Dva majitelé, jedna hypotéka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
386
30.8.16 17:47
@laska11 píše:
ne, dlužníci být oba opravdu nemusí…

jednak jsem to tak měla já osobně, jednak to dělám min jednou za týden v práci 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
30.8.16 17:48
@zuzukobylka píše:
My jsem si s manželem brali hypotéku, i když jsem byla na RD, tudíž i v katastru jsme uvedeni oba.

když jste manžele, je to něco jiného…z dotazu jsem pochopila, že manželé nejsou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
30.8.16 17:57

@laska11 když jsem chtěla byt vlastnit i já (převod do podílového vlastnictví, manžel byt vlastnil už před svatbou), tak banka chtěla změnu ve smlouvě a mě jako spoludlužníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
30.8.16 18:04
@jessikka píše:
@laska11 když jsem chtěla byt vlastnit i já (převod do podílového vlastnictví, manžel byt vlastnil už před svatbou), tak banka chtěla změnu ve smlouvě a mě jako spoludlužníka.

ale už jste byli manžele v té době zřejmě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
30.8.16 18:04

Majitel může být dokonce odlišný od žadatele hypotéky (např. nejčastější případ, kdy rodiče kupují byt pro zletilé dítě, které samo ještě nemá příjmy). Na Kupní smlouvě můžou být uvedeni druh/družka, kteří z nějakého důvodu nevstupují do úvěrového závazku. Pokud má družka rodičovský příspěvek, do bonity se započítává v plné výši. Katastrální úřad zapisuje majitele dle Kupní smlouvy, neřeší, kdo má či nemá úvěr, jestli je dotyčný ženatý (což pak neznamená, že nemovitost není v SJM). Takže záleží tedy, jak se dohodnete..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2112
30.8.16 18:06

Můžu se přidat s dotazem? Co když si přítel s přítelkyní chtějí koupit napůl nemovitost, ale jeden z nich si chce vzít hypotéku na svoji půlku a druhý chce svoji půlku zaplatit ze svých peněz (tedy nepotřebuje hypotéku). Poskytují banky takhle úvěr na půlku nemovitosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
30.8.16 18:08
@enyf píše:
Můžu se přidat s dotazem? Co když si přítel s přítelkyní chtějí koupit napůl nemovitost, ale jeden z nich si chce vzít hypotéku na svoji půlku a druhý chce svoji půlku zaplatit ze svých peněz (tedy nepotřebuje hypotéku). Poskytují banky takhle úvěr na půlku nemovitosti?

ano, ale do zástavy jde celá nemovitost..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
30.8.16 18:10
@anikahen píše: Řešila bych to tak, že nejdřív jeden žadatel o hypotéku, poté vložení do katastru a pak cast nemovitosti darovat,(normalne ofiko darovaci smlouva)pak opět vložení do katastru…pravnik takovouhle smlouvu ma hned hotovou…

to neuděláš, potřebuješ na to souhlas banky, ta Ti ho nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2112
30.8.16 18:11

@laska11 Díky, přesně to jsem nechtěla slyšet :-) Takže vlastně ten, co má vlastní peníze, musí s hypotékou druhého souhlasit, nebo ten, co žádá o hypotéku, úvěr nedostane. A když ten, co si vzal úvěr, nebude splácet, tak mají po nemovitosti oba. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
30.8.16 18:11
@zuzukobylka píše:
My jsem si s manželem brali hypotéku, i když jsem byla na RD, tudíž i v katastru jsme uvedeni oba.

u manželů je to něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
30.8.16 18:13

@laska11 přesně tak :) Jen doplním, že když pak ten co má hypotéku přestane splácet, „bere se“ celá zajištěná nemovitost. Spoluvlastnictví není o tom moje půlka, tvoje půlka..
Pokud to není třeba bytový dům, kde jsou vymezené bytové jednotky (zjistíš náhledem do katastru). Pak to je můj byt, tvůj byt..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
30.8.16 18:13
@enyf píše:
@laska11 Díky, přesně to jsem nechtěla slyšet :-) Takže vlastně ten, co má vlastní peníze, musí s hypotékou druhého souhlasit, nebo ten, co žádá o hypotéku, úvěr nedostane. A když ten, co si vzal úvěr, nebude splácet, tak mají po nemovitosti oba. :roll:

s hypotékou souhlasit nemusí, ale se zástavou ano :-)
když nebude jeden splácet, tak se to musí rychle prodat a jeden druhého vyplatit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
30.8.16 18:15

@enyf no navíc než se vyplatí peníze z hypotéky, musí být část kupní ceny z vlastních zdrojů uhrazená..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
30.8.16 18:23

Vzhledem k tomu, že už mám tu zkušenost (hypotéka jen na mě a v katastru napůl s přítelem, pak manželem a teď už bývalým manželem) bych toto už neudělala..sice bývalý nedělal problémy a svou půlku na mě přepsal darováním ještě za manželství, je mi jasný, že takto růžové by to příště být nemuselo…chceš půlku nemovitosti pojď do hypotéky se mnou…nechceš? nebude půlka baráku :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
30.8.16 20:14

Manzele nejsou…a klidne zazadaji o hypo spolecne, spis mysleli, aby nebyl problem prave to ze ona je na matersky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel