Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Dobrý den.
S manželem a dětmi bydlíme v bytě, který vlastní i jeho matka. Vlastní tak každý jednu polovinu. Tchýně má vlastní bydlení, dokonce vlastní ještě další nemovitost, chatu, pole atd. Nebydlí tedy s námi, ale leze nám do bytu často a i neohlášeně. Jde do lednice atd, chová se jako doma. Hlásí třeba expirace, ochutná z jídla nebo sní, půjčuje si bez dovolení kolikrát věci atd.I když jsem doma tak prostě přijde si jako k sobě domů. Já třeba zrovna jdu z vany nebo prostě cokoliv…
Má u nás v bytě 3+1 pokoj, kde má naházené krámy s tím, že prostě vlastní půlku. Bydliště tu máme my. Já, manžel, děti. Tchýně má bydliště jinde. Po bezpočtu incidentů, hádek co s tím dělat, už nám došla trpělivost. Na začátku byl slib, že nám byt přenechá k užívání, když jsme si chtěli brát vlastní hypotéku tak vymlouvání, že to je zbytečné, že toto dostaneme k užívání pokud nám chvíli nebude vadit zabordelený pokoj. Jenže situace je čím dál horší. A já už takto žít fakt nemůžu…
Děti potřebují mít normální domov. Otázka zní, zda má skutečně právo k nám chodit takto i když s námi fyzicky nebydlí, neplatí poplatky do fondu oprav, daň z nemovitosti platí manžel také sám. Platil sám i všechna plastová okna v bytě, rozvody topení a kotel atd… Je možné vyměnit zámky případně s tím, že tam máme osobní věci a vlastní domácnost? Chtěli jsme řešit situaci, že vyplatíme my ji nebo ona nás. Na nic neslyší… Nedá se rozumně domluvit… Děkuji za přečtení. Prosím o zachování anonymu, jedná se o citlivé věci v rodině. Hezký večer.
jen tak cituji
Ona je u sebe doma - ten byt spoluvlastní, má tedy právo ho užívat, pokud jste se nedohodli jinak - ideálně písemně.
Je to daň za levné bydlení.
Takže ano, pokud chcete soukromí, tak se prostě musíte jasně dohodnout a vyplatit jí. Využijte třeba služeb mediátora, pokud se vám dohoda nedaří.
To by bylo teda na mé nervy.. už dávno bych byla pryč! Radši bych platila někde nájem než snášet tohle… Proč se prostě neodstěhujete?
Samozřejmě že má právo chodit do svého bytu
Že vše financujete sami je tak trochu vaše hloupost. Můžete se s ní soudit o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví.
Vyměnit zámky nemůžeš. Je majitelka bytu.
Jediný řešení vidím v přestěhování. Tohle se asi nezmění a tchýně jiná fakt nebude ![]()
Může do nej chodit, ale nesmí užívat věci, co nejsou její
Poradila bych se jinan s právníkem a řešila to soudně.
Je sprostá! Vy tam bydlíte, vše si platíte, platíte opravy. Nemá tam dle mě co dělat. A pokud neslyší na vyplacení- obraťte se na právníka a zkuste si nechat poradit, jak na to!
A zámek bych vyměnila!
Vyměnit zámky? To je snad legrace ne? Jak tvůj manžel k té polovině bytu přišel? Dědictví po otci plus máma na něj část svého podílu přepsala, aby měli oba půlku? To je více než velkorysé z mého pohledu.
Ano, tchýně vám samozřejmě nemá co hrabat v ledničce a lézt do soukromí, o tom žádná, nicméně přístup do bytu jí odepřít nemůžete. Nejlepším řešením by bylo si najít jiné bydlení. Jednoho dne ten byt asi manžel zdědí celý předpokládám… tak z něj budete profitovat v budoucnu. Spousta lidí nemá nic ![]()
@Koblizkova1980 píše:
Je sprostá! Vy tam bydlíte, vše si platíte, platíte opravy. Nemá tam dle mě co dělat. A pokud neslyší na vyplacení- obraťte se na právníka a zkuste si nechat poradit, jak na to!
A zámek bych vyměnila!
Není sprostá. ![]()
Má na to plné právo. Je to z poloviny i její byt.
Nicméně toto je situace na jeb. nutí. Radši hypo a sami, než tohle … A pokud ona na vyplacení neslyší, tak ať vyplatí je. A pokud domluva není možná, tak právník no ![]()
Zakladatelko, lidsky chapu, ze to ne pro tebe nesnesitelne. Sama bych v tom nezila. Ale jako pravnik - pokud nemate sepsanou smlouvu o uzivani nemovitosti, tak plati, ze manzel a tchyne maji stejna prava a povinnosti k bytu. Zamky vymenit nemuzes. Naopak tchyne muze po vas pozadovat najemne za naduzivani spoluvlastnickeho podilu. Manzel zase muze chtit proplatit pulku vydaju za okna.
Zkuste se domluvit, sepsat si podminky. Pokud to nepujde, tak byt prodejte. Pokud ani na tom se neshosnete, tak vyporadani u soudu.
@Murutin píše:
Zakladatelko, lidsky chapu, ze to ne pro tebe nesnesitelne. Sama bych v tom nezila. Ale jako pravnik - pokud nemate sepsanou smlouvu o uzivani nemovitosti, tak plati, ze manzel a tchyne maji stejna prava a povinnosti k bytu. Zamky vymenit nemuzes. Naopak tchyne muze po vas pozadovat najemne za naduzivani spoluvlastnickeho podilu. Manzel zase muze chtit proplatit pulku vydaju za okna.Zkuste se domluvit, sepsat si podminky. Pokud to nepujde, tak byt prodejte. Pokud ani na tom se neshosnete, tak vyporadani u soudu.
Tohle mě zaujalo. Opravdu může požadovat proplacení půlky, pokud s původními okny nic nebylo a bylo to čistě jeho rozhodnutí, že je vymění? To jsem netušila.
@Koblizkova1980 píše:
A zámek bych vyměnila!
No tak ty jsi úplně mimo. Ona je tam doma. Je majitelka. Kdybys tam vyměnila zámky, tak bych si toho právníka vzala sama a zazalovala tě.
@Thomassss píše:
Tohle mě zaujalo. Opravdu to může požadovat proplacení půlky, pokud s původními okny nic nebylo a bylo to čistě jeho rozhodnutí, že je vymění? To jsem netušila.
Tak samozrejme zalezi na vice okolnosti, neznam detaily. Je to byt, predpokladala jsem ze vymena probehla na zaklade dohody svj nebo neceho obdobneho. Pokud by je vymenil bez souhlasu druheho vlastnika tak by to bylo jine 🙈
@Murutin píše:
Tak samozrejme zalezi na vice okolnosti, neznam detaily. Je to byt, predpokladala jsem ze vymena probehla na zaklade dohody svj nebo neceho obdobneho. Pokud by je vymenil bez souhlasu druheho vlastnika tak by to bylo jine 🙈
Tak to ano, já už se lekla, že spoluvlastník může honosně zrekonstruovat byt a požadovat proplacení půlky po druhém spoluvlastníkovi bez předchozí domluvy ![]()
Dobrý den.
I když jsem doma tak prostě přijde si jako k sobě domů. Já třeba zrovna jdu z vany nebo prostě cokoliv…
Má u nás v bytě 3+1 pokoj, kde má naházené krámy s tím, že prostě vlastní půlku. Bydliště tu máme my. Já, manžel, děti. Tchýně má bydliště jinde. Po bezpočtu incidentů, hádek co s tím dělat, už nám došla trpělivost. Na začátku byl slib, že nám byt přenechá k užívání, když jsme si chtěli brát vlastní hypotéku tak vymlouvání, že to je zbytečné, že toto dostaneme k užívání pokud nám chvíli nebude vadit zabordelený pokoj. Jenže situace je čím dál horší. A já už takto žít fakt nemůžu…
Děti potřebují mít normální domov. Otázka zní, zda má skutečně právo k nám chodit takto i když s námi fyzicky nebydlí, neplatí poplatky do fondu oprav, daň z nemovitosti platí manžel také sám. Platil sám i všechna plastová okna v bytě, rozvody topení a kotel atd… Je možné vyměnit zámky případně s tím, že tam máme osobní věci a vlastní domácnost? Chtěli jsme řešit situaci, že vyplatíme my ji nebo ona nás. Na nic neslyší… Nedá se rozumně domluvit… Děkuji za přečtení. Prosím o zachování anonymu, jedná se o citlivé věci v rodině. Hezký večer.
S manželem a dětmi bydlíme v bytě, který vlastní i jeho matka. Vlastní tak každý jednu polovinu. Tchýně má vlastní bydlení, dokonce vlastní ještě další nemovitost, chatu, pole atd. Nebydlí tedy s námi, ale leze nám do bytu často a i neohlášeně. Jde do lednice atd, chová se jako doma. Hlásí třeba expirace, ochutná z jídla nebo sní, půjčuje si bez dovolení kolikrát věci atd.