Důvody pro odchod z běžné ZŠ

421
10.6.13 11:08

Důvody pro odchod z běžné ZŠ

Ahojky,
nenajdou se tady učitelky školek nebo ještě lépe škol??
Potřebovala bych se zeptat na pár věcí, ohledně integrace dítěte s různými problémy do běžné ZŠ. A konkrétně by mně pro začátek zajímalo, co by bylo důvodem k tomu, že by dítě muselo z běžné školy odejít na specku. Musí zvládat učení, to je mi jasné- s tím naše dcera problém nemá vůbec. Ale co dál? Co se týká třeba chování?? Ona má vícero problémů, největší kámen úrazu ve škole u ní asi bude, že se občas rozčílí nebo možná bude mít tendence narušit hodinu svými oblíbenými tématy a svou přecitlivělostí na zvuky.
Proto bych byla ráda, kdyby mě nějaká učitelka alespoň trochu uvedla do obrazu, co se jí tam bude tolerovat a co už ne..
Samozřejmně, když napíše i nějaká maminka, která má zkušenosti s integrací svého dítěte na běžnou ZŠ, tak budu jedině moc a moc ráda!
Díky!! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30321
10.6.13 11:24

Jediný důvod proč musí odejít dítě ze ZŠ na speciální školu je jen žádost rodičů. Škola žáka sama přesunout nemůže, ale může tlačit na rodiče, aby dítě přesunuli.

Nevím jak moc může narušovat tvá dcera hodinu, ale pokud učivo zvládá dobře, tak bych se to snažila se školou řešit, tak aby mohla zůstat tam, kde je a řešit její výbuchy zuřivosti a zvukové projevy, aby nerušila při vyučování ostatní děti.

Kolik holčině je? A má na své chování nějaké potvrzení z pedagogické poradny, že jde o poruchu soustředění?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.6.13 12:48

Záleží hlavně na učitelce a škole. Osobně bych se běžné školy nebála, tam je nejdůležitější, aby zvládala učivo. Ale pokud se bojíš problémů, tak bych našla malou školu, kde je méně dětí ve třídě. Takové školy si dětí víc váží, učitelé na ně mají víc času, často už počítají s tím, že budou mít ve třídě problémové děti a netlačí na rodiče, aby dali děti jinam, když se vyskytne problém. U nás v okolí chodí na takové školy děti, které by na normální ZŠ neměly moc šancí - vzhledem k učivu a tam prochází max. na trojkách/čtyřkách. Kolegyně tam byla jednu dobu na mateřské jako výpomoc a říkala, že ve třídě bylo třeba 10 dětí, ale jeden autista, pak několik dětí se 3 a více dys, kluk s poruchou autistického spektra, dítě s ADHD a sváželi je tam z několika okolních měst i vesnic. Prostě výkvět, který dřív ve většině mířil do zvláštní školy. Co mám informace, tak podobně fungují všechny školy na menších městech kolem větších měst - sjíždí se jim tam prospěchově a chováním horší děti a místní děti naopak vozí do města.
Jak psala Aspera, dát dítě do speciální školy může škola jen na tvou žádost a rozhodně to není nic snadného, tam jdou děti, které mají prospěchové problémy a předchází tomu spousta vyšetření a papírování.
Pro vás by byla ještě možnost škola, která se na něco spacializuje, např. na poruchy učení, chování, pro děti s autismem, nedoslýchavé a neslyšící… Takových moc ale není.
Pokud zvládá učivo, tak by vás teoreticky nikdo k ničemu nutit neměl. Maximálně vás budou honit po vyšetřeních, pokud ještě žádné nemá a pokusí se třeba získat asistenta, který v takovém případě hodně pomůže, u nás třeba asistentka vodila dítě tu a tam pracovat na počítače nebo se speciálními pomůckami, aby si odpočinula třída, učitelka i to dítě, pro které bylo neskutečně náročné soustředit se v přítomnosti dalších 26 dětí. Ale záleží na tom, jestli je malá jen živá - to bych se bála, že by starší ročníky učitelek prohlásily, že to je nevychovanec a mohly by jí to „dát sežrat“, nebo jestli má nějakou diagnostikovanou vadu.

• Citovat
  • Upravit
421
10.6.13 13:20

@Aspera +Anonymní- Jí bude 6 a diagnósy jsou u ní zatím neuzavřené..Možná lehčí forma PAS, ADHD+ možná psychóza. Od každého doktora něco jiného, takže těžko říct.
Ona teď chodí do běžné MŠ, kde má svoji asistentku a v plánu máme dát jí na běžnou ZŠ církevní, dětí tam bude do 20. Takže malá třída to nebude, jenže u nás je i rozhodující, že s ředitelkou školy si dobře rozumíme a jak ředitelka, tak zástupkyně jsou příznivě nakloněny integraci dětí s nějakými závažnějšími problémy a info o dalších školách moc nemám, takže to pak nechci riskovat, jak by se zachoval jiný ředitel v jiné škole. S asistentkou mám taky svělou spolupráci, právě proto mně zarazilo, když mi dneska napsala, že Elenka je sice podle ní nadprůměrně chytrá (čtení, psaní, počítání atd), že je i v poslední době docela hodná a že se snaží, ale že podle ní by v běžné škole nepochodila s tím svým občasným rozčilováním nebo s tím, jak si někdy až přespříliš tvrdohlavě stojí za svým a pak dělá scéna, no a taky je občas problém nějaký zvuk, který jí dokáže dovést taky do amoku..Není to ale furt a navíc by asistentka měla mít na starosti jenom ji, takže to moc nechápu, proč mi to takto napsala, že: „bych měla alespoň zkusit zápis do běžné školy“..
S asistentkou si to teď samozřejně řeším, ale stejně mě prostě zajímá, podle čeho se tedy nakonec rozhodne, jestli tam může nastoupit nebo ne..
A to mně udivuje, jak píšete, že odejít by mohla jen na naši žádost!!? Já v poslední době slyším úplný opak. Že ředitelka může určit, když je třeba to dítě problémové, tak dítě musí odejít.

Jako já se s ní snažím poctivě pracovat od jejích 4 let(kdy dostala první diagnósu), tak to by mně strašně mrzelo, kdyby nám ta běžná nevyšla, protože to je celou dobu můj cíl, aby mohla být na běžné škole.

A že jsem tak zvědavá..Vy obě máte zkušenosti se svými dětmi s integrací? Nebo jste učitelky? Já jen, abych měla trošku přehled, kam vás zařadit.. :) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.6.13 13:37

@Sarael pokud ty nechceš, tak s tím škola opravdu nic neudělá, pokud dceru přijmou, tak už se jí nemohou jen tak zbavit. Můžou vás přemlouvat, tlačit na vás, ale když řekneš ne, tak mají smůlu. Kdyby dceru vyloučili, tak u soudu neuspějí. U nás takhle přijali autistu, kvůli diagnóze ho nemohli nechat propadnout, protože na svoji vadu byl celkem dobrý, ale od 4. třídy už prostě nestačil a postupně se začaly přidávat i další problémy. Škola přesvědčovala matku, aby dala kluka jinam, ale nepovedlo se. Nakonec se v 6. třídě odstěhovali.
Na názor asistentky bych z vysoka kašlala. Nevím, co je zač ta vaše, ale většnou nemají pořádné pedagogické vzdělání, třeba jen kurz. Ale nevím, jestli má malá svou asistentku (asistent dítěte) nebo je to asistentka pedagoga. Třeba to je o rozdílnosti vzdělání, fakt nevím. Ale u nás dělala asistetku taky jednu dobu taková jedna děsná chytrolínka, mluvila s matkou za zády školy, štvala matku proti škole, podávala jí úmyslně naprosto nesmyslné informace. Škola se jí brzy zbavila. Spíš bych se pobavila s učitelkou.
Ještě mě napadá zkusit „jinou“ školu - Montessori, Walfdorfskou…
Na jedné škole, co jsem byla na praxi, to došlo tak daleko, že kluka si střídaly všechny paralelní třídy po měsíci. Bylo 28, 28 a 27 dětí ve třídě a kluk neuvěřitelně bořil hodiny a ničil kolektiv. Ale to byl fakt extrém, naprosto nezvadatelný, neposlouchal, celou hodinu kukal/kuňkal/mňoukal, lezl pod lavicí, stoupl si na židli a vykřikoval různá slova, při práci bral dětem jejich věci, čmáral jim do sešitů, kopal ostatním dětem do tašek, když ho učitelka napomenula, tak jí něco odsekl a dál si dělal svou. Respekt k autoritám nulový, neposlouchal ani rodiče a ani učitelku, která do té doby neměla jediný problém. Pokud ho učitelka chtěla donutit k práci, musela stát nad ním a celou dobu opakovat: Martine, pracuj, nedívej se na souseda, nehrabej se v penále, piš… Taky na škole zůstal.
Jsem učitelka na ZŠ z učitelské rodiny. ;)

• Citovat
  • Upravit
421
10.6.13 20:54

Anonymní: Ty jo díky moc za podrobný popis! A moc ti děkuju, tenhle tvůj příspěvek mě tak nějak utěšil na duši! :kytka: No toho kluka, cos popisovala, jak všechno ničil, neposlouchal..Kdyby takovéhle bylo moje dítě, tak to by ani učitelky, ani ředitelka vůbec neuvažovaly, že by jí na běžnou školu vzali..Má dost svých problémů, ale takový extrém není ani zdaleka. Já sama, když mám na hlídání jen jí, tak se dá zvládat skoro v pohodě. Občas mluví, když nemá mluvit nebo se rozčílí kvůli nepříjemnému zvuku, taky má ty svoje oblíbené témata. No a v důsledku hyperaktivity má při hře občas tendenci do dětí žďuchnout, to jde ale taky vždycky vyřešit, že se jde prostě zklidnit třeba ke stolečku.
Jinak já i moje dcera máme její asistentku rády, má s ní ve školce trpělivost a plně se jí věnuje, jen jí prostě neskutečně moc srovnávají s těmi ostatními zdravými dětmi a uní je prostě jasné, že taková jako ostatní nikdy nebude. Vždycky bude mít nějaké svoje mouchy, ale nemyslím, že by to byl důvod hned zfleku říct, že jí můžem zkusit alespoň zapsat na běžnou. Ona to tak asi nemyslela, ale i kdyby myslela, tak jako já za tu běžnou budu bojovat. Kdybych viděla, že to nejde a fakt se tam dcera trápí, tak jasně, že by holt nezbývalo nic jiného, než to zkusit jinde. Ale jestli to jen trošku půjde, tak budu bojovat! Myslím, že to bude hodně záležet i na učitelích, tak uvidíme.
Ale povzbudila jsi mně, že prostě škola se nás pak nemůže jen tak zbavit.
A Montessori školka..No já slyšela, že takovýmto způsobem bychom spolu museli pracovat nějaký čas i doma, že to nejde prostě jen tak si říct, dám jí do Montessori a dobre..Tam prý problémové děti taky jen tak nevezmou, i když údajně hodně lidí si to myslí, že Montessori je skladištěm těch problémovějších.. A ta Wald..už nevím, jak to bylo, to vůbec nevím, co to je?? U nás asi takovou školu nemáme..
Jinak naše holčina má asi asistentku pedagoga, já ti ty jo ani přesně nevím.. Ale každopádně my si za asistenci ze svého neplatíme ani korunu, platí nám jí kraj. A za to jsem moc ráda, protože jinak bychom si to nemohli ani dovolit.
Takže ty jsi učitelka..Teda ženské já tu práci obdivuju, já bych na ty děti neměla nervy, je to fakt obdivuhodné, obzvlášť, když slyším takové všelijaké historky..Asi bych se zbláznila.. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin