Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@laska11 píše:
ne, dlužníci být oba opravdu nemusí…
jednak jsem to tak měla já osobně, jednak to dělám min jednou za týden v práci ![]()
@zuzukobylka píše:
My jsem si s manželem brali hypotéku, i když jsem byla na RD, tudíž i v katastru jsme uvedeni oba.
když jste manžele, je to něco jiného…z dotazu jsem pochopila, že manželé nejsou…
@laska11 když jsem chtěla byt vlastnit i já (převod do podílového vlastnictví, manžel byt vlastnil už před svatbou), tak banka chtěla změnu ve smlouvě a mě jako spoludlužníka.
@jessikka píše:
@laska11 když jsem chtěla byt vlastnit i já (převod do podílového vlastnictví, manžel byt vlastnil už před svatbou), tak banka chtěla změnu ve smlouvě a mě jako spoludlužníka.
ale už jste byli manžele v té době zřejmě…
Majitel může být dokonce odlišný od žadatele hypotéky (např. nejčastější případ, kdy rodiče kupují byt pro zletilé dítě, které samo ještě nemá příjmy). Na Kupní smlouvě můžou být uvedeni druh/družka, kteří z nějakého důvodu nevstupují do úvěrového závazku. Pokud má družka rodičovský příspěvek, do bonity se započítává v plné výši. Katastrální úřad zapisuje majitele dle Kupní smlouvy, neřeší, kdo má či nemá úvěr, jestli je dotyčný ženatý (což pak neznamená, že nemovitost není v SJM). Takže záleží tedy, jak se dohodnete..
Můžu se přidat s dotazem? Co když si přítel s přítelkyní chtějí koupit napůl nemovitost, ale jeden z nich si chce vzít hypotéku na svoji půlku a druhý chce svoji půlku zaplatit ze svých peněz (tedy nepotřebuje hypotéku). Poskytují banky takhle úvěr na půlku nemovitosti?
@enyf píše:
Můžu se přidat s dotazem? Co když si přítel s přítelkyní chtějí koupit napůl nemovitost, ale jeden z nich si chce vzít hypotéku na svoji půlku a druhý chce svoji půlku zaplatit ze svých peněz (tedy nepotřebuje hypotéku). Poskytují banky takhle úvěr na půlku nemovitosti?
ano, ale do zástavy jde celá nemovitost..
@anikahen píše: Řešila bych to tak, že nejdřív jeden žadatel o hypotéku, poté vložení do katastru a pak cast nemovitosti darovat,(normalne ofiko darovaci smlouva)pak opět vložení do katastru…pravnik takovouhle smlouvu ma hned hotovou…
to neuděláš, potřebuješ na to souhlas banky, ta Ti ho nedá.
@laska11 Díky, přesně to jsem nechtěla slyšet
Takže vlastně ten, co má vlastní peníze, musí s hypotékou druhého souhlasit, nebo ten, co žádá o hypotéku, úvěr nedostane. A když ten, co si vzal úvěr, nebude splácet, tak mají po nemovitosti oba. ![]()
@zuzukobylka píše:
My jsem si s manželem brali hypotéku, i když jsem byla na RD, tudíž i v katastru jsme uvedeni oba.
u manželů je to něco jiného.
@laska11 přesně tak
Jen doplním, že když pak ten co má hypotéku přestane splácet, „bere se“ celá zajištěná nemovitost. Spoluvlastnictví není o tom moje půlka, tvoje půlka..
Pokud to není třeba bytový dům, kde jsou vymezené bytové jednotky (zjistíš náhledem do katastru). Pak to je můj byt, tvůj byt..
@enyf píše:
@laska11 Díky, přesně to jsem nechtěla slyšetTakže vlastně ten, co má vlastní peníze, musí s hypotékou druhého souhlasit, nebo ten, co žádá o hypotéku, úvěr nedostane. A když ten, co si vzal úvěr, nebude splácet, tak mají po nemovitosti oba.
s hypotékou souhlasit nemusí, ale se zástavou ano ![]()
když nebude jeden splácet, tak se to musí rychle prodat a jeden druhého vyplatit ![]()
@enyf no navíc než se vyplatí peníze z hypotéky, musí být část kupní ceny z vlastních zdrojů uhrazená..
Vzhledem k tomu, že už mám tu zkušenost (hypotéka jen na mě a v katastru napůl s přítelem, pak manželem a teď už bývalým manželem) bych toto už neudělala..sice bývalý nedělal problémy a svou půlku na mě přepsal darováním ještě za manželství, je mi jasný, že takto růžové by to příště být nemuselo…chceš půlku nemovitosti pojď do hypotéky se mnou…nechceš? nebude půlka baráku ![]()
Manzele nejsou…a klidne zazadaji o hypo spolecne, spis mysleli, aby nebyl problem prave to ze ona je na matersky.