Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ten fleece není horší než igelit, podstatně lepší, je to asi srovnatelné s kalhotkami svrchními s polyuetanovou vrstvou, když to srovnám s dětskými plínkami. Nebo 100% vlnu a uplést, někdo to ještě doporučuje zplstnatět. No kde jsou malé děti, tam se občas něco blbě vypraného najde. Já myslím momentálně nemám, po trojím stěhování se to vždycky důkladně probere. Zatím mám pod tím jednorázovou vložku, není problém. To je asi jako bych měla ty igelitové dětské kalhotky.
Stefinka
Holky, hele, co vyrabi popolini:
http://www.popolini.com/…/index_d.php?…
ptala jsem se pani Lippove, co dovazi popolini, zda by dovezla Popolini pletene vlnene kalhotky co nema v nabidce, rekla, ze by je pro me dovezla, kdybych chtela, tak myslim, ze ani toto by problem nebyl
hned ji to jdu napsat
Petra-Goody
to jsou krásné vložky v tom odkazu že jo
jste rády ? Petra Goody
Jančo právě jdu vařit ten mýdlový prací prostředek. Kdyby se mi to nezdálo, tak budu mít kýbl univerzálního čistícího prostředku. Akorát smůla, zrovna nemám co prát ! Přece kvůli tomu nezačnu vytahovat věci ze skříní. tak musím počkat tak dva dny než se to zase nasbírá. Dneska jsem vyprala už dvě pračky v mýdlovém oříšku. Toho do automatky dávám asi 5,5 g a stačí to. Kdysi jsem zkoušela dát mýdlové vločky (ve velkých drogérkách nebo na malých městech by měly být k dostání) do automatky vrchem plněné a dala jsem jich tam tolik co do vířivky. Strašně to pěnilo a pěna se valila ven. To opravdu nebylo ono. Ale ve vířivce pohoda.
Zrovna před dvěma hodinkami jsme s manžílkem teoretizovali na téma jak velký kýbl autor myslel. Tohle jsem totiž dnes vylovila na netu z jedné 4 léta staré diskuze ekochlapů !!! Když se podívám na dávkování po kelímkách, tak určitě to bude 10 l kýbl.
Odpady - bydlíme v malé vesničce i se samotou pod 300 lidí. U nás jsou barevné kontejnery na čistý papír, železo, sklo a potravinový plast (jiný se tam prý nesmí házet). Dvakrát do roka jezdí pro nebezpečný odpad - ledničky, barvy, baterie a tak. Dvakrát do roka přistavují velký kontejner na domovní odpad. Bio odpad což je veškerý kuchyňský a zbytky jídla kompostujeme. Co zbývá jde do popelnice a ještě toho je dost. Nejčastěji ale vyhazuju hlavně igelitové obaly, je toho moc, to je pravda. jezdíme na měsíční nákup, kupujeme velká balení, ale i tak je toho moc. Do papírového sáčku snad už nikde nedávají potraviny. Všude jsou tenké pytlíčky i v malých prodejnách.
Staré oblečení je problém. To dáváme do domovního odpadu. A fakt mám i ještě hezké oblečení po dětech, ale nikdo to nechce. Kdybych byla švadlena, tak asi aspoň našiju oblečení na lítání venku. Na to kam na Slovensko posílat jsem někde viděla, ale chtějí už předpřipravené (bez zipů a knohlíků) a hlavně ne uměliny a ne směsové látky a to já nepoznám co jo a co ne. Nicméně se ještě popídím. Je to dost dlouho co jsem to četla.
Mám v němčině předpis na ušití plenek doma a na upletení vlněných kalhotek doma. Kdo chcete, pošlu. Dostala jsem to od kamarádky.
Já zase dala dotaz na distributorku popolini jestli se dělají plenky nebo plenkové kalhotky pratelné pro velké děti (třeba postižené). No a pak že nikde nic není
. Kdo vládnete německy, rozhlížíte se ještě?
Krásný večer přeje Stefinka
http://www.jaktridit.cz/
tady je odkaz pro upřesnění způsobu třídění. Jako reakce na neekologičnost proplachování plastů před vyhozením. V nejčastějších mýtech platí, že se tak dokonale mýt nemusí, stačí „vyjíst“. Byl to i můj omyl.
Ad oříšek: plodina, která pere, se mi jeví velmi lákavě, ovšem mám dojem, že tím převozem z Indie sem to zcela ztrácí svůj efekt. Distributor uvádí, že podpoříme chudé Indy, ovšem nic o tom, že by jeho obchod fungoval na principu fair trade. Víte o tom něco víc? Díky
Lada
stefinko rozhlizim, popolini maji nejvetsi two size XL, 15 kg +, ale to nevim jak je velky, zjistime. uz tu padlo ze jsou popolini v cesku na www.plinky.cz ? tady se furt mluvi o pani co dovazi, tak nevim. navic dovazeji z rakous i eko cistici a praci prostredky rady ulrich, ktere pouzivam, protoze v tom opravdu neni nic vic, nez tam musi byt, tekuty prasek na prani ani nevoni, pouzivame etericke oleje.
stare obleceni je opravdu skoda vyhazovat. u nas se to po detech recykluje v rodine a spol, na to je odbornik nase maminka, te uz vozi krabice i cizi lidi, co se doslechli, a ona vzdycky vi, kdo co potrebuje, nevim, jak to dela, ale doma to nezustava. jednu dobu posilala hodne na misie, pres diakonii, ale nejak se zmenily podminky a uz to neni tak jednoduche, ale poptam se.
a stare obleceni (nespravitelne) ja vetsinou krajim na hadry (pokud to tedy neni polyester, to nic nesaje) po detech je porad co utirat a didi v dilne taky upotrebi.
navic tady funguje i dvakrat rocne odvoz obleceni, dostanem na to pytel od obce a hodi se to k ceste, ale zatim jsem jeste ani jednou nedavala, nebylo co ![]()
a navic siju
bora
Michi píše:
ODPADY
Ještě z jiného soudku
Vy, co třídíte odpad , jak uchováváte a hlavně čistíte plastové obaly? třeba od jogurtů, másla… - není to škoda vody, saponátů (i když eko)…podobně- jak s hliníkem? sbíráte, čistíte? kam dáváte?
dá se nějak nakoupit zelenina, aniž by musel být každý druh v extra sáčku? Tady už to je tak nejen v supermarketu, ale i na trhu, V Brně na Zelňáku to tak nebývalo, ale nevím, jak dnes, už tam 3 roky nebydlím.
dík za nápady
mich.
Michi, hliník sbírám, koukni na http://www.ecn.cz/…/Zel0197.htm#2
ještě jsem ho tam neposílala, protože jsme o víkendu byli na Toulcově dvoře na Dni Země a tam ho vybírali, takže jsem to vyřešila jednoduššeji. Jinak třídím plasty (všechny - podle označení), papír (noviny, letáky a časopisy nosím roztříděné do sběrny - minule tam ze mě byli trošku vedle
), sklo (toho moc nemáme), nepotřebné oblečení buď pošlu dál, zpracuju na hadry nebo dám mámě na patchwork. Biologický odpad dávám na kompost (mimochodem v Praze v Dolních chabrech akorát probíhá na zkoušku třídění bioodpadu do popelnic a kontejnerů, takže v budoucnu to snad bude fungovat všude v Praze) a zbytek do komunálního odpadu. Nebezpečný odpad samozřejmě taky tam, kam patří. Takže toho moc nezbývá, v podstatě nám booohatě stačí jedna popelnice na dva až tři týdny. Problém je akorát, že bydlíme se švagrovou a ta je s přítelem trochu netknutá, takže po nic je odpadků hora
. Ale snažím se pracovat na tom, aby se taky trochu probrali ![]()
A ještě se zeleninou - pokud jdu nakupovat někam, kde si to sama vážím na váze (super či hypermarket), tak to prostě lupnu do jednoho pytlíku a nálepky nalepím na to všechny (tak, aby se jim to pak při pípání u pokladny dobře četlo - tzn. třeba z každé strany jednu), nebo prostě vždycky slepím dvě k sobě, a ať si to tam pak projedou. A nebo nakupuju biozeleninu - v Albiu, na Toulcáku, Rozmarýně v Camphillu… Tam s tím problém není. A použité mikrotenové pytlíky pak používám na psí bobky, když jdu venčit psici nebo na jednorázové plínky, když vyrážíme někam na dýl.
Ještě k těm Popolini plenkám - ta paní, co je sem dováží, je z Mělníka, začala je původně používat na doporučení nějaké své známé v Rakousku (snad tam chvíli bydlela, jestli si to dobře pamatuju) pro svoji holčičku a protože tady nic jiného podobného nebylo (nebo o Bambinu nevěděla), tak to sem začala vozit. Když jsme za ní víc jak před půl rokem byly s kamarádkou, tak nám říkala, že by to výhledově chtěla dělat místo svého původního zaměstnání, což jak je vidět se jí daří. Moc jí to přeju, dělá záslužnou činnost
Je moc milá a hrozně ochotná. Mimochodem, mám už u ní objednané ty vložky, heč ![]()
Popolini - paní je fakt moc milá. Ptala jsem se na velké pleny, do 24 hodin mi nabídla plenky i s cenou. Ty co Bora jmenovala ve dvou provedeních, vezmu od každé jednu a jedny velké kalhotky a už jsem se ptala na vložky Dianko a přemýšlím ještě o něčem z jejich nabídky, tak až dostanu příští dopis uzavřu objednávku. Ty plenky nevím zda už nebudou Pepčovi malé, ale kdyby tak Adélka bude mít lepší plínky. A kdyby ani to ne, tak není přeci dětem konec. Když ne já, tak moje dospělé dcery. Nejstarší už přestala brát HA.
Tak hezký večer. Stefinka
Lada myslím se ptala na oříšek. Taky jsem přemýšlela nad tím, jestli dostanou za sběr a přípravu adekvátně zaplaceno a jestli to není moc dovoz až z Indie. No a pak jsem si všimla na kalhotkách Bambinomio, že jsou vyrobené v Číně. Někde jsem četla o starším a novějším typu těch kalhotek, že novější mají trvanlivější ten vnitřní nátěr a jsou pratelné na 60. Tak mám tam už trhlinky u zapínání a perou se na 40. Ale jinak jsem spokojená, tam u pasu na bocích si to holka nepročůrá a jinde drží, dokud to co do nich strčím stačí savostí.
Tak snad už konečně půjdu do postele. Stefinka
Dobré ráno,
hlásím se také mezi ekologické maminy
! Vložky od Popolini mě taky velice uchvátily, hned dnes si je objednám. A ani ten mooncup není špatný nápad, i když mi trvalo asi tak 3 dny, než jsem se s tou myšlenkou skamarádila
. Ale už to je v pohodě a pokud byste si ho nějak hromadně objednávaly, hlásím se také.
pro ty, co nevladnou nemcinou (jako treba ja) - anglicka verze stranek Popolini - Popolini v anglictine
holky, az vyzkousite menstruacni vlozky od Popolini, dejte vedet, ju, taky bych je chtela objednat
Janca
Popolini vložky jsem si už objednala a dneska bude paní posílat objednávku dodavateli, další objednávku bude dělat za 10 dnů, tak kdo je chcete rychle jí písněte na info@plinky.cz . Cenu ale nevím.
Mýdlový prací prostředek jsem včera udělala, ten normální kýbl je třeba, ztuhlo to na hustý sliz. Už jsem vyprala jednu pračku běžného prádla a je to bezva. Nepění to skoro. Pěnilo to včera při dělání, lila jsem totiž horkou vodu z bojleru do kýble s rozpuštěným mýdlem. Moje milá tchýňka používala i běžné laciné mýdlo, její synci z fabriky jí ho nosili na kila, tolik se ho v domácnosti na mytí ani nesmohlo spotřebovat. Ten kýbl je na 20 praček znečištěného prádla. Tak stačí kyblík s deklem, možná máte od prášku na praní a je to. Ekologické a levné. Zrovna peru svetry, ale dřív se jinak nepralo, tak očekávám podobný výsledek jako je u oříšku. Holky, vyzpovídejte mamky a babičky co se ještě používalo a dejte sem.
Oříšek www.saproz.cz si koupím pro jiné účely, třeba na šampon na vlasy, to zkusím. Musím zkusit jestli není někde blíže k dostání než v Praze.
Přeji hezký sluníčkový den. Stefinka
stare obleceni lze velice prakticky recyklovat, uz jsem to zjistila:
Diakonie a misie
církev Čs husitská
V důlní 913
542 32 Ú P I C E
tel. 499 781 310
je možno posílat věci tj.oblečení, boty, zbytky vln i zbytky látek. Budou za vše moc vděčni.
bora
Boro to stačí prostě jenom udělat balík a beze všeho rovnou poslat nebo se to má domluvit? Dík za odkaz. Někde jsem tu adresu už od někoho měla napsanou, ale ztratila jsem ji.
Stefinka