Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj holky, chci se zeptat, jestli nemate zkusenost, pokud o hypoteku zada jen jeden e partneru, je potom mozne aby na katastru byli uvedeni dva vlastnici? Jak se to pak do katastru zanasi? Zadateli o hypoteku nemuzou byt oba, protozr ona je na matetsky.
Myslim, ze to nepujde. Do katastru se zanasi majitele dle kupni smlouvy. Ta se predklada i bance a musi to sedet na zadatele hypoteky. Ale mozna me nekdo opravi a je tam nejaka klicka…
@hipolyta nejde… tedy šlo by to za souhlasu banky, ale ta ho nedá - my zjišťovali, když si hypo bral chlap. Kdybych byla uvedena aji já, tak chtějí moje příjmy.. pokud nejste manželé tedy..
Řešila bych to tak, že nejdřív jeden žadatel o hypotéku, poté vložení do katastru a pak cast nemovitosti darovat,(normalne ofiko darovaci smlouva)pak opět vložení do katastru…pravnik takovouhle smlouvu ma hned hotovou…
Nejde to. Banka by pak nemohla na zastavený majetek, protože jeden z majitelů by nic nedlužil.
@anikahen píše: Řešila bych to tak, že nejdřív jeden žadatel o hypotéku, poté vložení do katastru a pak cast nemovitosti darovat,(normalne ofiko darovaci smlouva)pak opět vložení do katastru…pravnik takovouhle smlouvu ma hned hotovou…
s darováním musí banka souhlasit. má zástavní právo.
@hipolyta píše:
Ahoj holky, chci se zeptat, jestli nemate zkusenost, pokud o hypoteku zada jen jeden e partneru, je potom mozne aby na katastru byli uvedeni dva vlastnici? Jak se to pak do katastru zanasi? Zadateli o hypoteku nemuzou byt oba, protozr ona je na matetsky.
proč by nemohla být žadatelem, když je na mateřské?
@anikahen píše: Řešila bych to tak, že nejdřív jeden žadatel o hypotéku, poté vložení do katastru a pak cast nemovitosti darovat,(normalne ofiko darovaci smlouva)pak opět vložení do katastru…pravnik takovouhle smlouvu ma hned hotovou…
ale toto podle mě nepůjde bez souhlasu banky, když je tam vůči ní vázáno zástavní právo. S tím bude muset banka souhlasit, což nejspíš nebude… A nehledě na to, že se pak bude platit darovací daň (teď se to možná jmenuje již jinak podle NOZ).
Ja se ptam misto zname…jde o to, ze se rozhodli stavet, uplne novy barak.Nyni bydli v jejim byte, hypoteka je psana na ni, byt planuji prodat, umorit stavajici hypoteku a zbytek penez dat do baraku.Ona pak ma strach, ze kdyby se neco mezi nima stalo, aby ji nemohl jen tak „vykopnout“ na ulici.
@hipolyta píše:žádat může jeden, v kupní smlouvě mohou být oba, tím pádem i na katastru jako vlastníci budou oba.
musí souhlasit banka…
@jessikka píše:
Nejde to. Banka by pak nemohla na zastavený majetek, protože jeden z majitelů by nic nedlužil.
to není pravda, byly by oba podepsaní na zástavní smlouvě…
@jessikka píše:
@laska11 každopádně majitelé i dlužníci musí být oba.
ne, dlužníci být oba opravdu nemusí…
My jsem si s manželem brali hypotéku, i když jsem byla na RD, tudíž i v katastru jsme uvedeni oba.