Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Stefinko, mě to velmi zaujalo. Lépe řečeno, spíš ty bio tampóny, protože vložky nesnáším. I když mě tak napadá, že tampóny by měly být rozložitelnější, vždyť je to jen nějaká slisovaná vata. Nebo jsem zase naivní? V každym případě, můžeš napsat něco konkrétnějšího, co jsi kde vyčetla? Pro mě hlavně o těch tamp. Ale je jasný, že jestli se to tady bude někdy prodávat, tak to bude pěkná pálka. A je fakt, že když to lidstvo přežilo až k naší generaci, tak by jsme to mohly přežít my taky. A to neměli dřív ani pračky, že jo.....
O těch tamponech a vložkách mi řekla Ed od Štěstíček, škoda že je sice v ČR, ale mimo net. Pokouknu se po anglicky mluvících, ale kdo ovládá němčinu, určitě by stránky o těhle potřebách měly být u sousedů. Zvlášť když ty bioplenky jsou původem z Německa. Ed se zmiňovala, že je to dražší zboží.
My nevíme, jestli jsou ty běžně používané vložky a tampony v pořádku. Ony se prý vůbec netestují, a přitom si je dáváme přímo na citlivé a silně pro látky prostupné partie. Řeší se jenom aby pojmuly co nejvíc tekutiny. To je druhý pohled na problém.
Stefinka
To je dobrý, všechny příspěvky se zobrazují jako když je psala Pimpa
emimčo emimčo, furt blbneš.
ahoj, doporučuju podívat se na www.mooncup.co.uk je to ještě něco trochu jiného než vložky a nezatěžuje to odpadem. stačí pouze vyvařit. jediným problémem je nákup - přistoupili na zaslání liber v obálce. používání je v pohodě.
Lada
Toho jsem si všimla, že se zobrazuje u všech příspěvků jméno toho posledního…
Tohles mi ale neměla dělat. Vůbec mi nedošlo, že by se tohle zboží taky mohlo testovat a vlastně se to nedělá, takže čert ví, co v tom je. Nojo, ale svým způsobem nám stejně nic jiného nezbývá, než to používat, pokud si to někdo nechce ušít sám, nebo nesežene. A teda nevím, jak bych si měla vyrábět tampóny.....nebo použít špunt z flašky? Ten by mohl být omyvatelnej........... ![]()
zdravim z rakous,
s pranim to neni vubec problem. do kybliku se studenou vodou, z estetickych duvodu deklik, pokud je nutno, vodu za dva dny vymenit, na konci cyklu narvat do pracky a je udelano. navic se k tomu daji prihazovat i kalhotky, pokud se zadaril flek.
jinak si hotove nadherne muzete prohlidnout na
http://urban-armor.org/…s/index.html
http://www.nooneewilga.com/…s/index.html
nojo, ale kanada a australie ![]()
pro zajemce mam i navody na usiti, ted bych musela pohledat, a samozrejme zkusenosti ze dvou a pul roku (i sestinedeli, jenom tech prvnich par dnu jsem si od karusky pucovala latkove plinky ![]()
a navic jsem konecne zjistila, kterou eko diskuzi stefinka mysli, tak sem zabrousim castej.
bora
Teda jí zírám, co je všechno možný.......
![]()
V životě by mě nenapadlo, že vložky můžou bejt jiný než bílý......
![]()
Lado, nemohla bys napsat trošku něco konkrétnějšího, já budu muset říct manžovi, aby mi to přeložil.......na tohle zírám ještě víc.......
![]()
Jsme tu normálně 100 let za opicema.....co 100, 1000!!!! Myslíme si, jaká jsme už pěkně vyspělá země, se všema vymoženostma.......nemám slov
![]()
mooncup je takovy kalisek s cudlikem na konci, ten slouzi k vytazeni. cely je to ze silikonu pouzivaneho v lekarstvi, takze by nemelo byt zdravotni riziko. zavadi se to tak, ze se to „slozi“ (=zmackne) a vsune. nic slozityho. behem cyklu se to pouze oplachuje vodou, pokud neni dostupna, staci vytrit (vyjimecne). po skonceni cyklu se vyvari 5 minut. delaji 2 velikosti. tady se informace ruzni, bud jsou ty mensi do 30 let nebo pro ty, ktere nerodily, ty vetsi naopak.
stejne jsem to udelala „ceskym zpusobem“, tj. v 29 letech a bez ditete jsem si koupila ten vetsi ![]()
ty jejich stranky jsou plny informaci, jak jste si jiste vsimly… krom toho s mooncupem dosla i instruktaz. a mooncup je v latkovym sacku na prevoz (nema byt v neprodysnym obalu). tot vse, nic dalsiho me nenapada. jen to, ze to odpovida my touze po jednoduchosti, 1. den menstruce pridavam latkovou vlozku.
Lado dík moc, tak tohle jsem potřebovala vědět. Už mám konečně představu co a jak a hm, vypadá to opravdu zajímavě a lákavě.
Stefinka
ahojky,
vedle mooncupu existuje jeste:
http://www.divacup.com/ silikonovy
http://www.thekeeperstore.com/ gumovy
urcite jsou k sehnani i v evrope, mam zahledat?
bora
Lado, a po jaké době to asi tak vyndaváš a proplachuješ, asi jako u tamponů nebo dřív? A ty další dny - to už nic neuteče okolo a všechno končí uvnitř? Já vím že každej to má individuálně, tak jen tak pro představu. A máš jeden nebo dva?
Boro, určitě se prosím pokoukni. Nejlépe, kdyby se to dalo sehnat u nás, ale to jsem asi naivní, že?
teda já nevěřím svým očím, mooncup snad, ale hadry místo vložek?
tak to je podle mě ekologická domácnost vyhnaná do extrému, ale proti gustu…když někdo chce prát, ať pere…
S.
Všechny generace to dělaly a přežily to. To jen ta naše je tak pohodlná a jediný co po nás zbyde, jsou hory odpadků pro naše děti.