Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj dcera, teď v červnu bude mit 4 roky, je poměrně šikovná na sporty. Plave s rukávky, v zimě válela na lyžích na malém svahu a od Vánoc, kdy dostala kolo, na něm v pohodě bez koleček jezdi, šlo jí to hned, měla předtím koloodrážedlo. Ale nemůžeme pokořit rozjezd. Jakmile jsem u ní a kolo držím, tak si nahodi obě nohy- to je špatně, kdybych nedržela, padá. Přešly jsme cca před měsícem na to, že jsem ji ukázala jak udělat nášlapnou slapku vysoko a vepředu, ona si na ní dá nohu a tu druhou má na zemi. Ale sama to kolo prostě nerozjede dost rychle a padá. Musim ji strčit. Vzteká se a pláče kvůli tomu. Je strašně malinká a drobná- 100 cm, 13 kg a možná na to co po ní chci- rozpohybovat to kolo tak rychle aby nespadla- ani fyzicky nemá. A to má kolo nejmenší -12 ku- ale těžké, Author. Nějaké rady, tipy, figle? Jezdím s ní s kočárkem a pokaždé když zastavi, musím nechat kočár stat a pomáhat rozjíždět, mimino se budí…no děs;?
Vydrž, Prťka vydrž. Je malá musí dozrát, však ona na ten fígl přijde. Ve 4 letech je brzo.
Podle mě to kolo nemůže rozjet dost rychle právě proto, že málo váží. Jinak by gravitace fungovala a ona jela rychleji hned. S tím nic nenaděláš, leda lehčí kolo, nebo snížit tření ![]()
Ja bych to asi nehrotila, casem se to nauci sama. Chapu ze je to neprijemnost, ale co se da delat. Vetsina deti v jejim veku jezdi s balancnima koleckama.
@Ivana007 já to nehrotim ona by chtěla;) a vzteká se že to nejde
tip na nějaké lehounke 12 kolo? Netušili jsme že je Author tak těžký ale možná jsou všechny, zas to musí být stabilní…
Naše dvě holky na to prostě přišly samy. Trvalo to jeden až dva týdny asi. Prostření jezdí od skoro 3,5 let a přišla na to po týdnu, až jsem sama zírala. Má kolo „16“.
Ze začátku měly sedátko tak nízko, aby se mohly stabilně odstrčit oběma nohama, časem jsme zvedaly a ony se učily odstrčit jednou.
Naučila jsem to syna aby se rozjížděl jako byl zvyklý z koloodrážedla (odšprtal se střídavě nohami) a když se kolo rozjelo, dal nohy na šlapky…pochopil hned a bylo mu 2,5 roku (byl v tu dobu asi přibližně stejně velký jako tvá holčička)
@enyem to bysme mohli zkusit. Já blbka to zkouším z místa jako dospělý…
Malé budou tři až v srpnu, ale na dvanáctce už drandí jako drak. Má tedy 16 kg, jezdí na leader fox, nevím, kolik váží. Ze začátku jsme ji vždycky postrčili, teď už se na rovině rozjede sama, dosáhne dobře na zem a i když nemá šlapku úplně nahoře, odrazí se, nahodí nohy a jede. Prostě k tomu bude muset malá dozrát sama. Jak dlouho jezdí? Třeba se to za týden „rozsekne“.
Malé děti musí dobře dosáhnout na zem a podaří se jim právě dát nožičky na šlapky když je kolo v chodu. takže odšprtnout se jednou nožičkou nebo ze začátku je pro ně jednodušší oběma jako na odrážedle. Příjde na to ![]()
Co se týká váhy…nejlehčí kola když pominu ta za 7000,– a výš
jsou kola stará ( co byla cca před 30lety
) na naučení jsou super, ale zase nejsou pak už díky převodu a stále se otačejícím šlapkám, vhodné na ježdění ![]()
@xstrasilka píše:
Malé budou tři až v srpnu, ale na dvanáctce už drandí jako drak. Má tedy 16 kg, jezdí na leader fox, nevím, kolik váží. Ze začátku jsme ji vždycky postrčili, teď už se na rovině rozjede sama, dosáhne dobře na zem a i když nemá šlapku úplně nahoře, odrazí se, nahodí nohy a jede. Prostě k tomu bude muset malá dozrát sama. Jak dlouho jezdí? Třeba se to za týden „rozsekne“.
Právě už od Vánoc, nějak to zkrátka nejde;)
@Cuddy
váha super, ale ta cena když je to kolo pro většinu dětí na rok…