Dva majitelé, jedna hypotéka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
386
30.8.16 20:59
@hipolyta píše:
Manzele nejsou…a klidne zazadaji o hypo spolecne, spis mysleli, aby nebyl problem prave to ze ona je na matersky.

problém to bude v případě, že pán nemá takový příjem, aby mu mohli odečíst mminimum na družku a dítě…ne každá banka bere rodičák do příjmu…a když už, tak třeba ne celý…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.2.17 11:37

@laska11 takže to že je hypotéka na jednoho z partnerů a nemovitost psaná na oba zcela běžný postup?

• Citovat
  • Upravit
19789
21.2.17 11:17
@Anonymní píše:
@laska11 takže to že je hypotéka na jednoho z partnerů a nemovitost psaná na oba zcela běžný postup?

Nevím, jak hypotéka, ale my jsme s nynější manželkou (v době kdy jsme ještě manželi nebyli) žádali o úvěr ze stavebního spoření, já jsem byl žadatel a manželka přistupitel.

Zde by mohl být problém maximálně v tom, že příjmy má jeden, ale životní náklady dva.

A taky dost nechápu, proč by se banka bránila převést část zastavené nemovitosti na jiného vlastníka, když zástava vázne na celé věci a nový vlastník o zástavě samozřejmě ví (může se o ní dočíst v katastru). C čem by měl být problém?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
27.2.17 01:40

Copak nemovitost nespadne do SJM, pokud dojde ke koupi? I když je hypotéka psaná na jednoho a druhý je veden jako spoludlužník? Řekla bych, že je to SJM bez ohledu na majitele úvěru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
27.2.17 01:45
@Anonymní píše:

Není to „běžný“ postup. Je to podle mne jediný možný postup, pokud se sejde „koupě“ a „manželství.“ Vše, co nabydete v době trvání manželství (nespadá tam třeba dědictví, darování), je Vaše společné jmění. I když bude psaná na jednoho, nabyl-li ji tento koupí, stejně se jedná o SJM. Pokud by mu to daroval třeba rodič, pak je to jiné, může to být jen jeho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
27.2.17 01:48

Jo ale jestli nejste manželé, tak to smůla… bude to na dohodě s bankou, jaké má podmínky a na čem se domluvíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
24.6.19 10:01

Máte někdo zkusenost se sepsanim smlouvy mezi partnery ( u notáře) ze je byt obou, ze ho platí oba, Ikdyz je hypo jen na jednoho? Má taková smlouva vůbec váhu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5913
24.6.19 10:13
@Hotchkiss píše:
Máte někdo zkusenost se sepsanim smlouvy mezi partnery ( u notáře) ze je byt obou, ze ho platí oba, Ikdyz je hypo jen na jednoho? Má taková smlouva vůbec váhu?

Ahoj. Mám hypotéku pouze na sebe, ve vlastnictví je 50% na každého v době kdy jsme ještě nebyli manželé, banka s tím neměla problém. Taková smlouva určitou váhu mít může ale je napadnutelna tím, že jeden či druhý bude argumentovat, že ten druhý neplatil stejným podílem… Tedy musela by sis pro jistotu schovávat všechny doklady. Lepší je mít v katastru černé na bílém, že ty máš půl a on taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
24.6.19 11:00

Aha, z příspěvků výše jsem pochopila že to takto ofiko cestou udělat nejde, že s tím banka bude mít problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5913
24.6.19 11:06

Já žádala před třemi lety. Zajímala je zástava a že budu platit. Mají zástavu takže díky tomu nám prostě barák seberou když nebudu platit a kdo dům vlastní je nezajímá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.6.19 11:17
@Hotchkiss píše:
Máte někdo zkusenost se sepsanim smlouvy mezi partnery ( u notáře) ze je byt obou, ze ho platí oba, Ikdyz je hypo jen na jednoho? Má taková smlouva vůbec váhu?

My máme jednu hypoteku a jsme dva (resp já jsem spolužadatel) a dum je napsaný na nás oba 50:50 :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Janli
24.6.19 11:36

Nejdřív musíš požádat banku, aby udělila souhlas s převodem poloviny bytu. Potom sepíšete darovací smlouvu, uděláte návrh na vklad a všechno hodíte na katastr nemovitostí. Jen tak sepsaná dohoda bez zavkladování na katastru je k ničemu.

• Citovat
  • Upravit
7
24.6.19 12:16

Jojo, takhle to jde, ale kdybych nebyla ani jako spoluzadatel a jen jsme sepsali spolu smlouvu u notare.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2351
25.6.19 03:56

Vlastníkem nemovitosti je jen ten, kdo je zapsaný v KN. Žádná smlouva nemůže tento zápis (vklad) nahradit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
25.6.19 10:50
@Hotchkiss píše:

A o čem ta smlouva má být? O tom, čí je byt, nebo kdo bude platit hypo?

Jestli o tom, čí je byt a na bytu je smluvní zástava, tak bez zástavního věřitele to nepůjde. Tedy změna vlastnictví nemovitosti, na které je zástava.

Jestli o tom, kdo bude platit, tak to půjde, a banka s tím nebude mít žádný problém. Banky se ta smlouva netýká, nijak ji nezavazuje ani nemění smlouvu, kterou banka předtím uzavřela.

Bance je jedno, kdo za hypotéku platí, když dostane své peníze. Když je nedostane, bude je vymáhat po tom, s kým má smlouvu, a je jí jedno, s kým dalším tento její klient uzavřel další smlouvu - to už je pak věc těch dvou, jak se mezi sebou srovnají.

Ale smlouvou s partnerem tu smlouvu, kterou máš s bankou, měnit nemůžeš, to snad chápeš, ne? Bylo by to dělání účtu bez hostinského.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel