Přestěhování z Brna do Dukovan - dilema

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Tunrida
29.8.14 22:02

Dobrovolně bych hodinu do práce nejezdila. Manžel teď v létě jezdí třičtvrtě hodiny, v zimě hodinu (Třebíčsko)a je to děs. Sežere to fakt spoustu času, kterýho už je tak málo. Už vyjednáváme hypotéku na dům, který je od jeho zaměstnání 15 km.

• Citovat
  • Upravit
18305
29.8.14 22:04
@zvědavá borůvka píše:
Zvažujeme o přestĕhování z Brna (máme podnájem) do Dukovan, protože je tam levné pořízení bydlení+manželova rodina, ale máme oba práci na HPP na dobu neurčitou v Brnĕ (ještĕ dva roky budu na rodičovské). Dojíždĕní by bylo hodinu tam, hodinu zpĕt.Nevím jak se máme rozhodnnout. Potřebuji znát vaše názory, máme jít do toho nebo ne?
(chtĕli bychom vlastní bydlení, ale v Brnĕ jsou 3+ moc drahé, nezvládali bychom gysoké splátky)

Levně pořídíš byt třeba i v Adamově. A je to do Brna na hlavní nádraží tři zastávky vlakem. Jak už tu padlo, jsou blízko Brna i jiné perspektivní (a levné) lokality.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4647
29.8.14 22:09

Myslím, že v tom máte až moc kdyby. Podle mě oba dva dojíždět do Brna nemůžete. Kdo se postará o dítě? Školka třeba u nás je od půl sedmé do půl páté. To nemáte šanci stihnout ráno zavést a odpoledne vyzvednout. A pokud není v Dukovanech škola je to další významná komplikace. V první třídě (a asi ještě pár další
) nepustíš dítě samo busem. Já být vámi, nejdřív by se měl manžel poohlédnout po práci tam, a pokud by byla tak pak se přestěhovat.
Navíc nevím jaká jsi řidička, ale já bych tak daleké dojíždění za každého počasí asi nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6157
29.8.14 22:09
@Miusche píše:
@zvědavá borůvka Víš, otázkou je, zda za nějakou dobu neřekneš, že je manželova rodina až moc blízko :-). Ale to je mimo téma. Stejně jako mne právě napadá, zda „vydržíš“ dva roky v malé obci (než nastoupíš znovu do práce), když jsi zvyklá na Brno - jak často se v těch dvou letech dostaneš do Brna? Možná z těch Ivančic by to šlo snáze. Ale promiň, to jsou jen moje úvahy :-). Aby se z ideálního bydlení nestala ideální klícka… :nevim:

I na to jsem pomyslela, že ta blízkost (často) manželovy rodiny nedělá dobrou, ale jeho mamka je v pohodě a já jsem dost tolerantní. Četla jsem tu na emimi různé hororové příběhy :mrgreen: ale v mém případě, bych do toho šla. I kdyby došlo na horší vztahy, tak ten krásný byt za to stojí. :think:
Ohledně toho jestli tam vydržím jsem si říkala, že tady v Brně jsem stejně pořád jen v té naší části Brna, jdu na prochajdu jen kolem a do centra zavítám průměrně tak jednou týdně - vyhýbám se tomu.
Z Dukovan bych si mohla jednou za čas udělat do Brna výlet autem, vyšlo by to asi nastejno. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6157
29.8.14 22:12
@Turante píše:
@zvědavá borůvka Rozhodně bych se stěhovala, hodina dojíždění není v dnešní době nic. Jsme poblíž (u Rosic), takže to znám :-)
EDIT: aha ono je to autem hodina cesty. Noo, zkus asi ty Ivančice, Oslavany, Rosice, Zbýšov, Zastávka. My tu kupovaly byt za 840 tis. 2+1, přes realitku.Příspěvek upraven 29.08.14 v 21:58

Jezdí tam i autobus, taky hodinu.
Ale spíše bychom si našli práci v Ivančicích - cesta 20min.
Přinejhorším bychom třeba dočasně dojížděli do Brna, než by se něco naskytlo např. v Ivančicích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6157
29.8.14 22:13
@RadkaCh píše:
Dobrovolně bych hodinu do práce nejezdila. Manžel teď v létě jezdí třičtvrtě hodiny, v zimě hodinu (Třebíčsko)a je to děs. Sežere to fakt spoustu času, kterýho už je tak málo. Už vyjednáváme hypotéku na dům, který je od jeho zaměstnání 15 km.

Njn, ale kde máte záruku, že v tom zaměstnání bude i za rok, za pět let, za deset let? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6157
29.8.14 22:16
@Jura007 píše:
Levně pořídíš byt třeba i v Adamově. A je to do Brna na hlavní nádraží tři zastávky vlakem. Jak už tu padlo, jsou blízko Brna i jiné perspektivní (a levné) lokality.

Adamov, Blansko - jsou tam kopce a ani se nám tam to prostředí nelíbí ani bychom tam nebyli šťastní. Tíhneme spíše k Ivančicku, a tamtom okolí, je nám k srdci blíž. Oba s manželem jsme se narodili tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
29.8.14 22:21
@zvědavá borůvka píše:
Njn, ale kde máte záruku, že v tom zaměstnání bude i za rok, za pět let, za deset let? :nevim:

Nemáme, ale máme větší jistotu, že když se tak stane, tak práci najdeme snáz na Jihlavsku, kam se budeme stěhovat, než na Třebíčsku - tohle taky zvaž. Kolem Třebíče je to s prací bída.
A podle toho, co píšeš, tak za současné situce manžel pracuje na nočních. Mež najde práci jine, aby mohl financovat hypotéku, tobě může klidně skončit rodičák a půjdeš do práce, kde předpokládám nebudeš na nočních. To, že tě přeloží, nemůžeš brát jako jistotu, to je snad jasný. A situace, kdy byste oba jezdili zvlášť do práce necelých 50 km a platili hypotéku a děti je podle mě neúnosná.

Ale jako je to vaše věc, jestli chcete do Dukovan, tak běžte do Dukovan, my nemůžeme vědět, jestli tam na vás štěstí čeká nebo ne ;)

• Citovat
  • Upravit
6157
30.8.14 00:08

@RadkaCh
Souhlasím s tebou.
Máme v plánu zajít do několika bank, teď v září a poptat se na hypotéku, třeba by vyšla koupě bytu tady v Brně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
182
30.8.14 00:29

Ahoj, jsem z Ivančic, dojíždím denně do Brna integrovanou dopravou - bus jede cca 45 minut (teď je objížďka, ta hodinu), do dveří bytu ke dveřím práce mi to zabere tak hodinu a čtvrt. Dukovany jsou dál a spojení je horší - do toho už bych nešla (ani s autem). Už tak jsem z toho dojíždění po šesti letech docela unavená. A to nemám děti. Taky jsem byla motivovaná cenou bytu, ale nevím, jestli bych do toho šla znovu, kdybych mohla vrátit čas. Na druhou stranu - jinak se mi tu líbí a jsem ráda, že jsem blíž přírodě. Všechno má svá pro a proti. Záleží, co má pro vás věší váhu.

Dojíždění z Dukovan do Ivančic by mi přišlo OK, pokud bys mohla pracovat v místním Tescu. Školky, základky i gympl tu jsou taky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8781
30.8.14 07:50
@zvědavá borůvka píše:
Adamov, Blansko - jsou tam kopce a ani se nám tam to prostředí nelíbí ani bychom tam nebyli šťastní. Tíhneme spíše k Ivančicku, a tamtom okolí, je nám k srdci blíž. Oba s manželem jsme se narodili tam.

Blansko je pekne, ale Adamov je hrozny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.8.14 08:35

@AngelLilly Adamov je hrozný po stavební stránce - jsou tu dvě sídliště, postavená jako „králíkárny“ pro zaměstnance fabriky v 70. letech (na jednom z nich bydlím :oops: ) Ale je tu taky tzv. Kolonie a to jsou krásné rodinné domky (teda krásné jsou když vedle nich stojíš, z dálky už ne). Při výjezdu na Olomučany je ulice s názvem Mírov - a ta sousední patří ještě k prvorepublikové zástavbě Adamova, pro milovníky retro bydlení něco neskutečně hezkého ;) A jinak tu jezdí městská hromadná doprava (stojí desetikorunu), je tu ALBERT, asi padesát obchodů a zhruba dvacet restaurací a hospod. Dvě mateřské školky, šest moderních dětských hřišť, velice aktivní městské kulturní středisko - a taková zvláštnost: na většině tanečních zábav se neplatí vstupné… Bydlím v přírodě (na hranici Moravského krasu) a místní děcka nemají problém za denního světla zahlídnout divoké prase, jezevce, straku, sojku, poštolku… Kousek od toho Mírova mají svoje sídlo sokolníci a pravidelně školním i školkovým dětem ukazujou lov pomocí dravců.
Ono je potřeba všechno posuzovat v celkovém kontextu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.8.14 08:39

A ještě k práci a dojíždění. Je taky dobře zvážit, jak budete v příštích letech všechno snášet fyzicky. Přece jen se domek/byt nekupuje s tím, že ho máte za dva roky splacený a klidně ho prodáte.
Mně je už hodně přes čtyřicet a pracuju v nepřetržitém provozu (12hodinové směny). Pokud mám dvě tři noční po sobě, ještě to zvládnu. Ovšem při nařízení čtvrté noční směny po sobě se z toho dostávám skoro týden (a to máme v práci relativně volný rytmus práce, nepracujeme v úkole). Holt lidský organismus se časem opotřebuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.8.14 08:44
@AngelLilly píše:
Blansko je pekne, ale Adamov je hrozny.

Na Blanensku je lae obecně problém pro přistěhovalce zapadnout mezi místní (nevím, jak je to jinde :oops: ). Je to mimo jiné dané i tím, že je to region s vyšší nezaměstnaností a každý si urputně brání „to svoje“. Tady jsou většinou otevřenější akorát důchodci (to asi všude) a maminy na mateřské. Ale spodní část adamovského sídliště Ptačina je skoro komplet složená z přistěhovalců a je hodně cítit, že tam lidi mají k sobě blíž…
S lidma z Blanska jsem několik let pracoval v brněnských fabrikách. A je vidět, že si svoje zvyky nesou s sebou i mimo svůj region.
(Uvádím to ale jenom jako příklad - tohle se může vyskytnout kdekoliv.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8781
30.8.14 12:39

@Jura007 ja nemam potrebu nikam zapadavat, takze Blansko by byla pohoda :D Adamov mi prijde takovy „zaostaly“. Nejak se mi tam proste nelibi celkove to prostredi. Prijde mi to tam jako. jedna kralikarna, pak dulek a pak druha kralikarna na kopci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí