Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Zcela normální. Jak porostou, srovnají se, pokud budou mít dost místa. Syn má třeba malou pusu na ty velký zuby, takže i když má stálý zatím jen 4, už teď zubarla říkala, že je jasný, že bude mít rovnátka, minimálně nahoře. Tam mu vypadly dvojky, ale na nové místo nemá. Tak uvidíme, kam porostou.
Tohle bude v pohode, dcera mela presne tak, ja jako dite taky. Pokud mate moznost, nechte vytrhnout u zubarky, u me nasi cekali dlouho a nesrovnalo se mi to uplne, dceri jsem nechala vytrhnout a jazykem to mela krasne srovnane, nez ji vubec vyrostly. ![]()
Zakladatelko, jak to u vás dopadlo? My to máme stejné. Děkuji.
Toto se posuzuje okolo 10. roku Kolem 12.-13. tého roku dochazi k ukončení kompletní výměny dočasného chrupu za staly. Chodte dal na pkontroly, zadnou anomálií nevidim. Jinak okolo toho 12. roku pro klid v duši klidne vygooglit nejakyho ortodontistu. Mam kdyztak kontakt na borce v Praze, třída mezi rovnatkařema. A dejte si tam konzultačku. Dolni frontalni zuby jsou mírně povětšinou křivé.. a neni to nic ohyzdnyho.. mírné rotace či mezirky jsou osobité, sexy a nekdy interesantni ![]()
@Hobitka píše:
Tohle bude v pohode, dcera mela presne tak, ja jako dite taky. Pokud mate moznost, nechte vytrhnout u zubarky, u me nasi cekali dlouho a nesrovnalo se mi to uplne, dceri jsem nechala vytrhnout a jazykem to mela krasne srovnane, nez ji vubec vyrostly.
Extrahovat předčasně zuby okolo 6. roku kvuli estetice je Holý nesmysl.
@Královna Kosmíru Vytrhnout ten mlecny, ne ten druhy. Ja mela jako dite nekolik mesicu zuby ve dvou radach… Ty mlecne se ani nehly, protoze druhe vyrostly uplne mimo, a to fakt nechces, bylo to neprijemne, spatne se to cistilo… Dceri jsem nechala extrahovat zub hned, kdyz se trvaly klubal uplne stejne mimo, jako kdysi mne. Zubarka to rozhodne podporovala. Srovnala to jazykem. Nas teda ortodoncie nemine, ukazalo se, ze ma jeste agenezi 4 zubu… ![]()
@Hobitka píše:
@Královna Kosmíru Vytrhnout ten mlecny, ne ten druhy. Ja mela jako dite nekolik mesicu zuby ve dvou radach… Ty mlecne se ani nehly, protoze druhe vyrostly uplne mimo, a to fakt nechces, bylo to neprijemne, spatne se to cistilo… Dceri jsem nechala extrahovat zub hned, kdyz se trvaly klubal uplne stejne mimo, jako kdysi mne. Zubarka to rozhodne podporovala. Srovnala to jazykem. Nas teda ortodoncie nemine, ukazalo se, ze ma jeste agenezi 4 zubu…
Take jsem synovi nechala extrahovat dočasný chrup kvuli ortu. Jezdim s nim dodneška. Stalo mě to už přes 100 000,– a to jsem z oboru. Ale řeší se to až okolo 12.-13. Jako ty zuby maji nejakou funkci jeste. Zdravý pevný zub bych vytahnout nenechala. Leda by se pod nim klubal novy. Ale co odborník to jiny nazor. Orto vady lze řešit v podstatě v kazdem veku dneska
@Královna Kosmíru Ale kdyz ti evidentne roste druhy zub tak, ze nema sanci vytlacit mlecny, tak co s tim
. Pak je tam proste jeden zub navic, funkci uz extra neplni a je to ten mlecny. U zakladatelky se klube trvaly chrup dost mimo. Jinak zcela souhlasim, ze orto upravy se daji udelat kdykoliv. Ono to urcite neni treba hrotit, ja si zuby nakonec srovnala nekdy okolo 16-17r, mela jsem mlecny chrup dlouho… a po vypadani mlecnych stolicek se mi stejne zuby pekne rozjely nakrivo znovu…
@Hobitka píše:
@Královna Kosmíru Ale kdyz ti evidentne roste druhy zub tak, ze nema sanci vytlacit mlecny, tak co s tim. Pak je tam proste jeden zub navic, funkci uz extra neplni a je to ten mlecny. U zakladatelky se klube trvaly chrup dost mimo. Jinak zcela souhlasim, ze orto upravy se daji udelat kdykoliv. Ono to urcite neni treba hrotit, ja si zuby nakonec srovnala nekdy okolo 16-17r, mela jsem mlecny chrup dlouho… a po vypadani mlecnych stolicek se mi stejne zuby pekne rozjely nakrivo znovu…
Jo to tam zmiňuji, ze leda by se pod nim klubal novy a to by stejne časem vypadnul sam, ale tady to neni uplne mimo
.. to je jeste krasa, věř mi.. navíc to opravdu nevypovídá o nicem. Celist je jeste mala a zuby už maji velikost dospělaka ![]()
Dobry den, dceri take roste krive zub a zubarka nam rekla, ze kvuli nemu se nevytrhava vedle mlecny zub. Toto se ji asi nesrovna samo, ze?
Ma porad i takovou oteklou dasen, pry se to neresi. Zanet v ni nema. Co s tim?
Dobrý večer, ráda bych poprosila o radu s růstem druhých zubů.
Dcera čerstvě 6 let, první jednička vlevo dole vypadla v srpnu, po pár dnech (týdnu) začala růst nová, ale už více dovnitř (vybočovala z řady než ostatní zuby.
Druhá jednička vpravo dole se začala nyní vyklat, ale už jsem si všimla, že vedle vykukuje nový zub. Snažíme se zub vytrhnout, ale zatím ještě docela dost drží. Vím, že by měl jít rychle ven, ale docela mě zaráží, že ten nový zoubek je ještě víc posunutý dovnitř než ta nová levá jednička.
Zřejmě jí ty mléčné zuby nějak festovně drží, v červnu jsme byli na kontrole u zubařky a ta nic špatného neshledala.
Nevíte, co teď s těmi křivími zoubky? Dá se to nějak rovnat již teď a nebo až teprve celé vylezou. Máte prosím někdo zkušenost? Zubařce samozřejmě budu teprve volat. Foto zoubků přikládám. Děkuji, pokud někdo poradí.
Prosím anonym, zdravotní stav dcery.
Edit. Po vložení jsou ty fotky docela rozostřené, tak jsem ten nový zoubek u mléčného zubu zakroužkovaná, aby bylo lépe poznat.
Příspěvek upraven 24.10.21 v 22:50