Dvouletou dceru bolí nožičky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44228
5.1.21 16:51

Rizikový věk pro neuroblastom, vzácný nádor nadledvin, který metastázuje do kostí. Na růstové bolesti nevěřím. Šla bych k doktorce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
5.1.21 16:52
@Anonymní píše:
Syn si stěžoval na bolesti stehennich kostí v pubertě a v tu dobu hodně vyrostl. Určitě si tedy nevymyslel, že ho nohy bolí, proč by to měla být pověra?

Jak jsem koupila, tak prodávám. Moji dceru bolelo lýtko a náhodou jsme na orthopedii řešili něco jiného. Já tam řekla, že jí nějakou dobu bolí stále jedno místo v jedné noze a doktorka se docela viditelně zneklidnila, hned RTG, bylo vše OK. Když se ukázalo, že problém není asi žádný, prý může být v kosti cystička, která pobolívá, vidět být nemusí, vlastně ani neškodí, ale vždy prověřit. Zároveň mi sdělila, jak zrovna nedávno měla dítě s pokročilou rakovinou kosti, jelikož rodiče nedbali na stížnosti a dítěti vysvětlovali, že roste. Prostě ne vždy to je od růstu nebo špatných chrupavek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.21 16:57
@LaPaloma jeho tedy nebolelo jedno místo, ale celé kosti
@Pears206 píše:
Rizikový věk pro neuroblastom, vzácný nádor nadledvin, který metastázuje do kostí. Na růstové bolesti nevěřím. Šla bych k doktorce.

ty jsi hustá :pankac: Nepřijde ti minimálně hloupý tohle napsat, když jde o malé dítě? Pokud jsi zdravotník, tak tím spíš. A pokud nejsi, tak si snad radši sedni na ruce :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3936
5.1.21 17:13

Syn to měl taky, mezi 2 a 3 rokem, při námaze se to zhorsovalo, nakonec úplně odmítal chodit. Sbehali jsme kde co (chirurgie, ortopedie, neurologie, několikrát dětská), nic na něm nenašli (ale ten rentgen se zvažoval, ale byl zamítnut). Po pár měsících to přešlo samo. Bylo to v létě a je fakt, že hodně vyrostl, na jaře měl boty 26, na podzim jsem kupovala do školky bačkory 29.

Rakovinu nikdo nenadhodil, ale zvažoval se zánět kyčle (perthes?). Ale nebylo to prostě nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
5.1.21 17:34

Obě dvě dcery trpí na růstové bolesti. A nejen když byli malé, ale i teď (7 a 13 let). Vždy je to období, kdy začnou více jíst, vyhledávají mléčné výrobky. A pak skokově vyrostou. Starší byla i u doktora, přece jen v jejím věku už to není moc obvyklé.
Jako okamžitá pomoc funguje masáž nohou Alpou a minimální dávka ibuprofenu (podle váhy). Taky v době potíží užívají hořčík, vápník a vitamín C.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
5.1.21 18:15
@Anonymní píše:
@LaPaloma jeho tedy nebolelo jedno místo, ale celé kostity jsi hustá :pankac: Nepřijde ti minimálně hloupý tohle napsat, když jde o malé dítě? Pokud jsi zdravotník, tak tím spíš. A pokud nejsi, tak si snad radši sedni na ruce :nevim:

Známé na to umřelo dítě, taky napřed růstové bolesti. Lecilo se rok, bez výsledku. Potom 2 - 3 měsíce paliativní léčba, za 15 měsíců od té doby, co se dostali na onko, bylo pryč.

Co je na tom hustého :nevim: Místo na emiminu se má zakladatelka poradit s pediatrem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
5.1.21 18:43

@Pears206 to dítko u nás v rodině nevydrželo v nemocnici ani měsíc a už jsme ho pochovávali :,(. Šlo to šíleně rychle. 3 měsíce dřív měl velkou prohlídku - prý všechno ideál. Ale krev se bohužel standartně nedělá. Já jsem se z toho celkem nesebrala do teď. :,( Byla to nejbližší rodina. Za mne vždy líp všechno prověřit a když je potřeba, tak se s lékaři i pohádat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.1.21 18:56
@Capelucia píše:
Jo, měli jsme v rodině u 2 letého dítěte. Byl to projev leukemie. 3 let se nedožil, jinak úplně zdravé dítko :,(. Nechci strašit, ale ať pro jistotu pediatr skontroluje krev. Ten u nás to podceňoval, taky prý růstové bolesti. Až ten rozbor udělali v nemocnici, bylo pozdě :,(.Příspěvek upraven 05.01.21 v 16:22

Také jsem četla příběh, kde to byla leukémie. Určitě bych nepodceňovala.

• Citovat
  • Upravit
44228
5.1.21 18:58
@Capelucia píše:
@Pears206 to dítko u nás v rodině nevydrželo v nemocnici ani měsíc a už jsme ho pochovávali :,(. Šlo to šíleně rychle. 3 měsíce dřív měl velkou prohlídku - prý všechno ideál. Ale krev se bohužel standartně nedělá. Já jsem se z toho celkem nesebrala do teď. :,( Byla to nejbližší rodina. Za mne vždy líp všechno prověřit a když je potřeba, tak se s lékaři i pohádat.

Upřímnou soustrast :,(
Přesně. A neuroblastom je nádor, který se velice rychle šíří. Akutní leukémie vzniká náhle. Takže klidně na prohlídce pár týdnů před tím může být vše v pořádku.

Mám více dětí a růstové bolesti nemělo ani jedno. V dětství a ani ty, co už dosáhly puberty, v období zrychleneho růstu.
Dale znám případ u staršího dítěte, kdy se za rustovymi bolestmi ukrýval Ewing sarkom, dále u jiného dítěte borelióza sedlá v kloubech.

Co se týče těch onkologických onemocnění u dětí, ono se tomu nedá moc předcházet ani zabránit, bohužel v mnoha případech ani léčit, i když se na to přijde včas. Je to holá realita a nevidím jediný důvod, proč si hrát, že to neexistuje, proč si sedat na prsty :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.21 19:19
@LaPaloma píše:
@Lalav Na žádné růstové bolesti nevěř. Mně orthopedka z Bulovky řekla, že to je pověra. Když někoho bolí opakovaně jedno místo v kosti, tak se to má vždy prověřit. Nenech se ničím uchlácholit a klidně si zaplať v soukromé ordinaci za zbytečný RTG, jinak nebudeš mít klid.

To není pravda, já to jako dítě měla a jednoznačně to byly růstové bolesti. A bolí to jak čert, to si pamatuju.

• Citovat
  • Upravit
135
5.1.21 19:31

Ja i muz jsme to v detstvi meli i starsi dite na to dodnes obcas v mirne forme trpi.Mala si vzdy postezuje par vterin a beha dal. Doktorku mam v planu jen jsem chtela vedet jestli to zazil nekdo u ani ne dvouleteho decka. Urcite bych to nenechala bez reseni delsi dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.21 19:33
@Anonymní píše:
@LaPaloma jeho tedy nebolelo jedno místo, ale celé kostity jsi hustá :pankac: Nepřijde ti minimálně hloupý tohle napsat, když jde o malé dítě? Pokud jsi zdravotník, tak tím spíš. A pokud nejsi, tak si snad radši sedni na ruce :nevim:

Tohle by dr. nenapsal. Já jsem třeba onkolog a na mnoho zdejších příspěvků bych mohla reagovat tímto způsobem a maminky maximálně vystresovat, protože za každým banálním problémem se může shovávat i závažnější věc, ale pro to dělat. Uvědomuju si strach každého, sama ho znám. Některé příspěvky jsou tu fakt neempatické. Samozřejmě bolest nožiček může být způsobena několika závažnějšími problémy, ale pravděpodobnější jsou ty méně závažné. Nicméně, pokud si dítě stěžuje na bolesti už delší dobu, doporučuji návštěvu lékaře, pro jistotu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.1.21 19:42

@Pears206
Bože, co máš za profesi, že tu házíš taková moudra? Co ty vůbec o dětské onkologii víš? Dětská onkologie udělala v posledních 20 letech obrovské pokroky a víc jak 80% dětí s onkologickým onemocněním se uzdraví! Problematika je samozřejmě velmi závažná a traumatizující pro celou rodinu, ale většina dětí se uzdraví! Onkologie dospelých je něco jiného. Mimochodem neuroblastom může mít různou prognózu, podle stadia a určitých rizikových faktorů. Ale některé neuroblastomy mají šanci na uzdravení až v 95%.

• Citovat
  • Upravit
44228
5.1.21 19:54
@Anonymní píše:
@Pears206
Bože, co máš za profesi, že tu házíš taková moudra? Co ty vůbec o dětské onkologii víš? Dětská onkologie udělala v posledních 20 letech obrovské pokroky a víc jak 80% dětí s onkologickým onemocněním se uzdraví! Problematika je samozřejmě velmi závažná a traumatizující pro celou rodinu, ale většina dětí se uzdraví! Onkologie dospelých je něco jiného. Mimochodem neuroblastom může mít různou prognózu, podle stadia a určitých rizikových faktorů. Ale některé neuroblastomy mají šanci na uzdravení až v 95%.

Ano, ty, které se objeví v kojeneckém věku. Ale u batolete je to téměř vždy průšvih. Pokrok jen zdánlivý, protože hodně dětí má po určité době remise. Těch 80 procent, které uvádí internet je právě tímto zkreslený
Nejsou tam zapocitany remise po určité době, kdy některé děti zemřou. Dětí umírá dost, znám někoho, kdo tam pracuje. Mnoho nádorů bylo ze začátku jen růstové bolesti nožiček a lékař doporučil na noc Nurofen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.21 19:56
@Pears206 píše:
Ano, ty, které se objeví v kojeneckém věku. Ale u batolete je to téměř vždy průšvih. Pokrok jen zdánlivý, protože hodně dětí má po určité době remise. Těch 80 procent, které uvádí internet je právě tímto zkreslený
Nejsou tam zapocitany remise po určité době, kdy některé děti zemřou. Dětí umírá dost, znám někoho, kdo tam pracuje. Mnoho nádorů bylo ze začátku jen růstové bolesti nožiček a lékař doporučil na noc Nurofen.

Poučuješ dětskou onloložku ;-)
Edit: omyl, onkoložka je ta anonymka, nicméně přečti si, co píše.

A ještě používáš špatně cizí termity.

A ještě nemáš pravdu ;-)

Ale samozřejmě na kontrolu by zakladatelka jít měla.

A ad remise, čímž zřejmě myslíš relaps, tak tam většina je. Ta onkoložka zmiňuje 5 leté přežití, kde je už pravděpodobnost relapsu malá.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA