Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zkušenost nemám, ale když si vzpomenu, že ve 2 letech mi děti chodily do školky, tak si to vůbec nedokážu představit…
Ve dvou letech je nejvyšší čas přestat dítěti ustupovat. Přes den bych rozhodně nekojila, omezila bych to třeba na ráno-večer v posteli (ta vazba na určité intimní místo mi přijde u dlouhodobého kojení nesmírně důležitá) a mimo tyto časy a místo nedat, nabízet pořád vodu a normální jídlo. Věř mi, že až jí dojde, že buď bude hlady nebo se normálně nají, tak si na prso ani nevzpomene. Ale bude protestovat ze začátku, logicky. Nechala jsi to zajít moc daleko.
Já tohle zavedla už v roce dítěte. Po probuzení nakojit, před poledním spaním a někdy večer (jindy nechtěla), jinak jedla normálně s námi. Naopak jsem nechala noční kojení, které si postupně sama odbourala a tím přirozeně odstavila.
Mě se osvědčilo postupně vynechávat. Hlavně neustupovat a nepovolit. První jsem vynechala kojení ke snídani (nechceš jíst ok - vydržíš do svačiny) a tak jsem pomalu vysazovala. Největší hrůzu jsem měla z noci, ale tam to bylo nejlehčí.
Tím, že jsem vysazovala postupně, tak jsem neměla problém s prsy.
Kamarádka se jednoho dne naštvala a prostě nedala, taky to šlo.
Ale upřímně, je to o nastavení v Tvé hlavě. Dokud nejsi připravená nebo rozhodnutá, tak žádná rada nepomůže.
Tak držím pěsti. ![]()
Můj byl taky hrozny závislák, s kojením končil ve 2 letech, ale tak půl roku jsem ho postupně odstavovala. Sám by asi nepřestal nikdy
nejdřív jsem mu utla kojení přes den. Ponechala jsem ráno a večer. Začala jsem s tím na jaře, aby bylo možný být většinu dne venku. Dopoledne venčení psa, syn jel na odrážedle. Polední spánek jsem vyřešila kočárkem, takže bez prsa. Odpoledne cokoliv venku, hřiště, nebo někde s přáteli, kteří mají taky děti, aby měl furt nějakou zábavu a nevzpomněl si na kojení. Taky když vidí u jiných děti, že něco jí, snadněji se přinutí to ochutnat. Ale malý byl dobrý jedlík, problémy začaly až s nástupem do školky… když už přes den bylo vše bez pokusů o kojení, tak jsem odbourala večerní. To byla muka pro nás oba
Ale je potřeba vydržet a ne, že jeden den usne bez a další den na to nemám čas/nervy a tak dostane co chce. V noci se naštěstí nebudil a když jo, tak jsem si ho hned vzala k sobě, ale bez kojení. Jen přitulit, utišit a nechat usnout. Jako poslední jsem nechala ranní kojení a to pak vystřídalo, že si ráno šel ještě poležet ke mně a jen se pomazlit. Přesto, že byl celou dobu jen kojeny, tak na tohle odstavení jsem mu začala dávat Sunar, měla jsem tak aspoň pocit, že furt dostává do sebe nějaké vitamíny a vše co potřebuje. Protože někdy mám pocit, že je živý snad jen z jogurtů
a vše ostatní jen pošťourá
Tohle je strasne individualni.
Hodne zalezi na tom, jak prikrmy nabizis. Nektere dite nesnese mixovane, nekdo chce do ruky, nekdo uzira mame rovnou z talire… chce to vyzkouset vse.
No a druha vec je vychytat, kdy se pres den nejlip naji.
Mne jedno dite jedlo zasadne az po kojeni, hladove proste nejedlo. U dalsiho jsem musela presne vychytat okamzik mezi kojenim, kdy uz mela hlad, ale jenom trosku, nesmela byt hladova moc.
Jinak ve 21 mes bych uplne v klidu stopla nocni kojeni, nicim bych to nenahrazovala (to se nevyspis stejne) a pres den bych dal kojila, ale snazila bych se vyladit to jidlo (co, kdy, jak).
Zdravím, dcera má 21 měsíců a je hrozně často kojená. Přes den nejí prakticky žádné jídlo, nechce ochutnávat (ovoce, pečivo, maso, těstoviny- nic), vyžaduje pouze prso (5× denně). V noci se budí tak 6-8×. Trvá to tak už asi rok, takže zubama ani bolestí to není, prostě je tak zvyklá. Pokud jí prso odepřu, nedá si normální jídlo, to zásadně odmítá a nejí vůbec. Chtěla bych ji odstavit alespoň na noc, snad se pak rozjí. Podělte se prosím o vaše zkušenosti, jak vám šlo odstavit takto hodně závislé dítě. Dali jste hned kojení před spaním a pak až ráno? Nebo postupně? Dávali jste jídlo nebo pití během noci? Za jak dlouho si dítě zvyklo? Díky