Poradna duly
Jana Čurdová
Lucette píše:
Jankaslos:
já jsem teď ve 33 týdnu a příští týden jdu opět k doktorce. Sama jsem četla někde v časáku, že od 35 týdne miminko prý přestává růst. Jinak ty dědičné propozice bude mít náš prcek taky. Otec dítěte měl přes 4 kg a já byla narozena o 2 týdny dříve a měla jsem 3,5 kg a oba měříme cca 180cm. Tak žádného prcka přeci čekat nemůžeme. Má to své výhody i nevýhody. Nikdy jsem miminko nepřebalovala a nedovedu si to představit u malinkého drobečka, tak jsem na jednu stranu ráda, že bude velký, ale kdo to má rodit
.
Já se nejdříve bála císaře, ale teď je mi vše jedno, hlavně ať se nic během porodu miminku nestane a doktorku mám rozumnou, tak doufám, že rozhodne dobře).
Holky a dáte si epidural pokud budete rodit normální cestou? Já bych byla i pro, ale není tam náhodou nějaké riziko ochrnutí? Našla jsem o epiduralu skvělé stránky a mícha prý až do pánevní oblasti nevede. A anesteziolog by musel být uplný magor, aby to píchnul špatně. Ptala jsem se na to během prohlídky v nemocnici a tam mi řekli, že se může stát cokoliv a že budeme na epidural podepisovat nějaký papír, aby byli lékaři krití, tak mě docela vystrašili. Ale věřím, že v dnešní době si lékaři nechají podepsat všechno.
Nevím odkud jsi, ale v Písku to berou tak, že to je zbytečný a já nevím co. Berou to tady jak na běžícím pásu, hlavně že trpíš ty. Ale jak říkám, určitě se na to poptám.
LUCETTE-O epiduralu jsem toho taky dost přečetla,má to i hodně nežádoucích účinků.Píšou že to narušuje fyziologický proces porodu a negativně ovlivňuje první kontakty a vytváření citového pouta mezi matkou a dítětem.Ochrnutí,srdeční zástava,poškození mozku atd-jen ve výjímečných případech,ale to je u všeho.Rozhodnu se až na místě,jaké budou bolesti.Kamarádce epidural během porodu nabídli a říkala že se jí tak ulevilo.Až bude rodit podruhé,že nebude čekat tak dlouho a nachá si ho píchnout dříve.
Holky a budete mít připraveno do porodky - rodinnou anamnézu a porodní plán?Prý je to lepší,než potom odpovídat v bolestech na milión dotazů.Já pořád řeším ten odběr pupečníkové krve,jestli ano nebo ne.
Já už mám raději porodní plán připravený a musela jsem tam zaškrtnout, že chci i ten epidural. Já jsem z Havířova a vím, že když si ho do porodního plánu nezaškrtneš, tak ti ho nedají. Je zdarma, tak se snaží lékaři šetřit. Také záleží na tom, kdy si o epidural řekneš. Pokud máš rychlejší porod a nebo se pro něj rozhodneš na poslední chvíli, tak už může být na epidural pozdě a nedají ti ho.
Mluvila jsem s více holkama a prý je epidural perfektní. Vůbec necítili skoro žádnou bolest a tlačit mohli normálně. Já se spíš nejvíce bojím toho zavádění.
Odběr pupečníkové krve ani pořádně nevím, co to je.
, tak zatím neřeším.
Aha, tak to je mi novina. Lucette prosím a o ten papír si mám říct doktorovi a pak si ho vzít do porodnice? Dík za informaci, vidím naději, že to tentokrát nebude tak bolet ![]()
tak nevím, kdo co psal
ale zkusím to nějak shrnout ![]()
epidurál zpomaluje otevírání. Proto se nikdy nedává v kombinaci s oxytocinem, který se dává na vyvolání. Tudíž, kdybych šla na vyvolání, tak na epi můžu zapomenout :-/ Kontrakce tak necítíš, ALE většinou maminku dají na monitor a partner nebo PA sledujou křivky a říkají, kdy tlačit .. to mi říkalo více kamarádek, co epi měly.
Nějakého rizika bych se nebála
používá se to běžně ..
Jinak epidurál zadarmo není .. teda nevím, jak v Havířově, ale jinak je zdarma jen, pokud naordinuje lékař - snížený práh bolesti, nebo pokud už rodička bolesti nezvládá, hrozí kolaps a tak .. Na žádost je zpoplatněný snad všude. Cenu mají uvedenou většinou na webu, stojí to kolem 1500-2500Kč.
U nás porodní plán nevyžadují, stejně se ho nikde striktně nedrží a jedou podle stavu rodičky a průběhu porodu .. Mi jde spíš o to, aby to věděl manžel. Ten by se za má přání případně mohl bít ![]()
rodinnou anamnézu sepisujou, když se jde poprvé na KTG do porodnice .. to je všude jinak. U nás na klinice dělají KTG od 36tt a do kdy nevím .. ale na ty poslední se podle mě už chodí do porodky, to zjistím v úterý na poradně ![]()
Já myslím, že je to od každé porodnice jinak. V Havířově jsou epidurály zdarma, ale né vždy ti ho dají, jak jsem psala před tím. Existují i porodnice (prý v Praze), které dávají epidurál i za 5000,– a rodička ho dostane 100%.
To bychom se tady dohadovaly. Každá budeme rodit jinak a s jinými problémy. Každopádně s tím vyvoláním porodu, že epidurál nedají, nevím. ![]()
Sakra, budem se holky trápit tak či tak, ale důležité je, že to pak PRÝ přestane bolet
![]()
lucka.kr
Myslíš, jaký papír? Jestli myslíš porodní plán, tak já jsem dokument vytiskla z webovek havířovské porodonice, byly tam otázky, na které chceš odpověděť. Taky myslím, že je porodní plán zbytečný, protože každý porod je jiný. Ale např. tam byla i otázka, jestli souhlasím, aby během mého porodu byli i studenti medicíny. A to bych třeba já nechtěla, aby se na mě v bolestech testovalo více lidí, jak se otvírám atd… Myslím, že zrovna to by mě rozhodilo a pokud zaškrtneš, že si to nepřeješ, tak ti musí vyhovět. ![]()
tu přítomnost studentů u porodu, souhlas s poskytnutím zdr. dokumentace pro vědecké účely a možnost informovat vybraného člověka o Tvém zdr. stavu a nahlížení do zdr. dokumentace se sepisuje při příjmu, to není součástí anamnézy. To se bude muset sepsat přímo na místě, i kdyby jsme měly bolesti nevím jaké ![]()
Nicméně ta přítomnost studentů - většinou to jsou studentky na PA a je tam jedna nebo dvě, pokud nerodíte ve fakultkách - probíhá tak, že studenti sedí někde v tmavém rohu a vůbec nezasahují, max. se vás zeptají, jestli nechcete donést čaj ![]()
to placení epidurálu - záleží to na tom, jak moc si může dané oddělení dovolit pumpovat pojišťovnu. Muž v té oblasti pracuje a právě do Havířovské nemocnice nedávno dojížděl. Detaily rozepisovat do veřejné diskuze nebudu
ale Epidurál opravdu nespadá do léků, které by byly plošně hrazené .. proto se to všude platí. Ale teda ty ceny jsou někde fakt příšerné :-/
Hlavně, aby to přestalo bolet, že
já myslím, že cenu u porodu fakt řešit nebudeme ![]()
hlavně ať to máme brzo za sebou! ![]()
Tak to je zajímavé, že každý povídá něco jiného. Mě přímo v nemocnici řekli, že se epidurál neplatí, tak když mi ho dají, tak ho pak platit nebudu. Jsme přeci lidi, ne? ![]()
Je pravda, že to uvidíme a řešit budeme na místě holky. Přijde mi, že to vůbec neutíká, co vám, včera jsem chvíli žehlila uklízela a večer padla, dokonce jak se malej hejbe už je to takový to silný šťouchání, no hergot nebere to konce ![]()
U mě prcek šťouchá málo. Jen tak jemně se převaluje. U mě je to nejhorší tím, že mám od doktorky nakázáno ležet. Kdybych mohla jít ven nebo na procházku, tak se člověk cítí lépe. Mě normálně připadá, že mi zakrňujou nohy a veškeré svalstvo a to ležím teprve týden. Ach jo.
ahojky Lucette
to já bych asi ležet nevydržela,to by byl pro mě trest se ani chvilku neprojít
Tak to jsem netušila, no síla, ono je někdy horší ležet než stát na nohou, máš ležet až do porodu? ![]()