Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj ženy,
obnovuji diskusi.
Jsem na prášky. Jindříšek (čerstvě 2r) byl vždycky dobrý spáč. Nikdy jsem ho neuspávala, prostě paráda. Ještě před dvěma měsíci měl bezproblémový režim, po obědě dal 2 - 3h. Potom se začal trochu cukat, při obědě ho chytala histerie, protože tušil, že po obědě se jde spát a nechtěl. Ale pořád ještě usínal, i když ze začátku s řevem. V poslední době se občas stalo, že se mu nepovedlou usnout, nebo usnul příliš pozdě a večer byl boj třeba až do 11h. Budiž. Ale teď od pátku nespí, ať dělám, co dělám. Já bych to přežila a pochopila (mladší nespala od 15m a přežila jsem to), ale on JE DĚSNĚ UNAVENÝ. Tak příšerně unavený, že je prostě celej den k nepoužití. Včera byl unavený až od oběda. Ale dneska už od devíti ráno. Padá, mne si oči, je úplně vyřízenej. Zkoušela jsem všechno. Nikdy nepotřeboval uspat. Dneska jsem uspávala i neupsávala, chodila venku s kočárem. Prostě všechno. Vždycky leží jak mrtvola a po chvíli se začne cukat a začne dělat kraviny. Prosím vás, jaké máte zkušenosti vy? Mám se přestat snažit a přestat doufat, že usne (nebo mi fakt hrábne) a snažit se dělat s nim všechno jakože nic (i když je chodící mrtvola?) Nechtěl třeba ani z kočáru, prostě chtěl sedět. Když jsme přišli domu, chtěl zapnout Michala (Kouzelnou školku), prostě je děsně unavenej. A neusne a neusne… Proč proboha nespí, když to potřebuje??!!! ![]()
Zkusit dát spát doma? A trocha solidarity ode mě - jsem unavená a šla bych spát, ale už jsem asi tak desetkrát byla v ložnici, protože malý skunk ne a ne spát. Odpoledne je pak přesně co tvůj chlapeček - uřvanej, unavenej, v pět je pak schopný usínat v kočárku ![]()
Synacek taky dva roky prestal spavat mym odjezdem do porodnice. odpoledne ję taky unaveny, nekolikrat vytuhl u pohadky, ale sam spat nepujde.. mam pocit, ze si mysli, ze spankem ztraci cas
zato aspon vecer usne behem peti minut, driv jsme uspavali i hodinu..
@euryanta Vydrzet, rekla bych, mym detem pri prechodu na novy rezim vzdy trvalo tak cca 14 dni, nez si mozek zvykl.
@marrlinka uspávala jsem ho doma od devíti ráno
nejde to. fakt jsem zkoušela všechno. děkuju za solidaritu.
@Hobitka Když by mi někdo řekl, je to normální, že je tak strašně unavený a nespí, přejde to… to je pro mě asi nejpřijatelnější. ale je to HROZNÝ!
@euryanta těžko radit děti mají někdy svojí hlavu zrovna teď my dvě v posteli řádí místo toho aby spaly! Já je vždycky nechám at vybijou energii apak tam v letim dam jim mléko do láhve a většinou usnou ten dvouletý vždycky a tříletá někdy. A nejlíp zabírá jízda autem ale to nejde dělat každý den
Zkus ho pořadně unavit dopoledne. A hlavně pevný nervy ty já potřebuji často
@elot Neusne, neusne ani když lítal venku půl dne, na čerstvym vzduchu. Neusne, kaput víc být nemůže.
@euryanta Mně přestal syn spát asi v roce a půl - uspávání vždycky i hodinu a půl a bez výsledku.. když pak výjimečně usnul, chodil spát v 11 večer a vstával v 9h ráno. Je fakt, že přes den unavený nebyl, jen měl jednu asi hodinovou krizi kolem 17h a když ji překonal, přetáhl se a chodil spát tak o půl 10, někdy i dýl. Nám pomohla změna rytmu - nevstávat v 8 nebo o půl 9 ráno (i když mně se to teda líbilo), ale budíček první den o půl 8, druhý den v 7, další den o půl 7 a nakonec v 6h. Dopoledne jít aspoň na hodinu ven za každého počasí, o půl 12 dát oběd a naládovat toho do něj co nejvíc, tím se unaví a odpadne sám. Teď, ve 2,5 letech, kdy jsem ho chtěla zase naučit spát po obědě kvůli školce, mi vstává v 6-6:30, po obědě mi usne do 30 min (a to jsme vždycky s uspáváním bojovali, nikdy mi neusnul sám!), nechám ho spát tak 1-1,5h (podle toho, jak se venku unaví - čím dýl jsme ráno venku, tím dýl ho nechám odpočinout) a večer chodíme ve 20h čistit zuby, chvilku si povídáme v postýlce, koukáme na hvězdičky a ve 20:45 vždycky spí
Čím dýl jde večer spát, tím rychleji usne - někdy i do 3 min (u nás něco neskutečnýho
), ale ať jde spát kdy chce, budíček nejpozději o půl 7, aby se stihl dopoledne unavit a po obědě šel spát ![]()
Pro mě je to náročný, já bych mohla spát od 20h do 8 do rána, ale každý den mám budíka na 6:00 a prostě vstáváme a budím ho, když je třeba. Včera mi dokonce sám vstal v 5:50. Pro mě katastrofa, ale zase máme delší den a víc toho stihneme.
@euryanta To vypadá, že už je pak úplně přetažený, že nezabere.. Zkoušela jsi ho dávat spát třeba v 11h a oběd až ve 13h po spaní? Určitě to bude o rytmu, jen musíte najít ten, který vám bude vyhovovat. Je důležitý vědět, kolik hodin denně potřebuje spát, aby byl v pohodě a podle toho mu ten režim upravit tak, aby si denně naspal potřebný počet hodin. A je jedno v kolik bude vstávat, jak dlouho bude spát po obědě nebo kdy půjde večer do postýlky ![]()
Určitě to chce zkoušet různé režimy. Nechat ho spát do 9, pak ho budit v 6, večer totéž a ono to nějak vyplyne a určitě najdete způsob, jak mu to bude vyhovavat.
@Oňulínka ano, včera jsem zkoušela dát spát cca v 11h. dneska už v osm. protože vstával v šest a byl viditelně ospalý. opravdu nic. auto by zabralo. ale to jaksy není technicky možné, jezdit s ním každý den autem jen aby spal.
@euryanta kolem 2 let jsem uspávala kluka v kočáru způsobem, že jsem ho sedícího naložila a lítala venku, fakt rychle, aby nemohl moc čumákovat, on v sedě usnul, ještě jsem chvíli šla, položila, pak jsem si ho zaparkovala pod okno a on spal 2-3 hodiny. Opravdu jsem to dělala denně, první dny trvala uspávací trasa klidně hodinu, postupně jsme zkracovali, pak chtěl položit ještě bdící, až jsme vyjížděli a on ležel a usínal do 5 minut od vyjetí. Je mu 3,5 roku a už spí zase doma. Tak měsíc trvalo než si na nový režim zvykl.
Jak píšeš, když nespal, tak byl adept na babybox. U nás to bylo o to horší, že večer místo toho, aby byl unavený, tak jak byl přetažený, tak čumákoval do desíti a ráno v šest vyspáno.
A tak to je dodnes, jak nespí přes den, tak je od 4 hodin protivka ukňučenej.
@euryanta tak dneska to u nás dopadlo tak že když sem oběma dala mléko tak po chvíli co jsem je šla zkontrolovat tak starší vylila mladšímu celou láhev na hlavu tak jsem jí vyhodila z pokojíku malého převlékla a snad usne ![]()
Ahoj,
nemáte doma teď hodně světla? Řešila jsem toto nedávno, nám pomohla kombinace zatemňovacích rolet a ještě k tomu blackout závěsy. V poledne je v pokojíčku tma jak v ranci a syn (skoro 4 roky) spí jak bumbrlíček. Bez zatemnění (když jsme na návštěvě) nespí vůbec a je taky protivný.
@euryanta Hele, dcera se asi 14 dni unavena uz budila. Stejne bez sance. Asi 14 dnu to provrestela ci proknourala, a pak jsme si najednou vsimli, ze uz je to vlastne dobry. Ale ona spac nebyla nikdy, takze ted aspon zvlada svou devitihodinovou
noc v kuse. Malej (10 mesicu) nespi v noci (to teda od narozeni, ale ted tam ma 4hodinovou fazi hrani…), takze se ho snazime donutit, aby spal jen jednou denne. To je taky boj.
@euryanta Syn když začne být unavený, tak začne hrozně lítat a dělat blbosti. Potom začne kňourat a to je ten nejlepší čas ho dát spát. Když čekám ještě chvíli, tak se přetáhne, je protivný, ale neusne. U oběda to poznám tak, že když se krmí, najednou položí lžičku, otočí se v židličce na bok a zavře oči. Tak mu rychle dám ještě 2-3 lžičky do pusy a šup spinkat. Je mi jedno, že nedojí oběd, dojí si ho k večeři a odpoledne má svačinku. My jsme taky bojovali se spaním.. byl ospalý a ne a ne usnout, ale opravdu stačilo změnit časy.
V kolik ti šel předevčírem spát a v kolik včera ráno vstával? Jestli dneska vstával v 6h, tak dávat dvouleté dítě v 8h zase spát je brzo.. to spíš byl ještě nerozkoukaný. Taky se nám osvědčilo dělat přesně stejné věci každý den, syn si na to zvyknul a to nám taky hodně pomohlo, aby začal chodit spinkat po obědě. My třeba máme pevný režim každý den - 6-6:30 budíček, do 7h snídaně, pak má půl hodiny pohádky, hodinku si hraje, pak si hodinu hrajeme spolu nebo mi pomáhá uklízet, vařit nebo co je potřeba udělat, o půl 10 se jedeme oblíkat ven, v 11:30 má oběd, před 12h se jde vyčůrat, maminka se jde vyčůrat
a mezitím on musí být v postýlce a mít zavřená očka. Až přijdu, lehnu si k němu, neustále mu opakuju, že nebude povídat, že zavře očička i pusinku a bude odpočívat, jako děti ve školce (hrozně se těší do školky, takže tohle na něj docela zabírá) a většinou do 20 min spí. Někdy taky uspávám i půl hodiny a to pak počítám do tří a dostává na zadek (ne nijak moc, ale aby to štíplo) a tohle ho spolehlivě uspí. Pak máme svačinku, celé odpoledne venku (nebo si hrajeme, když není pěkně), v 18:30 vana, 19:00 večeře, půl hodinky hraní, ve 20:00 zuby a do postýlky.. a takhle jsme si ho naučili, že on už si před 20h začne sám uklízet a říká si, že jdeme čistit zoubky, koukat na hvězdičky a pak spinkat ![]()
Tak možná ještě ten denní režim přesně dodržovat, pokud takový nemáte, to by mohlo pomoct ![]()