Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky, měla bych na Vás dotaz. Ráno jsem byla na gyndě, kde mi bylo potvrzené těhotenství, cca 4tt+6. Gynekolog koukal na monitor ultrazvuku, následovalo dlouhé ticho…až jsem se lekla…a najednou řekl, že tam jsou dva. Opět dlouhé ticho…a řekl, že jsou rozdílných velikostí. Jedno prý odpovídající, dle data poslední menstruace a druhé poměrně velké. Potom jen mlčel a nic neříkal. A objednal za tři týdny znovu na ultrazvuk, s tím, že se uvidí. Jsem z toho úplně mimo…můžeme mi některá z Vás třeba z vlastní zkušenosti napsat, o co se může jednat. Nějak se mi nic nepodařilo dohledat na netu. Nabral krev a za pár dní mám volat na výsledky. Jo a ještě našel poměrně velkou cystu na vaječníku…
To budou neskutečné tři týdny… ![]()
Ani nenaznačil co to velké znamená? není to cysta? to je divné že ti nioc neřekl…drž se, bohužel neporadím, rpomin, ALE DRŽÍM PALCE ![]()
Stává se, že žena otěhotní z dvou ovulací v měsíci. a takové případy jsou ![]()
Při prvním těhotenství sem taky cekala dvojčátka. jedno větší druhe menší. Byla sem 5+3 tt v 9tt na dalsi kontrole už bylo jen jedno. O jedno Mimi sme přišli, protože maly bral tomu menšímu výživu, bylo slabší. Tot má zkusenost
Tohle je strašně brzy, může se stát naprosto cokoliv. Nechala bych to být a krom manžela bych to nikomu neříkala, protože takhle v začátku je těch možností opravdu spousta, 2, 1, žádné… Myslím, že je mnohem lepší chodit na gyndu později, tedy pokud to jde a nebylo to zjištěno náhodou nebo jste to nepotřebovali sledovat kůvli IVF či něčemu podobnému.
Říká se tomu syndrom mizejícího dvojčete. Ale známé se stalo ze se jibehem měsíce uvolnilo 2× vajíčko takže mela dvojčátka a každé jinak staré +- par dni
Musela jsem jít takhle brzy ze zdravotních důvodů. Jenže ten jeden zárodek je velikosti hrášku, kdežto ten druhý je velikosti melounu…nebo jak ukázat ten nepoměr.
@lucii isabela Tohle se stává dost často, kamarádka takhle vyšilovala a hledala nejlepší kočár pro dvojčata, na další kontrole už bylo jen jedno, u mě měla doktorka také podezření na 2, ale bylo to už ve stádiu, kdy bylo jedno menší a druhé větší - to menší už asi zanikalo, nakonec z toho nebylo vůbec nic, člověk to tak musí brát.
"A víte, že můžou být dvojčata i různě stará?
superfetace neboli přeoplodnění:
Dochází k němu ve chvíli, kdy žena už těhotná je. Z nějakého důvodu u ní však nedošlo k zastavení menstruačního cyklu a při ovulaci dojde k uvolnění dalšího vajíčka, které je mužskou spermií také oplodněno. V děloze pak spolu pobývají dvojčata, každé je ale jinak staré.
nebo při hyperovulaci dozrává ve vaječnících více vajíček, které se uvolní a putují do dělohy…"
inu možné je všelico…držím pěsti at je vše v pořádku…
To menší je prý v pořádku a odpovídá…to velké je jaksi nějak moc velké.
@zuzkasim mě tenkrát dr. Upozorňovala ze se neví jestli zůstane nebo ne. Tak sem To. Tak brala ze to není jisté. Bylo mi pak chvili líto ze to nevyšlo ale nevadí teď čekám 2 miminko ![]()
@soheir podle mě si otěhotněla „2ד tedy mela si dve ovulace. a pokaždé spermie oplodnila uvolněné vajicko
Doktor mi nic neřekl, ani nenaznacil. Nevim co by bylo lepší…Děkuji vam vsem za reakce…nezbývá, než vydržet tři týdny a potom se uvidí a člověk bude vědět na cem je.
Znám dvojčata, jedno bylo počato měsíc po tom druhém. Někdy se to stává. Dokonce prý existují případy, kdy takhle žena porodí dvě děti najednou, přičemž každé má jiného otce. Za pár týdnů uvidíš, takhle brzo není skoro nic vidět.