Družstevní byt a rozvod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16006
31.3.20 17:48

@jege Já teď nemám u sebe doklady a navíc v době, kdy jsem to řešil, platil jiný občanský zákoník. V té době se koupí družstevního bytu převáděly práva k užívání bytu, kupující se stal členem družstva a byl to vždy jeden člověk/byt. Ostatní byli v nájemních smlouvách uváděni jako spolubydlící. Nicméně jsem stále přesvědčen, že družstevní byt, bez ohledu na to, jak se to má správně nazývat, má nějakou hodnotu. Půlka byla dána darem, navíc před svatbou, tzn že by neměla být součástí vypořádání SJM. Takže imho má nárok na 1/4 hodnoty, bez ohledu na formu vlastnictví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
31.3.20 17:48
@pikola píše:
Tohle jsem našla
Uzavřením manželstvím vám však vzniklo právo na společný nájem družstevního bytu.
https://www.osppp.cz/…-manzelstvim takže ne družstevník přímo, má jen právo tam bydlet.Příspěvek upraven 31.03.20 v 17:48

Mjo, tak to je. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
31.3.20 17:50
@Zumpa píše:
@jege Já teď nemám u sebe doklady a navíc v době, kdy jsem to řešil, platil jiný občanský zákoník. V té době se koupí družstevního bytu převáděly práva k užívání bytu, kupující se stal členem družstva a byl to vždy jeden člověk/byt. Ostatní byli v nájemních smlouvách uváděni jako spolubydlící. Nicméně jsem stále přesvědčen, že družstevní byt, bez ohledu na to, jak se to má správně nazývat, má nějakou hodnotu. Půlka byla dána darem, navíc před svatbou, tzn že by neměla být součástí vypořádání SJM. Takže imho má nárok na 1/4 hodnoty, bez ohledu na formu vlastnictví.

NEMÁ. Protože žádná „půlka“ neexistuje. Je to furt jen jeden podíl, který někdo (rodiče) převedli. Jak se domluvili potom „a půlku nám Vlastíku splatíte“ je z právního hlediska jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36009
31.3.20 17:50
@Bábrdl píše:
Mjo, tak to je. :lol:

Tak hlavně je to pořád jen moje žejo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
31.3.20 17:51
@pikola píše:
Tak hlavně je to pořád jen moje žejo :mrgreen:

To je. :cert: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16006
31.3.20 18:05
@Bábrdl píše:
NEMÁ. Protože žádná „půlka“ neexistuje. Je to furt jen jeden podíl, který někdo (rodiče) převedli. Jak se domluvili potom „a půlku nám Vlastíku splatíte“ je z právního hlediska jedno.

Ty jsi právník? Po rychlokurzu z Plzně, že? Je úplně jedno, jestli se dělí hodnota bytu, podílu, či diamantu.

Příspěvek upraven 31.03.20 v 18:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37909
31.3.20 18:09
@Bábrdl píše:
NEMÁ. Protože žádná „půlka“ neexistuje. Je to furt jen jeden podíl, který někdo (rodiče) převedli. Jak se domluvili potom „a půlku nám Vlastíku splatíte“ je z právního hlediska jedno.

Správně, buďto formálně nemá právo na nic, jelikož nedokáže ani tu 1/4, nemluvě o dalších věcech, kdy on své příjmy a zisky ukládal do „štrozoku“ a nikdo mu nic nedokáže, a ona ze svých peněz platila sebe, děti a běžný provoz domácnosti + přebytky ukládala na bankovní účet, na který on má při rozvodu poloviční právo, nebo ji patří 1/2, jelikož podmínky v družstvu se několikrát měnily a je možné, že teď mají podíl společně jako manželé.

Není to tak úplně jednoduché a jednoznačné, asi bude fakt vhodné, ať to posoudí právník a rozhodne, jak je to ve skutečnosti: https://www.idnes.cz/…RHK/tema-775

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16006
31.3.20 18:11
@jege píše:
Správně, buďto formálně nemá právo na nic, jelikož nedokáže ani tu 1/4, nemluvě o dalších věcech, kdy on své příjmy a zisky ukládal do „štrozoku“ a nikdo mu nic nedokáže, a ona ze svých peněz platila sebe, děti a běžný provoz domácnosti + přebytky ukládala na bankovní účet, na který on má při rozvodu poloviční právo, nebo ji patří 1/2, jelikož podmínky v družstvu se několikrát měnily a je možné, že teď mají podíl společně jako manželé.Není to tak úplně jednoduché a jednoznačné, asi bude fakt vhodné, ať to posoudí právník a rozhodne, jak je to ve skutečnosti: https://www.idnes.cz/…RHK/tema-775

Nečetl jsem celou diskuzi, ale pokud není žádný papír, tak k nabytí došlo před svatbou, tzn holka nemá právo na nic, co se týká samotného bytu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36009
31.3.20 18:19

@jege pochybuju že mají společný podíl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
31.3.20 18:19
@Zumpa píše:
Ty jsi právník? Po rychlokurzu z Plzně, že? Je úplně jedno, jestli se dělí hodnota bytu, podílu, či diamantu.Příspěvek upraven 31.03.20 v 18:09

Během našeho víkendového kurzu v západočeské metropoli nám důvěrně prozradili, že možnost dělit „podíl“ je relativní novinka, rozhodně neplatila před 20 lety. (Dokonce i v SJM byl podíl jako celek.) Teď to jde, ale většina družstev to ve stanovách stejně zakazuje. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
31.3.20 18:22
@pikola píše:
@jege pochybuju že mají společný podíl

Podle popisu zcela jistě nemají. @jege podle toho co píše, spoléhá na to, že se to „nějak“ stalo v průběhu jejich soužití. Ale to pochybuju.

Jakože šlo by to. Třeba kdyby přikoupili půdu, zvěšili byt, pak uzavřeli novou smlouvu na novou jednotku a bum je to v SJM. To jo. (Takový případ sama znám)

Ale jinak… Pochybuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37909
31.3.20 18:28
@Zumpa píše:
Nečetl jsem celou diskuzi, ale pokud není žádný papír, tak k nabytí došlo před svatbou, tzn holka nemá právo na nic, co se týká samotného bytu.

Existuje nová nájemní smlouva, kde jsou uvedení oba a pod tím je napsáno „člen družstva“. A pak se v textu smlouvy odvolává na „člena družstva“, rovněž tak v stanovách je všude „člen družstva“.

Je možné, že došlo k nějaké transformaci družstva, jelikož se podepisovali nové nájemní smlouvy a tam už jsou uvedení oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37909
31.3.20 18:31
@Bábrdl píše:
Podle popisu zcela jistě nemají. @jege podle toho co píše, spoléhá na to, že se to „nějak“ stalo v průběhu jejich soužití. Ale to pochybuju.

Jakože šlo by to. Třeba kdyby přikoupili půdu, zvěšili byt, pak uzavřeli novou smlouvu na novou jednotku a bum je to v SJM. To jo. (Takový případ sama znám)

Ale jinak… Pochybuju.

Ano, přesně v tohle doufám, protože jinak moc šancí nemá a všechno hraje do karet jemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna