Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@alialiali píše:
ahoj, a muzu se zeptat kdo vás k doktorum s timto problemem poslal?? syn mel nedavno 2 roky a rika, mama, tata, babi, ne a pak vse co zacina na slabiku ba, jdeme az na kontrolu ve 3 letech tak nas doktorka asi driv neuvidi (krome pripadne nemoci) tak nevim jestli jsi se sama ozvala doktorce …diky za info
Ahoj, u kluka se ptala pediatricka na 18 měsíční kontrole na mluvení a po odpovědi, ze říká jen auto, mi řekla, ze kdyz do dvou let nepokročí, ať se stavíme. Tak jsme tam po druhých narozeninách nakráčeli, dostali jsme žádanky na neurologii, foniatrii a klinickou psycholožku. Všude dobrý, jen psycholožka nedokáže úplně říct jestli je línej, přibržděnej, nebo spratek. Ty malý moc nespolupracujou.
@Staworowski píše:
Hodně tady píšete že děti kolem dvou let říkají jen pár slov apod. On neříká žádné, ani skomoleniny ani neslabikuje baba, mama...... Prostě nic. Je úplně potichu. Občas udělá zvířecí zvuk ale výjimečně. Ale rozumí všemu. Otec mluví česky, matka anglicky, cokoliv mu řeknou, rozumí, chápe, udělá. Určitě to není jen „málo mluvící“ dítě. Ale ten autismus mě překvapil no. Jelikož mě přišel v chování úplně normální. Těžko říct jak to mají nastavené v Americe s vyšetřením a diagnostikou.
Kluk taky „mluví“ jen přede mnou. Houká, bučí, mňouká, spíš takový pazvuky… Ale jakmile musíme do společnosti, tak ani nehekne.
Ahojky, já mám taky 2 a půl letého kluka a taky se mu nechce mluvit. Ale když něco chce to se rozpovídá hned
člověk si s ním hraje, čte pohádky, všechno možné a stejně je to lenoch
doktorka mi i řekla, že kluci jsou na tohle línější a pohodlnější ![]()
@fialofka píšete, že na diagnozu jste i v Anglii čekala do 3 let - potom nerozumím Vašim komentářům o tom, jak je to v ČR na nízké úrovni - je to čitelné mezi řádky Vašich komentů. Jak jsou v USA či Anglii napřed. Dítě je pořád jenom jedno a je jedno zda má diagnozu napsanou či nikoliv, musí se s ním pracovat tak jako tak na tom, aby šlo napřed.
A teď obecně - zcela můj názor.
Asi to budu muset napsat natvrdo, ale už pokud je podezření a napíše se do papírů podezření, tak se v ČR s dítětem pracuje jako by problém byl.
Napsání přesné diagnozy nic na tom nezmění - NIC. I když přemýšlím, že vlastně ano. Pak je totiž prostor pro všechny šarlatány, kteří nakonec tvrdí, že vyléčili dítě z autismu - no bodejť, pokud dítě dostalo diagnozu ve dvou letech a následně začalo dohánět vrstevníky a spravilo se, tak se to připíše některým těm hokuspokusům jako SON RISE např.
Maminky zdravých dětí totiž mají i nyní možnost porovnat ten screeningový dotazník se svými dětmi - s jejich vývojem v tom věku - a mohou samy vidět, že každé dítě tam nějak zapadne - ty projevy PAS totiž jsou projevy, které má každé dítko v některém období svého psychického vývoje. Jde o to, aby odeznívaly, aby se dítko posouvalo dál. A to se v tak nízkém věk nedá zjisti, protože holt malé děti nespolupracují tak jako děti o rok starší - kde už je rozdíl patrnější.
Píši z vlastní zkušenosti, neházím „moudra“ jen tak aby se neřeklo. Moje vlastní dítě bylo do jednoho roku věku psychicky téměř jako vrstevníci - dokonce už mluvilo tříslabičná slůvka, zpívalo písničky , hrály jsme si spolu. Právě v období rok - 18 měsíců , došlo k regresu a ano, v roce a půl bylo zřejmé, že je problém. Nicméně podle metříku je zřejmé, že je to opravdu velký problém - a přesto se na přesnou diagnozu čekalo po všech vyšetřeních, ale o 18 měsíců mělo v kartě napsáno podezření na PAS. Začínali jsme na AA - atypickém autismu. Dnes v 10 letech jde o DA (dětský autismus), TMR (těžká mentální retardace) a další přidružená diagnoza, plus po deseti letech testování na genetice i jeden vzácný syndrom (který však nemá souvislost s PAS).
V těch 18 měsících naše dítě rozhodně nevypadalo tak, že by mělo PAS. Vešlo se do diagnostických kritérií. A přesto má jednu z nejtěžších forem. A dnes mluví - ale nekomunikuje funkčně - i když to trvalo do jejich 5 let, než zase začala používat slova (přestala v 15 měsících ze dne na den).
@nonina ono v těch 18měsících je to podle mě záludný starší syn by rozhodně neprošel podle toho dotazníku by byl těžký autista a dneska je to normální kluk, dotazník je sice pěkněj, ale nejsem si moc jistá jestli je fakt funkční ![]()
Dcera na roce a pul 50 slov (polovina z toho citoslovce), ale nespojovala a hned ji doktor napsal opožděný vyvoj reci.. dotazník měla také pozitivní, ale jen o jeden bod.. ve dvou letech byl uz negativni… ve dvou byla také u psychologa a ve dvou a pul v Nautisu.. teď tři roky a mluvi krásně.. diagnóza autismu ale neni jen o řeči.. když uz ji někdo napíše, musí k tomu mít radu důvodu.. a do třech let se píše spíše jen podezreni..
@ka2ka píše:
@nonina ono v těch 18měsících je to podle mě záludný starší syn by rozhodně neprošel podle toho dotazníku by byl těžký autista a dneska je to normální kluk, dotazník je sice pěkněj, ale nejsem si moc jistá jestli je fakt funkční
Já myslím, že je fajn pro screenink, ne jako diagnostika. Netuším, jak moc se zvýšil výskyt podezření u dětí na PAS po zavedení tohoto screeninku, ale pořád jde o to, pohlídat případné problémy. Jestli si dobře pamatuji, tak těch 18 měsíců je preventivka a pak ve 3 letech? (mohu se plést) Během toho času by mohlo dítko, u kterého by byl začínající problém - přijít o správnou péči, o nakopnutí rodiče - ne každý ví o co jde u PAS (já také neměla ani tušení a můj celý vědomostní balíček stran autismu byl Rain Man
, než se jméno mojí dcery objevilo ve stejné větě se slovem autista)
Pro to vypytvání dětí s možným problémem o bližší hlídání vývoje - myslím, že je to velmi dobrá věc.
Problémem ČR není ani tak to, že by nebyli odborníci, kteří jsou schopni dítě sdiagnostikovat (i před třetím rokem), problémem číslo jedna je to, že jich není dostatek, jsou dlouhé čekací lhůty a není zatím moc funkční síť podpůrných organizací.
Existuje Ranná péče, SPC (speciální pedagogická centra) - těch je více, ale ne všechna se orientují na děti s PAS, PPP (pedagogicko psychologická poradna). Ovšem diagnozu může dát pouze a jenom klinický psycholog či pedopsychiatr - ale nejprve se u dítěte musí vyloučit jiné možnosti problému ( ORL, oční, neurologie a také genetika). U neurologů, pokud se nenajde na EEG žádný problém se pak s největší pravděpodobností přistupuje k MRI (magnetické rezonanci) pro vylouččení organického poškození mozku - a NE autismus se tím nezjistí, není vidět. Proto většina neurologů čeká s MRI do věku kolem 3 let - ono se totiž provádí v celkové narkoze a nebyli udělány studie na to, jak narkoza ovlivní vyvýjející se mozek malého dítěte (takto mi to zcela logicky vysvětlila neuroložka mé dcery). Proto se diagnoza dětem v ČR dává „až“ ve třech letech nejdříve. Jde o bezpečí a zdraví dětí. Samozřejmě pokud je jiná indikace, než tato, tak se MRI provádí i u miminek.
@Sneezy to bude asi i doktor od doktora. Starší syn používal podobné množství slov, taky nespojoval, ale doktorka ho chválila, že je šikovný, že kluci prostě mluví později. Ve 2 letech mluvil v jednoduchých větách.
Holčička je autistka?
Syn měl silně pozitivní. Bylo to to nejvyšší riziko s tím, že to nebylo o 1-2 body.
Syn má vývojovou dysfázii expresivní, do 3,5 roku to vypadalo na kombinovanou formu a postupně se to zlepšovalo. K tomu podezření na ADHD.
@Anonymní píše:
@Sneezy to bude asi i doktor od doktora. Starší syn používal podobné množství slov, taky nespojoval, ale doktorka ho chválila, že je šikovný, že kluci prostě mluví později. Ve 2 letech mluvil v jednoduchých větách.
Holčička je autistka?
Syn měl silně pozitivní. Bylo to to nejvyšší riziko s tím, že to nebylo o 1-2 body.
Syn má vývojovou dysfázii expresivní, do 3,5 roku to vypadalo na kombinovanou formu a postupně se to zlepšovalo. K tomu podezření na ADHD.
Není. Je úplně v pohodě. Podle obou psychologů intelektové dost nadprůměrná.., proto nepůsobí tak „dětský“ a rozumí si spíše se staršími dětmi..
@nonina píše:
@fialofka píšete, že na diagnozu jste i v Anglii čekala do 3 let - potom nerozumím Vašim komentářům o tom, jak je to v ČR na nízké úrovni - je to čitelné mezi řádky Vašich komentů. Jak jsou v USA či Anglii napřed. Dítě je pořád jenom jedno a je jedno zda má diagnozu napsanou či nikoliv, musí se s ním pracovat tak jako tak na tom, aby šlo napřed.A teď obecně - zcela můj názor.
Asi to budu muset napsat natvrdo, ale už pokud je podezření a napíše se do papírů podezření, tak se v ČR s dítětem pracuje jako by problém byl.
Napsání přesné diagnozy nic na tom nezmění - NIC. I když přemýšlím, že vlastně ano. Pak je totiž prostor pro všechny šarlatány, kteří nakonec tvrdí, že vyléčili dítě z autismu - no bodejť, pokud dítě dostalo diagnozu ve dvou letech a následně začalo dohánět vrstevníky a spravilo se, tak se to připíše některým těm hokuspokusům jako SON RISE např.Maminky zdravých dětí totiž mají i nyní možnost porovnat ten screeningový dotazník se svými dětmi - s jejich vývojem v tom věku - a mohou samy vidět, že každé dítě tam nějak zapadne - ty projevy PAS totiž jsou projevy, které má každé dítko v některém období svého psychického vývoje. Jde o to, aby odeznívaly, aby se dítko posouvalo dál. A to se v tak nízkém věk nedá zjisti, protože holt malé děti nespolupracují tak jako děti o rok starší - kde už je rozdíl patrnější.
Píši z vlastní zkušenosti, neházím „moudra“ jen tak aby se neřeklo. Moje vlastní dítě bylo do jednoho roku věku psychicky téměř jako vrstevníci - dokonce už mluvilo tříslabičná slůvka, zpívalo písničky, hrály jsme si spolu. Právě v období rok - 18 měsíců, došlo k regresu a ano, v roce a půl bylo zřejmé, že je problém. Nicméně podle metříku je zřejmé, že je to opravdu velký problém - a přesto se na přesnou diagnozu čekalo po všech vyšetřeních, ale o 18 měsíců mělo v kartě napsáno podezření na PAS. Začínali jsme na AA - atypickém autismu. Dnes v 10 letech jde o DA (dětský autismus), TMR (těžká mentální retardace) a další přidružená diagnoza, plus po deseti letech testování na genetice i jeden vzácný syndrom (který však nemá souvislost s PAS).
V těch 18 měsících naše dítě rozhodně nevypadalo tak, že by mělo PAS. Vešlo se do diagnostických kritérií. A přesto má jednu z nejtěžších forem. A dnes mluví - ale nekomunikuje funkčně - i když to trvalo do jejich 5 let, než zase začala používat slova (přestala v 15 měsících ze dne na den). [/citacPříspěvek upraven 11.05.19 v 13:29
@fialofka nechci a nebudu se dohadovat. Možná jsem špatně pochopila to, co jste napsala. Možná vidím mezi řádky něco, co jste tam nenapsala ale ani nechtěla napsat.
Já píši také jenom a pouze své názory a zkušenosti.
Už tak to rodiče dětí s diagnozami nemáme lehké, proč si to kazit ještě zbytečným slovíčkařením. Hezký večer.
A samozřejmě vše nejlepší do Nového roku přeju.
@nonina Zaujalo mě, že píšete, že dcera přestala mluvit v podstatě ze dne na den. Do teď jsem si nemyslela, že je něco takového možné. Takové věci se většinou svádí na očkování. Je to u těchto diagnóz normální?