Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Na internetu jsem narazila na informaci o tom, že by snad mělo být možné mít dvě hypotéky a ručit za obě stejnou nemovitostí (součet hypoték samozřejmě nesmí přesáhnout cenu nemovitosti). Chtěla jsem se zeptat, jestli s tím tady někdo nemá praktickou zkušenost. Jestli je to opravdu možné. Aktuálně máme hypotéční půjčku na byt a hodnota bytu dle odhadce, který tu byl v květnu je cca 3,5 krát vyšší než zůstatek naší hypotéční půjčky. Narazila jsem na prodej jednoho domku k rekonstrukci. Ještě jsme nebyli na prohlídce, ale pokud by se nám líbil i zevnitř (zvenku jsme ho viděli), potřebovali bychom na něj druhou hypotéku. Dohromady by zůstatek naší hypotéční půjčky + cena domu dělaly asi 70% ceny bytu, ve kterém žijeme. Zajímalo by mě tedy, jestli je reálné vzít takto druhou samostatnou hypotéku a ručit bytem, kterým už ručíme za hypotéku první nebo jestli by připadala v úvahu pouze varianta vzít jednu hypotéku dohromady, ze které by se splatila původní hypotéka (včetně penále za splacení v době fixace) + zaplatil dům. Pokud je možné vzít dvě hypotéky a ručit za ně jednou nemovistí je možné mít každou hypotéku u jiné banky nebo to jde pouze v rámci jedné banky? Nechce se mi ručit uvedeným domem. Jednak se jedná o nemovitost k rekonstrukci, takže by se mohlo klidně stát, že odhad banky bude o něco nižší. Také by se jednalo o 100% hypotéku, takže by byl na nic úrok. Volné peníze, které máme chceme primárně nacpat do té rekonstrukce. Doufám, že to není napsané moc šroubovaně, ale jednoduššeji se mi to vysvětlit bohužel nedaří.
Nesmysl, nemám sílu to vysvětlovat, ale pochybuju ze nejaka banka půjde dobrovolně na druhé místo v zástavě nemovitosti. Takže že mě ne, nejde to… spíše bych si zkusila nechat navýšit stávající hypo…
Taky silne pochybuju, ze by nejaka banka dala hypo a souhlasila s tim, ze bude mit az druhe zastavni pravo.
My mame dve hypoteky na jednu nemovitost a rucime jednou nemovitosti. Koupili jsme pozemek za 1500000 na bezprijmovou hypoteku ( rucili jsme bytem tchanu odhadnutym na 3000 000) a dostali tedy 50%… Koupili pozemek a pak vzali hypoteku na chlapa, uz prijmovou opet na 1500 000 u stejne banky. Opet se rucilo k vyplate bytem tchanu, zastavenym v prvni hypo. Pak se obe hypo sloucily. Mame tedy hypo na 3 miliony, a rucime bytem v hodnote 3 mega. Po postaveni a kolaudaci domu, pokud bude cena domu v hodnote 3 mega, jakoze bude i spozemky, muzem tchanuv byt vyvazat. Jde vsechno:)
@Filanda nevím, jestli to jde nebo ne, ale to nemůžete ručit tím kupovaným barákem?
@gala-dali píše:
Nesmysl, nemám sílu to vysvětlovat, ale pochybuju ze nejaka banka půjde dobrovolně na druhé místo v zástavě nemovitosti. Takže že mě ne, nejde to… spíše bych si zkusila nechat navýšit stávající hypo…
Ani kdyby to byla stejna banka?
@gala-dali To mě napadlo jako první, navýšit aktuální hypotéku. Jenže jak jsem trochu pohledala na netu, tak jsem narazila na to, že právě tohle snad nejde. Že když je daná smlouva včetně fixace, penále atd, tak ji nejde technicky jen tak změnit, ale musí se vzít úplně nová hypotéka a ta stará tou novou splatit včetně poplatku za předčasné splacení.
Pak někde byla zmínka o tom, že by mělo být právě možné vzít druhou hypotéku a ručit stejnou nemovitostí. Což by vyšlo levněji, protože bychom nemuseli platit to penále za předčasné splacení.
@bambooska děkuji za info.
Já jsem radši, když trošku aspoň vím co a jak. Nehodlám spoléhat na to, že mi hypotéční poradce nabídne nejvýhodnější řešení.
@kacz píše:
@Filanda nevím, jestli to jde nebo ne, ale to nemůžete ručit tím kupovaným barákem?
Jako teoreticky můžeme, ale vyšlo by to podle mě dráž. Jak jsem psala 100% hypotéka má snad vždy o dost vyšší úrok + musel by se nahánět a platit odhadce + je možné, že odhad by byl o něco nižší než prodejní cena a museli bychom do toho zase ještě dát část peněz, které chceme už primárně dát do rekonstrukce.
Já tak nějak celkově zjišťuji, jaké by bylo nejlevnější řešení. Zase tak bohatý nejsme, takže pokud mi nějaká varianta ušetří třeba 50 000, tak ji upřednostním. Pokud by to šlo, tak by pravdepodobně nejlevněji vycházela ta varianta s dvěma hypotékami, za které by se ručilo tím jedním bytem.
@Filanda
Prave, ze naoak navysit hypo v prubehu fixace jde. Kdyz zacali padat urokove sazby, tak jsem se ptala na penale, kdyz bych chtela lepsi urok a rekli mbe, ze kdyz navysim hypo o min 300000 tak zadny nebude. To bylo u CS asi 2 roky z5, ale myslim si, ze by to melo jit stale.
@zuzu224 Aha tak to by bylo úplně nejjednodušší. Ono aktuálně máme takovou hypo, že z nás ta banka nic moc nemá. Máme u RB a k tomu ještě offsetový účet, na kterém máme dost peněz, takže za 3 roky fixace na nás budou mít na úrocích cca 18 000. Právě jsem si říkala, že by to pro ně bylo výhodné a nemuseli by s tím dělát štráchy. Předpokládám, že jde i přenastavit doba splácení.
Měli jsme to tak. Ale zástava byla skrz dvě nemovitosti u jedné banky. A ta první zástava byla malá, barák dost velký. Při druhé zástavě se ručilo jak touhle nemovitostí, tak tou, co jsme kupovali.
Když je to vrámci jedné banky, nevadilo jim to.
@Filanda
No tak se zkuste poptam. Jako u CS kdyz si chtela porusit fixaci tak to proste slo 2 zpusoby… Zaplat uroky do konce fixace anebo navyseni hypoteky o min 300000.
Jinak ta zastava by asi sla na 2 hypo od jedne banky, ale zadna jina banka dobrovolne na 2. misto nepujde
Jde to přesně jak myslíš, dvě hypotéky na jednu (stávající) nemovitost a to co chcete koupit bude bez hypo. Máme to skutečně takhle. V roce 2010 jsme koupili byl na hypotéku, měli jsme hypo cca 830.tisíc a hodnota bytu skoro 3 miliony. V roce 2013 jsme si vyhlídli baráček na víkendy, takže chalupu za 800.tisíc a chtěli jsme to přidat ke stávající hypotéce, abysme mohli v klidu rekonstruovat, nikdo nám do toho nekecal atd., příp. i v klidu prodat. Původně jsme si myslela, že se hypotéka navýší, ale bylo nám řečeno, že musíme mít hypotéky dvě, takže máme tu z roku 2010 (dnes cca 540.tis.) a z roku 2013 (na celou hodnotu „chalupy“, takže 800.tisíc). Peníze na účtu jsme krásně použili na rekonstrukci. Obě hypo teda máme od stejné banky, nebyl žádný problém, jen jsme museli mít druhou pojistku na byt s vinkulací nebo jak se to jmenuje. Platíme na obě hypotéky dohromady cca 7.400,– měsíčně, paráda. A máme mBank. Protože u nich máme i účet, nic jsme nedokládali, jen samozřejmě smlouvy, výši platu atd.
@Filanda Nečetla jsem odpovědi, tak se omlouvám, pokud se budu opakovat.
Sama mám 2 hypotéky na 1 nemovitost.
První hypo je na 1,6 milionu na tu nemovitost jako takovou, vč. pozemku a druhá je 0,5 milionu na vyplacení SJM exmanžela po rozvodu. Samozřejmě jsem o tu druhou musela žádat u té samé banky, jiná by do toho nešla. Ručím barákem a životní pojistka je vinkulována ve prospěch hypo. Mám sladěnou dobu fixace tak, abych mohla obě hypo pak sloučit a případně refinancovat.