Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, prosim o Vase rady, nazory… Cekame neplanovane (driv) druhe dite. Ma se narodit, kdyz dcerce budou skoro 2 roky. Mam dva dotazy:
1. Jak resit spani v byte 3 plus 1. Zatim spim s dcerkou u ni v pokojicku. Partner v loznici.
2. Jaky kocar poridit, kdyz se to ma narodit na podzim. Staci obycejny a k nemu stupatko pro 2 lete decko nebo nejaky kombinovany? Jde mi o to, zda utape treba hodinovou prochazku a bojim se, aby neprochladla.
Dekuji.
Tak budeš po nar. v pokojíku spát se starším i mladším dítětem a na krmení, přebalení v noci půjdeš do obýváku a pak se zase vrátíš.
Stupátko ke kočárů už by mohlo stačit.
Staršího jsem asi dva měsíce před porodem z kočáru vyndala a musel začít pěšky. V tu dobu byl chodec jen půl roku, ale nedalo se nic dělat, stupátko bych u nás v křivolakých a strmých uličkách nemohla mít. Do ložnice se dala druhá postýlka a byli jsme tam všichni, dole byla navíc taková ta porodnická převážecí, takže velkej šel spát o půl osmý do ložnice a mimino usínalo dole, pak bylo přeneseno, v noci se nebudili. Starší pak už dostal pokojíček a asi za tři měsíce se tam už naučil usínat, v noci teda chodil k nám, ale v tu dobu už mimino vyrostlo z porodnické postýlky, takže usínalo v ložnici. Pokud náhodou velkej nechtěl do pokojíčku, tak usínal u nás, a mimino usínalo obložené na posteli v pokojíčku, ale tenkrát se ještě nehýbalo. Prostě jsme furt měnili a uzpůsobovali.
@Galvac Mám syna 22m a kdyby se nám teď narodilo mimino tak nevyužiju sourozenecký kočár vůbec. Možná stupátko ale spíš starší pěšky a mladší do šátku. Se spaním neporadím. Spíme s manželem spolu a dítě v naší posteli s námi. Mimino bychom jen přidali k nám ![]()
@Galvac Se spaním asi moc neporadím, my jsme spali všichni v ložnici a bez problémů (starší s námi v posteli a postýlka přiražená k posteli). Na procházky nám stačilo stupátko (máme děti 20 měsíců od sebe)
Příspěvek upraven 14.03.15 v 13:21
Starší bych začala učit spát samotnou v pokojíku, přestěhovala bych se zpět k manželovi, mimino bych potom měla v ložnici
s kočárkem bych to vyřešila posléze, během těhotenství bych malou učila víc chodit na procházkách a pak jen skatge bude stačit když by byla unavená. Jinak pokud máš strach že by jí byla zima, neboj, přeci se bude hýbat
@Galvac Děti budu mít 22 měsíců od sebe, jaká bude praxe se ukáže z acce 1-2 měsíce. K tvým dotazům:
1. Máme 3+1, kluk spal do minulého týdne s námi v ložnici, před týdnem jsme ho odstěhovali do dětského pokoje.
2. Mám koupené stupátko ke kočáru, a tím, že plánuji, že minimálně následujících pár měsíců to na nějaké velké rajzování nebude. Jak na tom bude tvoje dítě fyzicky Ti nikdo neřekneme - ale doporučuji, pokud to jde, co nejvíc starší trénovat na samostatnou chůzi, chůzi za ruku, poslouchání základních pokynu, co se třeba týče přecházení silnice apod. (ale zase, děti jsou různé). Kluk třeba hodinu uťape, a prochladnutí snad zabráníš vhodným oblečením, ne? ![]()
1. buď ty s miminkem i starší v pokojíčku, nebo manžel se starší a ty v ložnici s miminem. Určitě bych najednou neseparovala starší a už vůbec ne mimino.
2.Já jsem propagátor sourozeneckých kočárů, ale soudím podle sebe - kluk moc nechtěl ve 2 moc chodit, chodíme hodně a daleko a nemám pevné nervy. Také mi přijde hrozné, pokud se dítě vozí, s příchodem sourozence ho najednou vyšoupnout z kočáru - moji jezdili spolu, starší nadšený, neznám žárlení…ale s tím kočárem je to hodně individuální - záleží jaké je starší dítě chodec a jaká je maminka - zda jí stačí se plazit v okolí domu nebo se chodí na dlouhé prochajdy, zda musí s dětmi i na nákupy atd, atd…
Ahoj, moje dcerka - starsi byla hrozny zavyslak, takze si nechtela jit lehnout do pokojiku, musela si hold zvknout usnout i kdyz vedle ni brecelo mimino, a zvykla si…tak jsme spavali vsichni v loznici…kocarek jsem mela jen se stupatkem, nebo jela vedle kocarku na odrazedle…je pravda, ze nikdy v kocarku nespavala…i po obede jsme vsichni zalezli do velke postele a spali tam…bohuzel je to tak i ted, kdy jim je 5 a 3…ale jednou snad uz pujdou do sve ![]()
Taky máme 3+1, starší dítě samo ve svém pokojíčku (spalo tam od 1,5 roka) a s druhým miminkem v ložnici, stejně jako s námi do toho 1,5 roka spalo v ložnici v postýlce to první. Ve 2,5 letech už jsem u obou dávala kočár pryč, takže za mě by byl sourozenecký vyhozené peníze. Stačilo by mi stupátko. Se stupátkem kdy se bude vozit, když nebude moct ťapat musí hodinovou procházku zvládnout v poho
Co takhle s sebou motorka na ježdění, to děti milují.. ![]()
@Galvac Máme rozdíl 22 měsíců.
1. Jestli je dcera zvyklá spát s tebou, můžeš si je vzít do pokoje oba, oni si brzy zvyknou a nebudou se budit. U nás na začátku starší vstával při každém kníknutí, co slyšel přes stěnu, pak jsme byli u našich na 3 týdny, spali jsme všichni 3 v jedné místnosti a krásně si zvyknul. My jsme to teda vyřešili tak, že přítel spí se starším a já v ložnici s miminem a nemůžu si to vynachválit, ale záleží na možnostech.
2. Podle toho, jak moc chodíš. Já jsem napřed koupila stupátko ke starému kočáru, že to zkusíme. No klukovi se to moc líbilo, ale pak začalo pršet a on že se chce nosit. Navíc pořád ho hlídat, protože z toho samozřejmě slézá, no je to dobré, dá se, ale po měsíci jsme pořídili dvojkočár
. Pěkně jsou tam oba uklizení, když je potřeba, a já vypouštím případně až v parku. Je to stokrát větší pohoda.
Zajimave
mala zatim chodi 2 mesice, bavi ji to, ale moc toho neujde. Pocitam, ze v zime budu chodit jen do blizkeho parku, nic velkeho… A na jare uz ji bude vic, tak by snad to stupatko stacilo. Uprimne se mi nechce na par mesicu porizovat sour. Kocar. Ale to asi ukaze jen praxe…
@Galvac mam deti od sebe 22,5 mesice a za sebe rikam, ze bez sourozeneckeho kocaru bych to nedala. Maly sice chodit umel, ale je palicak a kdyby mi treba mala nekde zacala brecet a ja potrebovala rychle domu, tak bych ho po svych domu nedostala.
My mame 4+1, ale jeden pokoj funguje jen jako pracovna. Starsi spi sam v pokojicku, mladsi ted sestimesicni spi s nama v loznici. Tak v roce pujde ke starsimu do pokojicku.
@Galvac Tak koupi kočáru/stupátka nech na poslední chvíli, podle toho, jak to bude aktuálně s chodeckými dovednostmi staršího dítěte vypadat.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.