Družstevní byt a rozvod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
36556
31.3.20 17:22
@jege píše:
Ale není, je to přesně tak, jak to popisuji. Výchozí situaci jsem přesně popsal, ale za tú dobu se několikrát měnily podmínky a stanovy družstva, kdy se přepisovaly stávající nájemné smlouvy a při jednom z takových přepisů se nájemní smlouva přepsala na oba manželé, jelikož po 15 letech i vedení družstva přišla daná situace trochu na hlavu.

To teda je!

1. spoluvlastnictví podílu je novinka, před dvaceti lety podle mě nebylo vůbec možné. Podíl je třeba na někoho převést. Jako celek. Nevím, jak by na syna mohli převést půlku a půlku „že se splatí“. Jak splatí… Podíl buď převedli, nebo ne. Splácí se tajk možná anuita.
  1. Družstevní podíl není hej nebo počkej. Není možné, že „po 15 letech i vedení družstva přišla daná situace trochu na hlavu“ a tvojí kamarádce „připsali“ podíl. Mohli ji napsat do smlouvy, ale taková smlouva je naplatná… Pokud nemá podíl, který zakládá právo nájmu. (Proto lidi, co si pronajímají družstevní byt, jsou v podnájmu) A podíl lze nabýt leda převodem.

Příspěvek upraven 31.03.20 v 17:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
31.3.20 17:24
@jege píše:
A kde konkrétně je zapsáno, že majitelem podílu jsi Ty? Známá dostala jenom nájemní smlouvu, kde jsou nájemci oba a poslední stanovy družstva nebo nějaký záznam schůze, kde se Ty nové stanovy projednávali.

Edit
Napsala jsem to blbě. Má právo na nájem jako manželka, ale to zanikne rozvodem.

Podíl nemá, toho by si patrně všimla, pamatovala by si, že šla za notářem, tam něco podepisovala… :nevim:

Příspěvek upraven 31.03.20 v 17:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36009
31.3.20 17:24

@Bábrdl můj muž je družstevník, tedy člen družstva ale není majitel bytu. Má tam jen bydliště a jako manžel je zapsaný v bytě, ale nepatří mu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37909
31.3.20 17:26
@pikola píše:
Mám smlouvu o převodu členského podílu na mé jméno :nevim:

To je divné, nikde jsem nenašel, že by někdo byl členem družstva bez členského podílu: https://www.pravnilinka.cz/…vem-druzstvu .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
31.3.20 17:27
@pikola píše:
@Bábrdl můj muž je družstevník, tedy člen družstva ale není majitel bytu. Má tam jen bydliště a jako manžel je zapsaný v bytě, ale nepatří mu.

Má tam jen bydliště a jako manžel je zapsaný v bytě, ale nepatří mu.
Tak je družstevník, nebo ne? :nevim:

Příspěvek upraven 31.03.20 v 17:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
31.3.20 17:33
@pikola píše:
Jinak mám taky byt družstevní před manželstvím, manžel je sice taky družstevník, ale majitel podílu jsme jen já. Žádný nárok že mě xy let živí nebo mi udělal děti není.

Jak jsi přišla na to, že je manžel „družstevník“? Družstevník je člen družstva.

On má právo na společný nájem jako tvůj manžel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
31.3.20 17:34
@jege píše:
To je divné, nikde jsem nenašel, že by někdo byl členem družstva bez členského podílu: https://www.pravnilinka.cz/…vem-druzstvu .
¨Taky myslím, že podstata družstva, nejen bytového, je právě v tom, že každý družstevník má „podíl“.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37909
31.3.20 17:34
@Bábrdl píše:
Uff. E?

Můj muž je družstevník, tedy člen družstva ale není majitel bytu.
Chápu. Majitelem bytu je družstvo, tak to je. Tvůj muž je „majitelem“ podílu ve „společnosti“, která dům vlastní.

Má tam jen bydliště a jako manžel je zapsaný v bytě, ale nepatří mu.
Tak je družstevník, nebo ne? :nevim:

No právě, nikde jsem nenašel, že by někdo byl členem družstva, ale neměl tam žádný podíl. Buďto je členem družstva a má nárok na nájem bytu, který mu tak jako tak nepatří, jelikož patří družstvu, nebo není členem družstva, nemá tam podíl a ani nárok na nájemní smlouvu. Trvalý pobyt na to nemá žádný vliv.

Mimochodem, hodnota podílu se může vypočítávat úplně neadekvátně tržní hodnotě a může být řádově jiná: https://www.epravo.cz/…-108740.html

Příspěvek upraven 31.03.20 v 17:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
31.3.20 17:35
@jege píše:
No právě, nikde jsem nenašel, že by někdo byl členem družstva, ale neměl tam žádný podíl. Buďto je členem družstva a má nárok na nájem bytu, který tak jako tak nepatří, nebo není členem družstva, nemá tam podíl a ani nárok na nájemní smlouvu. Trvalý pobyt na to nemá žádný vliv.Mimochodem, hodnota podílu se může vypočítávat úplně neadekvátně tržní hodnotě a může být řádově jiná: https://www.epravo.cz/…-108740.html

Ne, její muž má právo na „nájem“ jako její manžel. :think:
Ale to je tak celé.
Družstevník není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36009
31.3.20 17:36

@Bábrdl není majitel podílu. Jen jelikož je můj manžel, je taky člen družstva. To mu ale nedává podíl, jen je člen. Teda takhle mi to. rikali na družstvu. Doufám… :think: už je to pár let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37909
31.3.20 17:37
@Bábrdl píše:
Ne, její muž má právo na „nájem“ jako její manžel. :think:
Ale to je tak celé.
Družstevník není.

A když je v nájemní smlouvě uvedeno: „p. Pikola a pí Pikolová, dále jenom člen družstva“? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37909
31.3.20 17:44
@pikola píše:
@Bábrdl není majitel podílu. Jen jelikož je můj manžel, je taky člen družstva. To mu ale nedává podíl, jen je člen. Teda takhle mi to. rikali na družstvu. Doufám… :think: už je to pár let

Hernajz, škoda, že nefungují sauny, běžně se tam potkávám s ředitelem našeho družstva, tak ten by to věděl určitě…

Jelikož mám ale všechny nemovitosti v osobním vlastnictví společně s manželkou v SJM, tak mě to zajímá jenom teoreticky, v rámci nějaké lidské spravedlnosti. Dotyčné jsem poradil to pořádně probrat s advokátem, tak se snad k něčemu relevantnímu doberou…

PS: Stejně je to hnusné, jak se dva dospělí lidé, kteří spolu prožili desítky let mohou najednou vůči sobě změnit a chovat se jak největšímu nepříteli! :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59426
31.3.20 17:45

@jege jak celý byt? Vždyt on dostal půlku od rodičů tak proč by ho měla dostat ona? Bude mít nárok na část z toho co se platilo po svatbě. Tím že mu poradila dítě to nemá co dělat. To snad porodila i sobě ne :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36009
31.3.20 17:46

Tohle jsem našla
Uzavřením manželstvím vám však vzniklo právo na společný nájem družstevního bytu.
https://www.osppp.cz/…-manzelstvim takže ne družstevník přímo, má jen právo tam bydlet.

Příspěvek upraven 31.03.20 v 17:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
31.3.20 17:47
@jege píše:
A když je v nájemní smlouvě uvedeno: „p. Pikola a pí Pikolová, dále jenom člen družstva“? :think:

Mohli to takhle neohrabaně napsat, ale podíl jí to nedává…

Viz tady ta odpověď.

"Manžel je tedy výlučným členem bytového družstva. Uzavřením manželství jste se nestali společnými členy družstva, to znamená, že nejste členem družstva a byt, správně družstevní podíl, není předmětem společného jmění manželů. Uzavřením manželstvím vám však vzniklo právo na společný nájem družstevního bytu.

@pikola píše:
@Bábrdl není majitel podílu. Jen jelikož je můj manžel, je taky člen družstva. To mu ale nedává podíl, jen je člen. Teda takhle mi to. rikali na družstvu. Doufám… :think: už je to pár let

Není člen, tzn. není družstevník. Ale má právo nájmu. Jako tvůj manžel.
To opatření je tam hlavně proto, aby nikdo nemohl bránit nikomu přistěhovat si manžela/manželku.

Viz třeba tady ten dotaz: https://www.osppp.cz/…-manzelstvim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna