Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Verunka.T Má zkušenost je taková, že moje holčička(prvorozená) dostala ve 3m třmínky
jak já je nenávidím. Já i manžel jsme žádné problémy neměly a naše dcera má třmínky. Má sestra nosila strojek a měla to opravdá špatné a dnes má 3 děti a ani jedno nemělo problém s kyčlema. Tak si asi nevybereš.
A není tu některá maminka, co taky právě bojuje s třmínky?
No, my naštěstí moc nebojujeme. Vzhledem k tomu, že jsem si to před 11 lety prožila se synem, tak mi teď nepřijde tak strašné. Hlavně, aby měla malá v pořádku ![]()
Misar, co si tak pamatuju, tak je nosil asi 3 měsíce. Nevím ale, jaké měl hodnocení. Malá má teď II. a a na druhé kyčli II. c,tak nevím. Ve čtvrtek jdeme na kontrolní ultrazvuk po měsíci, tak se docela klepu, aby to nedej bože nebylo tŕeba horší ![]()
Dr. se mě posledně ptal, po kom to děti mají, říkám já a manžel nic, jen manželova sestřenice… no a prý se to dědí takto nějak do kříže, ne přímo ![]()
@Ušoplesk aha,tak manželova sestřenice nosila taky třmínky jako miminko, no mám z toho vážně strach, aby malá měla kyčličky v pořádku
@Ušoplesk U nás taky nikdo neměl problémy s kyčlema, jen přítelova babička, takže prababička naší malé, taky už jsem přemýšlela, jestli se to dá i takhle „podědit“
@Verunka.T jako mimino jsem měla těžký stupeň dysplazie kyčlí. Moje prvorozená dcera zdědila lehký stupeň a stačilo jí jenom široké balení, druhý syn měl kyčle v pořádku. Asi u toho nějaká dědičná dispozice bude. Ale to, že to měl tvůj syn, vůbec neznamená, že to bude mít i dcera. Dcera může mít klouby úplně v pořádku. Přeju ať je všechno OK!
Zdravím holky včera jsem byla s malým na kyčlích a dostali jsme plenu marwell a musíme ji mít 24 hodin denně což není možné protože malý mi v ní neusne hrozně u toho pláče takže ji máme z řevem celý den a v noci mu dávám jen 2 látkové pleny myslíte, že tím můžu něco zkazit? nerada bych mu ublížila jenže co dělat když mi v tom vůbec nespí? ![]()
A jaký jste měli nález víš? asi bych to zkoušela každý večer a pokud by to prostě nešlo, tak aspoň na ten den je dávat a na noc široké balení. Radím i cvičit s kyčlema a nedávat upnuté oblečení kolem kyčliček. Je možný, že má i prdíky
@Ainah, jak je malý starý? Moje zkušenost je, že se lépe zvyká na neustále nošení 24 hodin (trvá to tak 2-3 dny) než na část dne ano a část ne..to bylo u nás pak s více protesty, jak si miminko odvyklo, než když to bralo jako fakt, že se může hýbat/kopat jen omezeně furt. A můžeš si tím prodloužit tu dobu nošení i o několik měsíců.. Takže je lepší, dokud je miminko malinké, nosit opravdu poctivě 24 hodin, ať se toho brzo zbavíte. Do 4 měsíců naprosto o nic nejde, v 6ti m. už je to opruz a o později ani nemluvě. Někdy je to i za měsíc v pořádku, záleží na nálezu..
@lekarnicka28 děkuji moc za rady no malý má 3 měsíce ve zprávě máme psané nále Ia takže kyčle v normě, ale i přesto jsme dostali ortopedickou plenu na 6 týdnů což moc nechápu nemá sice vyvinuté jáderka, ale četla jsem že dozrávají až do 1 roku tak jsem z toho jelen a myslíš, že nebude vadit, když přes den bude mít tu ortopedickou a večer mu dám 3 látkové a zabalím ho do sandry? je to přeci jen měkčí než ta ortopedická a nožky bude mít roztažené taky
@Verunka.T nález máme Ia takže co jsem hledala je to prý v normě tak nevím proč nám to dal přes den to má skoro pořád jen když mu měním plenu tak ho nechám chvíli pokopkat protože mu to chybí snad si nato zvykne