Druhý bakalář… má to smysl?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Druhý bakalář… má to smysl?
Dobrý den,
moc by mě zajímal váš názor - je mi 23, mám jednoho bakaláře ze zahraničí, ale v oboru už z mnoha důvodů nechci pokračovat. Přes rok či dva si chci trochu našetřit a pak bych chtěla jít na jiné bakalářské studium, denní - láká mě informatika na ČVUT, byl to totiž na gymplu takový můj sen, nebo práva (praděda byl skvělý právník ale komunisté mu to zatrhli, takže svého vzdělání nevyužil, což byla škoda). Uplatnění u obou oborů by bylo, tak trochu přemýšlím i o medicíně a podobných oborech…
Ale nevím, jestli třeba na ČVUT ve 25 už nebudu moc pomalá, nebo jestli je to zkrátka pitomost, začínat od nuly, když lidé už budou mít tou dobou dokončené magisterské tituly…
Co byste poradili? Byla by to ostuda takhle začínat odznovu? Na druhou stranu si myslím, že bych toho vždy litovala, kdybych něco, co mě skutečně láká, nezkusila…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Uslava O vzdělání a následnou kariéru
myslím, že teď mám mnohem lepší představu o tom, co bych od práce chtěla, než jsem měla v osmnácti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aegithalos píše:
@Uslava O vzdělání a následnou kariérumyslím, že teď mám mnohem lepší představu o tom, co bych od práce chtěla, než jsem měla v osmnácti.
To tak bývá. Jestli máš možnost, tak určitě studuj.
A když tě to ještě k tomu baví, to je úplně nejlepší. ![]()
- Citovat
- Upravit
Každá kvalifikace a doplnění vzdělání má smysl. Takže studuj. Dokud máš energii, odhodlání a cíl.
Jen na tvém místě bych nekončila pouze bakalářem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Uslava Právě si chci tu možnost vytvořit tím, že si našetřím dost na to, abych byla na ty (přinejmenším) tři roky soběstačná
děkuju moc za názor!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kelsey Děkuji za názor a povzbuzení
Jen přemýšlím, zda to nebude vypadat divně v životopise…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Studuj, je to uplne v pohode. Pohybuji se v akademickem prostredi a lidi studuji i ve 30 nebo ve 40. V CV to nevadi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aegithalos píše:
Dobrý den,moc by mě zajímal váš názor - je mi 23, mám jednoho bakaláře ze zahraničí, ale v oboru už z mnoha důvodů nechci pokračovat. Přes rok či dva si chci trochu našetřit a pak bych chtěla jít na jiné bakalářské studium, denní - láká mě informatika na ČVUT, byl to totiž na gymplu takový můj sen, nebo práva (praděda byl skvělý právník ale komunisté mu to zatrhli, takže svého vzdělání nevyužil, což byla škoda). Uplatnění u obou oborů by bylo, tak trochu přemýšlím i o medicíně a podobných oborech…
Ale nevím, jestli třeba na ČVUT ve 25 už nebudu moc pomalá, nebo jestli je to zkrátka pitomost, začínat od nuly, když lidé už budou mít tou dobou dokončené magisterské tituly…
Co byste poradili? Byla by to ostuda takhle začínat odznovu? Na druhou stranu si myslím, že bych toho vždy litovala, kdybych něco, co mě skutečně láká, nezkusila…
Každé dokončené studium má smysl. I když ho přímo nevyuzijes, rozšíří Ti minimálně obzory a možná i kontakty.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Určitě to má smysl!
Moje spolužačka z vysoké studovala najednou dvě prezenční bakalářská studia. Na Ostravské a na Báňské
Měla to docela drsné, neustále běhala z hodiny na hodinu. Občas si musela s vyučujícím dohodnout individuální postup, protože se hodiny překrývaly. Ale obě úspěšně dokončila! A alespoň pro mě byla hodně velkou inspirací.
Ve 25 rozhodně nebudeš pomalá, nebo stará
Jsou mraky lidí co jdou studovat později. A třeba ve 30 rozjíždějí novou kariéru od nuly, včetně školy. Osobně si myslím, že je lepší studovat HNED než pak při práci, nebo dokonce při dětech. Rozšíří ti to obzory, kontakty, schopnosti, máš čas víc přemýšlet o své kariérní budoucnosti, případně si hledat kvalitní praxi.
Na tvém místě bych do toho určitě šla!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem pro studium vzdy a vsude, jen tady se mi prave moc nepozdava ta predstava dvou bakalaru. Nebyla bych naivni v tom, ze ve skole se naucis veci extra relevantni pro praxi. Pokud se bavime pouze o urovni Bc, pak je skoro jedno, odkud ho mas, jestli mi rozumis. Takze za me by davalo vetsi smysl jit spis za vyssim titulem a druhy obor si pak studovat uz jen kombinovane pri praci. Silne nedoporucuji ted studium uplne prerusit s tim, ze se do nej pozdeji zase naplno vratis. V pracovni realite odvyknes navyku se ucit a po roce, dvou uz se ti zase naopak nebude chtit ztratit komfort pravidelneho prijmu. Bud jdi rovnou studovat neco jineho nebo studuj pri praci. Dva roky pauzu se obavam, ze si ted uz uplne dovolit nemuzes. Jestli jsi zena, neopomijela bych ani biologicke hodiny. Pises, ze studovat chces kvuli kariere - ale kdy ji tedy vlastne realne zahajis, ve 30ti letech? Pokud planujes deti, bylo by dobre s nimi kolem te třicítky zacit, protoze po 35.roce se rapidne snizuje plodnost… Zminujes prava a medicinu, to jsou opravdu tezke obory, vyzadujici navic roky studia. Nemyslim to nijak zle, ale na tvem miste bych to jeste cele poradne promyslela a ujasnila si zivotni plany a priority… Kazdopadne preji hodne stesti ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aegithalos píše:
Dobrý den,moc by mě zajímal váš názor - je mi 23, mám jednoho bakaláře ze zahraničí, ale v oboru už z mnoha důvodů nechci pokračovat. Přes rok či dva si chci trochu našetřit a pak bych chtěla jít na jiné bakalářské studium, denní - láká mě informatika na ČVUT, byl to totiž na gymplu takový můj sen, nebo práva (praděda byl skvělý právník ale komunisté mu to zatrhli, takže svého vzdělání nevyužil, což byla škoda). Uplatnění u obou oborů by bylo, tak trochu přemýšlím i o medicíně a podobných oborech…
No, ale medicínu či práva za titul Bc. studovat nelze.
Jinak jsem tedy státnice na vysoké škole skládala v červnu 2022, bylo mi 43 let, za pár dnů mi bude 44 let.
Pokud jde o vzdělání, tak na plnění takových snů není pozdě.
Nicméně já už studovala se dvěma dětma a při zaměstnání. Tve důvody se mi jeví úplně mimo…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Trojlístek Vidim to naprosto stejne. Navic jak u prav tak u mediciny jsou hodne tezke uz prijimacky. Na tyto obory se studenti vetsinou cilene pripravuji nekolik let uz na stredni skole, pokud jsi dosud smerovala uplne jinam, jsi si jista, ze mas dostatecne zaklady, na kterych muzes pri priprave na prijimacky stavet
?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak osobne jsem studovala 3 VS, mam magistra z pedaku a Bc z ekonomky (kombinovane pri zamestnani). Pokracovala jsem kombinovane jeste na magisterske i v te ekonomii, ktere jsem nedokoncila kvuli tehotenstvi a skrz zdravotni problemy syna jsem se ke studiu uz nevratila. Mmch realne jsem se ucitelstvim nikdy nezivila a moje kariera byla odpocatku jinde. Co mam za skolu, nikdo neresil, slo jen o titul…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit