Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Les2311 píše:
Promiň, ale dítě, kterému rostou prsa, ochlupení a menstruuje je přeci jenom z biologického hlediska spíš dospělý než dítěA z hlediska psychického má obvykle v sobě pořádně velký zmatek, ve kterém se nejdřív musí zorientovat.A to tvoje povzdechnutí o zodpovědnosti nějak moc nechápu. To už bys rovnou mohla napsat, abychom je aspoň naučily používat příbor, zubní kartáček nebo gramatiku
To skoro znělo, jako kdbyby sis myslela, že kdo se nemaluje, toho rodiče naučili zodpovědnosti a kdo se maluje, na toho rodiče kašlou
Moje dcera ve 12ti nemenstruovala. Jako holky v 8 a 9 třídě, tam je to o něčem jiném, ale do té 7mé třídy jsou to prostě děti. Lakovat a melírovat holčičkám vlásky od školky mi přijde jako zvrhlost ![]()
@monika32 Nechci ti brát iluze, ale dvanáctileté „děti“ už mají na seznamu témat i sex. A bohužel ne vždy jen v teoretické rovině. To je dneska vývoj příliš rychlý vědí všichni. To, že to není úplně v pořádku taky všichni vědí. To že by tady někdo podporoval barvení vlasů tříletých holčiček, jsem nějak nepostřehla. To že si dvanáctiletá holka nalakuje nehty je absolutně normální.
@RadkaCh píše:
@monika32 Nechci ti brát iluze, ale dvanáctileté „děti“ už mají na seznamu témat i sex. A bohužel ne vždy jen v teoretické rovině. To je dneska vývoj příliš rychlý vědí všichni. To, že to není úplně v pořádku taky všichni vědí. To že by tady někdo podporoval barvení vlasů tříletých holčiček, jsem nějak nepostřehla. To že si dvanáctiletá holka nalakuje nehty je absolutně normální.
No mám doma již 15tiletou a díkybohu asi jinak vychovanou, fakt ji ve 12ti sex nezajímal
Ty už máš doma puberťačku, že víš jak to chodí? Není každé dítě tak „zvrhlé“ ![]()
@monika32 a tak mezi zmalovanými a nabarvenými holčičkami od školky a menstruujícími 12letými dívkami je celá škála různě vyspělých holek.
Z mého pohledu - pokud se začíná cítit jako žena a chce se líbit, proč to nějak hrotit? Světlý lak a řasenka nikoho neurazí ani ve 12 letech.
A že tvá dcera ve 12 nemenstruovala neznamená, že žádná.
Ono to tady vlastně vůbec není o tom, jestli se můžou malovat a co jim dovolit.
Spíše se mi zdá, že je nutné přijmout fakt, že to nejsou už moje malá miminka, která budou dělat, co chci já, ale dospívající děti, které hledají to své místo na slunci. A že si ve 12 myslí, že více uspějí s růžovými nehty, ať to zkusí.
Můj dnes 16,5letý syn mi ještě před rokem, dvěma, vykládal, že se značkovým trikem jsi lepší člověk, dnes se za tatáž trika začíná stydět, protože v tom asi uviděl pózu těch ostatních. Ale před pár lety jsme museli zakoupit x značkových trik, protože bez nich nevylezl z domu.
@monika32 píše:
Moje dcera ve 12ti nemenstruovala. Jako holky v 8 a 9 třídě, tam je to o něčem jiném, ale do té 7mé třídy jsou to prostě děti. Lakovat a melírovat holčičkám vlásky od školky mi přijde jako zvrhlost
Já jo od 12let s tou mrchou bojuju
![]()
@monika32 Ale mě v tom věku taky nezajímal. Je mi 23, takže puberťačku doma nemám, ale mám puberťačky v rodině a občas když jedu autobusem, tak se taky nestačím divit, co dokážou řešit, ale bohužel je to tak. Tohle není zvrhlost, to je doba televize a internetu.
@IvkaH píše:
Já jo od 12let s tou mrchou bojuju![]()
Mně bylo 11,5.
@monika32 píše:
Mají ve školním řádu tuto větu- chodit do školy vhodně a čistě upraveni a oblečeni, dívky nenalíčené. Školní řád jim visí dokonce i ve třídě
tak lakované nehty není snad líčení né ![]()
Já bych 12leté malování a lak na nehty nedovolila. Maximálně nějaký bezbarvý nebo tělové barvy, výrazný tedy ne. Já sama jsem se poprvé namalovala v 9. třídě základní školy a přijde mi upřímně šílený, když se malujou mladý holky (ještě děti), i když vím, že je to bohužel realita.
@IvkaH píše:
Já jo od 12let s tou mrchou bojuju![]()
Ta já reagovala na tuhle větu Promiň, ale dítě, kterému rostou prsa, ochlupení a menstruuje je přeci jenom z biologického hlediska spíš dospělý než dítě, ono spousta holek začalo menstruovat až v té 8 třídě
Výjimky samozřejmě byly, ale většina v 6 a 7 třídě menzes neměla
Že by jsme tu měli lepší vzduch
![]()
@Kamča.dalmatinka píše:
tak lakované nehty není snad líčení né
No to ti nevím, ani lak mít nesměly
A tolik zde doporučovaná řasenka a lesky už líčení je
Ale fakt si nehty lakovat nesměly… ![]()
@RadkaCh ono stačí pozorovat mladé na faceboku(myslim ty rodiné členy) a o sexu tam jedou furt ![]()
Nejvíc mě dostalo nedávno v parku při kočárkování. Vim že chodí na základku cca do 7-8 třídy a kluk volá xx mužu tě chytnou za kozy(nevim za jaké žádné slečna nemá) a xx na něj volá, né chytni mě za pí-u
(možná díky té absenci prsou zvolila tuhle polohu).Kluk nelenil ![]()
@monika32 píše:
Ta já reagovala na tuhle větu Promiň, ale dítě, kterému rostou prsa, ochlupení a menstruuje je přeci jenom z biologického hlediska spíš dospělý než dítě, ono spousta holek začalo menstruovat až v té 8 tříděVýjimky samozřejmě byly, ale většina v 6 a 7 třídě menzes neměla
Že by jsme tu měli lepší vzduch
![]()
![]()
Ano všimla jsem si na co reaguješ
.
Ty jo asi fakt máte lepší vzduch, my se segrou obě jak přes kopírák, 12 a bojuj
![]()
@Kamča.dalmatinka No však, já to znám, ale divit se nepřestanu. Ono vlastně stačí si přečíst Bravíčko a člověk má představu hned ![]()