Druhé dítě při rodičovský dovolený
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Druhé dítě při rodičovský dovolený
Ahojky maminky, určitě mi některá poradíte, mám doma půl roční miminko a chtěli by jsme se začít snažit o druhé a zajímá mě jak je to s rodičovským příspěvkem? Třeba kdyz otehotnim za půl roku a rodičák mám do 3 let dítěte jak to bude? Mám nárok na ppm kdybych byla stále na rodičovské a do práce se vůbec nevrátila? Samozřejmě bych si nechala rp zvýšit co nejvíc by to šlo abych vyčerpala co nevic ale co pak, dostanu ppm a pak zas rp? Doufám že mě chápete ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, podle mě to píšeš správně, mateřská ti stále připadne. Bude to stejný jako s prvním mimčem.
- Citovat
- Upravit
Rodicak na prvni dite si navysis na nejvyssi moznou castku, abys vybrala co nejvic. Jestli mas smlouvu na neurcito v praci, tak nastoupis normalne 6-8 tydnu pred porodem na ppm, narok mit budes, bude to stejna castka jako pri prvnim diteti, mozna o par stovek vyssi. Po uplynuti ppm nastoupis zas na rd s druhym ditkem
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně tak, budeš mít normálně MD a pak RD, akorát si včas zajistit nejvyšší možný RP, protože co nevybereš, tak propadne ![]()
- Citovat
- Upravit
@Veruu.M Pokud plánuješ brzo druhé dítě, tak už si můžeš rodičák navýšit teď, ať se ti nestane, že to pak vybrat nestihneš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to je super, děkuji za rady, a ještě by mě zajímalo, jak zjistím tu částku kolik nejvíc můžu pobírat? To mi vypočítá Paní na úřadě? K té co chodím je dost nepříjemná tak abych něco nezvrtala
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš to mě taky napadlo ale zas se bojím že se nám nebude dařit a vyčerpám všechno, pak budu mít prd ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Veruu.M
Pamatuješ si, kolik jsi brala mateřskou? Rodicak si můžeš nastavit max do její výše. Případně zkus přes CSSZ, měli by ti to sdělit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Veruu.M píše:
@Lendeš to mě taky napadlo ale zas se bojím že se nám nebude dařit a vyčerpám všechno, pak budu mít prd
Jednoduché, navyš si to a ty peníze "navíc si dávej třeba na spořící účet a hospodář jako doposud. Když se zadari, budete mít něco navíc a když ne, tak až docerpas, můžeš brát z toho. Je škoda to nechat propadnout
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lara Farseer mateřskou jsem měla 17500 a nejde si to zvýšit dle vyměřovacího základu partnera? Ten má totiž o dost víc než já. A s tím odkládáním to je dobrej nápad, takhle jsem nad tím nepřemýšlela
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Veruu.M
Tak to nevím, jestli je mozne, když jsi měla PPM. To si spíš poradí @Lendeš
Odkládání je dobrá věc, ale musíš mít samozřejmě disciplínu. Já takhle docerpavala narychlo RP na prvního, protože druhý se zadaril na první dobrou a vyšlo mi to tak tak… ![]()
Tak je lepší si to asi navýšit na co nejvíc, a odkládat si než to nechat propadnout.
Každopádně držím palce s druhým ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Veruu.M Můžeš si to zvýšit podle DVZ otce dítěte. Taky si to pak klidně můžeš zase snížit, kdybys nebyla těhotná. Ale na RD můžeš být i bez rodičáku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lara Farseer byla by to škoda, zkusím to navýšit co nejvíc a děj se vůle boží
děkujeme snad na sebe nenechá dlouho čekat
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit