Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@mahdalka píše:
Zase teda na druhou stranu si říkám, že nemůže takhle slintat jen proto, že má pootevřenou pusu?Já kdybych měla pusu celej den otevřenou, tak neslintám
zdá se mi to divný
Zajdu na to ORL a pak se zkusím domluvit s dětskou jestli by mě neposlala na logopedii, ale už vidím jak mi řekne ať to nehrotím a nevymejšlim diagnozy, že na to je do 3 let čas
myslím že to může být tou pootevřenou pusou, dítě neví že má sliny polykat.
dudlíkem to podle mě stopro nebude — přece když má dítě dudlík, tak má pusu zavřenou a dýchá nosem
když měl dudel - slintal? dýchal volně nosíkem i s dudanem v puse??? jak dýchá když spí?
známá má dost špatně průchodné dutiny a dýchá většinou pusou… její syn to od ní pochytil (ačkoliv on má dutiny průchodné normálně), prostě odkoukal od mámy, že se dýchá pusou. klučina kvůli otevřené puse dost slintá a ve školce se mu kvůli tomu i posmívají… zuby mu samozřejmě ve školce už dávno nerostou, mandle má v pořádku a ani nebývá nějak extra nemocný. jo a dudel nikdy neměl (nechtěl ho)
Sestra má taky syna, který hrozně slintá. Pracovala jsem v jeslích a nepřijde mi to nijak nenormální, děti prostě nosily slintáčky a bylo
co si pamatuju, tak to většinou vymizelo, když začaly aktivně mluvit a používat hodně jazýček. A taky mi přijde, že k tomu přispívá dudlík.
U toho dudlíku, dítě dokud saje, ať už prso nebo lahev nebo dudlík, má díky tomu vyšpulený ret a ta pusinka je celkově jiná tím sáním, proto v té době i neovládá sliny. A pak jak přestane sát, tak se to většinou upraví.
@mooch píše:
Mojí to přešlo asi ve 4 letech, taky dýchá pusou, taky má malinko zvětšenou nosní mandli (ale to nehodlám řešit). Dudlík neměla asi od 10 měsíců. 2× denně nové triko je ještě v pohodě
Ze své zkušenosti doporučuji dýchání pusou řešit. Může s tím pomoci na logopedii. U dcery dlouhodobé dýchání ústy (kvůli mírně zvětšené mandli), jazyk správně netlačil na horní patro a to se kvůli tomu správně nerozvinulo. Má kvůli tomu velký problém s málo místem pro horní zuby, teď ve 12 obě stálé 4 vytržené a fixní rovnátka. A doufáme, že se podaří zažehnat spodní předkus.
Moje neteř to měla také. Pořád jsme jí omlouvali, že je malá. Ale jak to nepřešlo ani do 3 let, vysvětlilo se jí, že sliny patří do bříška a pořád se jí to připomíná. Během pár týdnů velké zlepšení, teď asi po 2 - 3 měsících na to už málokdy zapomene. Ať je příčina jakákoli, musí se to prostě naučit. ![]()
Byl to teda děs. Nejen ty sliny, ale i to oblečení, které se špinilo, jak bylo mokré. Opravdu - když jsem přijela na chalupu a ona mi běžela naproti - hezká, rozesmátá holčička… Ale uslintaná, pohled trochu jak z hororu. ![]()
@ivašot. píše:
Ze své zkušenosti doporučuji dýchání pusou řešit. Může s tím pomoci na logopedii. U dcery dlouhodobé dýchání ústy (kvůli mírně zvětšené mandli), jazyk správně netlačil na horní patro a to se kvůli tomu správně nerozvinulo. Má kvůli tomu velký problém s málo místem pro horní zuby, teď ve 12 obě stálé 4 vytržené a fixní rovnátka. A doufáme, že se podaří zažehnat spodní předkus.
Jo jo, vsak to na logopedi resim (chodi kvuli tomu, s mluvenim problem nema). Resime to i se zubarem, uz je objednana na ortodoncii - ted cerstve v 5 letech - objednaci lhuty jsou pul roku, tak aby byli pripraveni na druhe zuby, kdyby neco. Ma velkou pravdepodobnost, ze se rovnatkum nevyhne, ma malou pusu jako ja. Kdyzbmi narostly velke druhe zuby, tak mi taky museli vyndat vsechny ctyrky a dali fixni rovnatka. Akorat ted s tim mam problem, uz 5 let me poboliva osmicka, potrebovala bych ji vyndat, jenze pak se mi rozleze zbytek, tak se mi do toho nechce a tise trpim.
@budi píše:
myslím že to může být tou pootevřenou pusou, dítě neví že má sliny polykat.
dudlíkem to podle mě stopro nebude — přece když má dítě dudlík, tak má pusu zavřenou a dýchá nosem
když měl dudel - slintal? dýchal volně nosíkem i s dudanem v puse??? jak dýchá když spí?známá má dost špatně průchodné dutiny a dýchá většinou pusou… její syn to od ní pochytil (ačkoliv on má dutiny průchodné normálně), prostě odkoukal od mámy, že se dýchá pusou. klučina kvůli otevřené puse dost slintá a ve školce se mu kvůli tomu i posmívají… zuby mu samozřejmě ve školce už dávno nerostou, mandle má v pořádku a ani nebývá nějak extra nemocný. jo a dudel nikdy neměl (nechtěl ho)
Přes den má pootevřenou pusu kterou pravděpodobně dýchá a tečou mu sliny, spíše řečeno provazy slin
když má dudlíka tak neslintá
ale jak jsem psala, dávám mu ho už jen na spaní. Teď má teda rýmu, ale myslím si že i bez ní se mu nosem špatně dýchá, takže s dudlíkem usne a po chvilce ho vyplivne, pochrapuje a během noci si dudlíka co muvypadne několikrát strčí zpátky do pusy. Uvidím co mi řekne na ORL, ale musím počkat až mu zmizí ta rýma. Navíc má opět zánět nosohltanu, během těch dvou let už po třetí
a přijde mi, že má dost často rýmu, na podzim, v zimě a na jaře skoro pořád, pár dní je klid a pak opět 14 dní rýma, letos jí měl dokonce i v létě
Budu to opravdu muset řešit, protože je pravda že to nevypadá u takhle velkýho dítěte hezky, doma nosí bryndáky který mu během dne vyměňuju, ale venku má teď neustále mokrou ulintanou bundu ![]()
@Vjerusz Moc děkuji za info
Rozhodně to nenechám být a zajít to až do krajností
a budu to řešit. Tu Matějíčkovou zkusím na netu vyhledat a naší dětský nic ani říkat nebudu, zase by to zlehčovala že má jen nadměrné množství slin a ať mu nevyhledávám diagnozy
ale mě to opravdu normální nepřijde nehledě naa to, že se nad tím už dost lidí pozastavuje, i na pískovišti a hřišti, ale to se dalo ještě svést na ty zuby ![]()
A ještěk tomu mluvení - syn teprve začíná, ale všimla jsem si že u některých slov polyká poslední písmeno, místonůž řekne jen nů, místo myš my, místo pán pa…ale u jiných slov zase tu koncovku řekne, třeba dort říká dot, páč neumí R a místo kufr řekne kuf ![]()
@mahdalka píše:
A ještě poznatek - v noci neslintá
moje slintala i v noci. Sice míň, ale taky.
@mahdalka Ahoj jak se to prosímtě vyřešilo? Můj syn má 25 měsíců a taky slintá hrozně moc. Jiné děti z okolí, cvičení, plavání (stejně staří) už vůbec neslintají. Syn už má zuby všechny tak nechápu proč tolik slintá? Díky
@Ivčis
U nás se to zatím nevyřešilo, slintá přád jak bernardýn, ale přišla jsem na to, že mu dole rostou dvě pětky najednou
a navíc nám na ORL potvrdili tu zvětšenou mandli a poslali nás ještě do nemocnice na vyšetření
Bohužel má malej teď rýmu tak to nechám až po novým roce. Jinak našemu je už 26 měs. ![]()