Dubňátka 2011

Napsat příspěvek
Velikost písma:
957
10.3.11 09:29
Lucette píše:
Jankaslos:
já jsem teď ve 33 týdnu a příští týden jdu opět k doktorce. Sama jsem četla někde v časáku, že od 35 týdne miminko prý přestává růst. Jinak ty dědičné propozice bude mít náš prcek taky. Otec dítěte měl přes 4 kg a já byla narozena o 2 týdny dříve a měla jsem 3,5 kg a oba měříme cca 180cm. Tak žádného prcka přeci čekat nemůžeme. Má to své výhody i nevýhody. Nikdy jsem miminko nepřebalovala a nedovedu si to představit u malinkého drobečka, tak jsem na jednu stranu ráda, že bude velký :-), ale kdo to má rodit :-D.
Já se nejdříve bála císaře, ale teď je mi vše jedno, hlavně ať se nic během porodu miminku nestane a doktorku mám rozumnou, tak doufám, že rozhodne dobře :o).
Holky a dáte si epidural pokud budete rodit normální cestou? Já bych byla i pro, ale není tam náhodou nějaké riziko ochrnutí? Našla jsem o epiduralu skvělé stránky a mícha prý až do pánevní oblasti nevede. A anesteziolog by musel být uplný magor, aby to píchnul špatně. Ptala jsem se na to během prohlídky v nemocnici a tam mi řekli, že se může stát cokoliv a že budeme na epidural podepisovat nějaký papír, aby byli lékaři krití, tak mě docela vystrašili. Ale věřím, že v dnešní době si lékaři nechají podepsat všechno. :cry:

Nevím odkud jsi, ale v Písku to berou tak, že to je zbytečný a já nevím co. Berou to tady jak na běžícím pásu, hlavně že trpíš ty. Ale jak říkám, určitě se na to poptám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
735
10.3.11 09:42

LUCETTE-O epiduralu jsem toho taky dost přečetla,má to i hodně nežádoucích účinků.Píšou že to narušuje fyziologický proces porodu a negativně ovlivňuje první kontakty a vytváření citového pouta mezi matkou a dítětem.Ochrnutí,srdeční zástava,poškození mozku atd-jen ve výjímečných případech,ale to je u všeho.Rozhodnu se až na místě,jaké budou bolesti.Kamarádce epidural během porodu nabídli a říkala že se jí tak ulevilo.Až bude rodit podruhé,že nebude čekat tak dlouho a nachá si ho píchnout dříve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
735
10.3.11 09:49

Holky a budete mít připraveno do porodky - rodinnou anamnézu a porodní plán?Prý je to lepší,než potom odpovídat v bolestech na milión dotazů.Já pořád řeším ten odběr pupečníkové krve,jestli ano nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
10.3.11 13:24

Já už mám raději porodní plán připravený a musela jsem tam zaškrtnout, že chci i ten epidural. Já jsem z Havířova a vím, že když si ho do porodního plánu nezaškrtneš, tak ti ho nedají. Je zdarma, tak se snaží lékaři šetřit. Také záleží na tom, kdy si o epidural řekneš. Pokud máš rychlejší porod a nebo se pro něj rozhodneš na poslední chvíli, tak už může být na epidural pozdě a nedají ti ho.
Mluvila jsem s více holkama a prý je epidural perfektní. Vůbec necítili skoro žádnou bolest a tlačit mohli normálně. Já se spíš nejvíce bojím toho zavádění.
Odběr pupečníkové krve ani pořádně nevím, co to je. :-) , tak zatím neřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
957
10.3.11 14:46

Aha, tak to je mi novina. Lucette prosím a o ten papír si mám říct doktorovi a pak si ho vzít do porodnice? Dík za informaci, vidím naději, že to tentokrát nebude tak bolet :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jankaslos
10.3.11 14:47

tak nevím, kdo co psal :-) ale zkusím to nějak shrnout :-)

epidurál zpomaluje otevírání. Proto se nikdy nedává v kombinaci s oxytocinem, který se dává na vyvolání. Tudíž, kdybych šla na vyvolání, tak na epi můžu zapomenout :-/ Kontrakce tak necítíš, ALE většinou maminku dají na monitor a partner nebo PA sledujou křivky a říkají, kdy tlačit .. to mi říkalo více kamarádek, co epi měly.
Nějakého rizika bych se nebála ;-) používá se to běžně ..

Jinak epidurál zadarmo není .. teda nevím, jak v Havířově, ale jinak je zdarma jen, pokud naordinuje lékař - snížený práh bolesti, nebo pokud už rodička bolesti nezvládá, hrozí kolaps a tak .. Na žádost je zpoplatněný snad všude. Cenu mají uvedenou většinou na webu, stojí to kolem 1500-2500Kč.

U nás porodní plán nevyžadují, stejně se ho nikde striktně nedrží a jedou podle stavu rodičky a průběhu porodu .. Mi jde spíš o to, aby to věděl manžel. Ten by se za má přání případně mohl bít :mrgreen:
rodinnou anamnézu sepisujou, když se jde poprvé na KTG do porodnice .. to je všude jinak. U nás na klinice dělají KTG od 36tt a do kdy nevím .. ale na ty poslední se podle mě už chodí do porodky, to zjistím v úterý na poradně 8-)

• Citovat
  • Upravit
37
10.3.11 17:02

Já myslím, že je to od každé porodnice jinak. V Havířově jsou epidurály zdarma, ale né vždy ti ho dají, jak jsem psala před tím. Existují i porodnice (prý v Praze), které dávají epidurál i za 5000,– a rodička ho dostane 100%.
To bychom se tady dohadovaly. Každá budeme rodit jinak a s jinými problémy. Každopádně s tím vyvoláním porodu, že epidurál nedají, nevím. :think:
Sakra, budem se holky trápit tak či tak, ale důležité je, že to pak PRÝ přestane bolet :roll: :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
10.3.11 17:06

lucka.kr
Myslíš, jaký papír? Jestli myslíš porodní plán, tak já jsem dokument vytiskla z webovek havířovské porodonice, byly tam otázky, na které chceš odpověděť. Taky myslím, že je porodní plán zbytečný, protože každý porod je jiný. Ale např. tam byla i otázka, jestli souhlasím, aby během mého porodu byli i studenti medicíny. A to bych třeba já nechtěla, aby se na mě v bolestech testovalo více lidí, jak se otvírám atd… Myslím, že zrovna to by mě rozhodilo a pokud zaškrtneš, že si to nepřeješ, tak ti musí vyhovět. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jankaslos
11.3.11 07:21

tu přítomnost studentů u porodu, souhlas s poskytnutím zdr. dokumentace pro vědecké účely a možnost informovat vybraného člověka o Tvém zdr. stavu a nahlížení do zdr. dokumentace se sepisuje při příjmu, to není součástí anamnézy. To se bude muset sepsat přímo na místě, i kdyby jsme měly bolesti nevím jaké :-?
Nicméně ta přítomnost studentů - většinou to jsou studentky na PA a je tam jedna nebo dvě, pokud nerodíte ve fakultkách - probíhá tak, že studenti sedí někde v tmavém rohu a vůbec nezasahují, max. se vás zeptají, jestli nechcete donést čaj ;-)

to placení epidurálu - záleží to na tom, jak moc si může dané oddělení dovolit pumpovat pojišťovnu. Muž v té oblasti pracuje a právě do Havířovské nemocnice nedávno dojížděl. Detaily rozepisovat do veřejné diskuze nebudu :-) ale Epidurál opravdu nespadá do léků, které by byly plošně hrazené .. proto se to všude platí. Ale teda ty ceny jsou někde fakt příšerné :-/
Hlavně, aby to přestalo bolet, že 8-) já myslím, že cenu u porodu fakt řešit nebudeme :mrgreen:
hlavně ať to máme brzo za sebou! :palec:

• Citovat
  • Upravit
37
11.3.11 07:39

Tak to je zajímavé, že každý povídá něco jiného. Mě přímo v nemocnici řekli, že se epidurál neplatí, tak když mi ho dají, tak ho pak platit nebudu. Jsme přeci lidi, ne? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
957
11.3.11 09:54

Je pravda, že to uvidíme a řešit budeme na místě holky. Přijde mi, že to vůbec neutíká, co vám, včera jsem chvíli žehlila uklízela a večer padla, dokonce jak se malej hejbe už je to takový to silný šťouchání, no hergot nebere to konce :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
11.3.11 10:02

U mě prcek šťouchá málo. Jen tak jemně se převaluje. U mě je to nejhorší tím, že mám od doktorky nakázáno ležet. Kdybych mohla jít ven nebo na procházku, tak se člověk cítí lépe. Mě normálně připadá, že mi zakrňujou nohy a veškeré svalstvo a to ležím teprve týden. Ach jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
336
11.3.11 10:28

ahojky Lucette
to já bych asi ležet nevydržela,to by byl pro mě trest se ani chvilku neprojít

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
957
11.3.11 10:46

Tak to jsem netušila, no síla, ono je někdy horší ležet než stát na nohou, máš ležet až do porodu? 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
957
11.3.11 10:47

Pardon ptám se Lucette :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie