Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Nicol-8 píše:Čtyřletá je dost velká, aby pochopila proč ho mít nemůže, když jí to pořádně vysvětlíš. Nejsi hrozná matka, jen jsi teď dala dceři zbraň, že ví, že si vše vyřve, stačí být vytrvalá.
Ahoj všichni, asi se budu radit mezi nedusledné matky, ale je čtvrt na tři ráno a mám za sebou opět skoro půlhodinovy výstup se ctyrletou dcerkou, která od Mikuláše neměla dudlika…měli jsme tedy pouze na noc, ale opravdu to byla nutnost a bez nej neusnula.Od te doby co čert odnesl dudliky, začalo pozdní usinani, až kolem desáté a každou noc kolem druhé brek s scény, nezabiralo po dobrém ani po zlem, vždy brek a scéna kdy vzbudila všechny sousedy kolem a už si i par stěžovalo, ze se v noci nevyspi.
Do dnešní noci jsem stále toto snažila udržet stále v módu bez dudlika a teď je opět 2:21 a já už byla po dalším půlhodinovém nočním pokusu útisit dceru tak zoufalá, ze jsem dudlika dala. Behem minuty usnula a já tu lezim a užívám si po skoro měsíci toho nočního ticha.
Asi jsem jako matka selhala, ale už to byl neudržitelný stav, kdy už si stezovalo dost sousedů a i přítel který pracuje na směny chodil do práce unavený a nevyspaly.
Omlouvám se za roman, nechci aby měla malá dudlík i do školy, ale pokus o sebrani dudlika skončil proste fiaskem 🙈 🙈 🙈 🙈
@Nicol-8 měli jsme taky absolutní zavislacku na dudliku na spaní,4 r. Teď před vanoci měla aftozni stomatitidu, měla plnou pusu aftu, řekli jsme ji, že to má z dudliku a sama ho odevzdala
Pro nás úplný zázrak. Jinak si nedokážu představit, jak bysme se ho zbavili. Radu nemám, ale úplně tě chápu a držím palce
Nechala bych ji ho. Pokud ho ma jen na spani je to jedno, ne?
Já bych jí ho nedela. Bude mít křivé zuby a čelist. Mě nechali rodiče dudlík do školy ať mají klid. Výsledek je centimetrový předkus!!! Rovnátka nic nespravila a musela bych jít řezat čelist. Musíte vydržet a odměňovat, chválit jak je velká atd.
Držím palce.
Dcera te ma na haku
vi, ze rvanim si to vydupe… ted se jedna o dudlik, priste to bude v obchode, pak zas neco jineho… vydrzet, vytrvat, je dost velka, aby chapala… nechce spat v noci? tak tomu prizpusobim den, zadne spani po obede a budu ukladat az odpadne, treba v 11h, vsak za par dni to doslo i kdysi memu prckovi, ze je lepsi v noci spat a ve dne radit…
@Nicol-8 chápu tě, ale tohle se musí vydržet. Dcerce jsme vzali dudana v necelých 3 letech. Ona byla, ale opravdu závislá(ne, jen noční dudani). Měla vyrazku kolem pusy, tak jsem se naštvala a dudlík na několika místech prostrihla, aby nešel nasát. Holka se chvíli vztekala, že je rozbitý, ale pak mi ho teda dala. Můžu ti říct, že to bylo utrpení, přišla jsem o odpolední spaní a večerní usínání se protáhlo a v noci se pořád budila. Dudana jsem sebrala v září a až ke konci listopadu se vzpamatovala. Po obědě už mi teda nespi, ale v noci se už nebudi nebo minimálně. Už nechodí spát v 10, ale po osmé..
@llida píše:
Dcera te ma na hakuvi, ze rvanim si to vydupe… ted se jedna o dudlik, priste to bude v obchode, pak zas neco jineho… vydrzet, vytrvat, je dost velka, aby chapala… nechce spat v noci? tak tomu prizpusobim den, zadne spani po obede a budu ukladat az odpadne, treba v 11h, vsak za par dni to doslo i kdysi memu prckovi, ze je lepsi v noci spat a ve dne radit…
Vše jsme zkoušeli…nedavala jsem ji spát, odpadla v sedm večer a ve 2 ráno opět cirkus vydržela jsem to cely měsíc, ale sousedi už o 14 dnech měli řeči, upřímně se jin ani nedivim
Mám pochopení, u staršího kluka jsme také řešili dudlík. Bez něj odmítal spát. Měli jsme dva, jeden ztratil, tak byl jeden. Jednou šel spát a dudlík nikde. Byla neděle večer a co teď. Nakonec usnul, ale asi až v jedenáct večer a já byla úplně vyřízená. V hrůze, že se vzbudí a bude rodeo, kde je dudlík, jsem o půlnoci jela do nemocnice do pohotovostní lékárny pro dudlík. Klukovi byli tři roky a bez dudlíku na noc odmítal spát. V lékárně na mě koukali jak na blázna. Ale dudlík jsem přivezla. ![]()
Dcera bez dudlíku přes den od jednoho roku. Na spaní resp. usnutí ho potřebovala do čtyř let. Usínala do pěti minut, po usnutí jsem jí ho hned vzala. Pokud se někdy v noci vzbudila, potřebovala ho opět na zaspání. Nemyslím, že jí toto kazilo chrup těch max deset minut denně (po o mi nespí od roka a půl). Před čtvrtými narozeninami jednou zničehonic řekla, že už ho nechce a od té doby ho nemá. Bez scén, řevu a tyjátrů. Myslím, že každé dítě k tomu dospěje jindy a ničemu to neubližovalo, akorát obě babky z toho byly na vývrat.
Mně se líbí hláška „má tě na háku“. Opravdu si myslíte, že dítě které se v noci měsíc budí a brečí, tak má rodiče na háku?
Zkusila bych s ní o tom mluvit. Dat Mikulášovi je podle mě nejhorší možnost. Dítě je zahnane do kouta. Bojí se a dává svou oblíbenou věc.
Pokud už mluví, tak bych si povídala a zkusila bych cílovou prémii. Neco ve smyslu „hele Natálko, už jsi velká a zoubky trpí, pojď sama vymyslet, jak se zbavit dudlika, co by ti k tomu pomohlo?“
Ale dala bych jí tak měsíc na to, aby se uklidnila.
Osobně té chápu, my syna naučili jíst u pohádek, pak jsem to zakázala a 3 měsíce každý večer scéna, že nebude jíst, házel věcmi… Podle některých tady mě asi má na háku
Nakonec jsme vymysleli audiopohadky.
Já dudlík svým dvou dětem vzala ve 14měsících, chytla, zahodila a bylo to. Třetí dcera dudlík ani neměla. Zubař řekl, že skoro ve 4letech dudlík nevadí😱nevěřím. Deformity čelisti jsou viditelné již po prvním roce života. Samozřejmě v tu dobu ještě vratné. Chce to důslednost, sebrat, vydržet a již nedat.
Taky si myslim ze bys na to mela jit pomalu a ne pres Mikulase. Mluvit o tom
moji male jsem jo vzala v roce a pul. V noci se budila, hledala vsude pod postylkou kdyz jsem rekla ze dudlik uz neni, rvala. Tak jsem ji nic nerikala a rozprylila ji v posteli knizkama atd..az se uklidnila odesla jsem aby usnula, kdyz zacala rvat tak zase knizky a porad dokola dokud neusnula. Rano jsme teda vstavali driv ptz ho zase hledala a uz by neusnula ale vydrzela jsem. Chce to vydrzet ale udelat to co nejmin nasilne. Mluvit, vysvetlovat
@Nicol-8 taky nám čert odnesl dudlik
ve skoro 4letech. Zubařka říkala, že to do 4let není problém. Pak už žádný ňuňak. Takže když začal mrčet, jakože mrčel, ať mu koupím nový. Strašila jsem zubařkou
je to hrozne, ale vysvětlování nepomohlo, tohle zabralo.
Dudlík není potřeba dítěti brát, samo se ho zbaví až se na to bude cítít, pokud ho vezmete a není problém - ok, ale pokud ditě řve, klidně ho vraťte
dudlík je pasivní pomůcka, nic se zuby trvale neudělá, ale dítě chybějící dudlík může nahradit prstem, což už je aktivní pomůcka neb způsobuje tlak na patro a to už problém je a vznikají z toho zásadní vady
Já bych jí ho ještě nechala. Můj mladší potřeboval na noc ňuchňací látkovou plínu ještě ve 4 letech, u toho si dudlal palec. jak nebyla plína, byl řev a nespal. Proběhlo několik neúspěšných pokusů. Hodně jsme o tom mluvili, co to dělá s jeho tělem. Pak jednou z ničeho nic sám přišel, že nechce mít placatý palec a křivé zuby, plínu mi slavnostně odevzdal. Prvních pár nocí se jen chodil ujišťovat, že kdyby se v noci bál, může za mnou přijít. I to pak ustalo a dneska už je v pohodě.