám že to není tak hrozné měrím 160cm. Podle mě je problém někde jinde, zkusila bych tu štítnou žlázu
držím moc palce ![]()
@Shaari90 píše:
Jinak já si při své váze vychrtle nepřipadám. Připadám si tak akorát. Ale tak to je i výšce - mám 170 cm. Kdybych měla třeba 180 cm, tak to už bych asi vychrtlá byla…
no ja mam prave 180cm
![]()
@Shaari90 píše:
Jinak ještě přemýšlím, co v pojetí autorky znamená obložený talířekJá si třeba na večeři dám s pečivem tak 2 plátky sýra a 2 plátky šunky. Když ale člověk toto množství zdvojnásobí nebo i ztrojnásobí… A domácí buchta taky nemusí být zrovna zdravá, i když zřejmě neobsahuje konzervanty jako hodně kupovaných sladkostí. Ale toto je asi spíš případ pro odborníka. Jinak mě ještě napadlo pít sklenici vody před jídlem, aby se žaludek trochu naplnil a člověk toho pak nemusel tolik sníst
to vis, kazdy ma pod pojmem oblozeny talirek jinou gramaz sunky a poctu platku sejra
u me je to 5-6 platku sunky, hafo syra a 3 krajice chleba…
a neudelas nic, jsem jak za gros kudla
…