Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj Peťule, možná Ed v angličtině nebo Bora v němčině něco najdou, ale asi to bude dost drahé.
Stefinka
Tuli, deodorant od Weledy citrusový používáme s manželem oba a ročně spotřebujeme asi jednu a půl náhradní náplně nebo tak nějak. Petra
Ahoj!
Michi - ředění octu ti příště přesně zjistím. Dělám to ted od oka, mám asi litrovou láhev (takovou stradovnou) a octu (nejraději mám vinný, ale když není používám lihový- myslím, že stačí)tam naliju sotva centimetr ode dna a naředím vlažnou vodou. Vlasy umyju normálně šamponem, pořádně vypláchnu všechem šampon a nakonec vlasy lehce proliju tím zředěným octem. Když toho octu dáš moc, je to dýl cítit.Moje babička (86 let) si doma dělali jablečný ocet a ten používala také na vlasy. Tak je to asi jedno jaký.
Jinak si 2×ročně dělám kůru na vlasy z olivového oleje a také je to fajn.
Do toho mýdlového pracího prášku dávám více sody (ze studny je hodně tvrdá voda a mýdlo to nestíhá.
Jako aviváž používám vinný ocet a dávám plnou misku v pračce určenou na aviváž. Je pravda, že prádlo není úplně měkké, ale po vyžehlení se mi zdá o dost měkčí. Prádlo musí být dobře vymáchané, když jsem ho špatně vymáchala zdálo se mi o dost tvrdší! ![]()
Zatím Jitka (musím jíti taky pracovat) ![]()
Ocet uz mam v pradle taky vyzkouseny - fajn, dam ho misto avivaze, ale pak davam jeste navic jeden kratky machaci program jen s tim olejickem, je to pak lepsi. Pradlo mi pripada trochu „hrubejsi“ jen pri veseni, ale kdyz to uschne, tak je to pak mekci nez s avivazi. A hlavne ty pliny, rucniky, uterky lepe saji ![]()
Na tu Weledu deodorant jdu dnes do obchodu, na netu jsem zjistila, ze by to meli mit v sousednim meste, tak se tesim, ze to „ocicham“ a nemusim platit postovne. Deo krystal jsem objednala - hlavne ten natural tuhy - pisou, ze je to i na NOHY! Kdyby to fungovalo, je to spasa pro mojeho manzu ![]()
PROSIM mate nekdo eko radu na PLISNE? Hlavne na vlhkou stenu (treba v koupelne, znam na to jen „strikaci“ savo) a taky na „nedostupna“ mista na nadobi - konkretne ty vroubky ve sroubovani lahvi apod.?
Ten mydlovo-sodovy roztok na prani je fakt ucinny i na skvrny a tak? Mela jsem pred casem gel Omino bianco s Marseilskym mydlem (nevim teda, kolik tam toho mydla bylo) ale nepral nic moc ![]()
Já ten citronový deodorant používám také, ale v kombinaci s levandulovou silicí (od Nobilis Tilia). Samotný byl na mě slabý, ale je to tím, že stále nosím synáčka v šátku a tak se také podstatně víc potím
. Praktikuji to tak, že si nejprve natřu podpaží tou levadulí (stačí 1 kapička na obě), pak to přestříknu Weledou a nemůžu si to vynachválit
. Zkoušela jsem kamenec, ale ten na mě nefungoval. Určitě vyzkouším deokrystal.
Ahoj Siamino!
Na plísně je prý také ocet, vyčetla jsem to na té www stránce greenpeace.
Tuli to praní je bez problémů, ale není to jak s běžným práškem. Prádlo podle potřeby namáčím přes noc, když se mi zdá, že je špinavější (dětské a pracovní) nebo se dá se skvrnou nějak popracovat podle toho od čeho je.
Stefinka
Jedule mám dotaz ohledně mýdlového pracího gelu. Je to můj první kyblík v životě
. Jakou konzistenci má ten tvůj prostředek? Mně se podařilo vyrobit velký kus želatiny, která se vznáší v mýdlové vodě. Je to tak správně nebo jsem někde něco udělala jinak? V tom receptu je, že se má přidat jedlá soda do pračky, no děláš to a pokud ano, jaký to má výsledek?
Dík a hezký víkend všem. Stefinka
Ahojka holčiny, ![]()
prosím Vás nevíte jak se dělají levandulové a jiné aroma olejíčky? To co dáváte do vlhčených kapesníčků a tak? ![]()
Pak jsem se Vás chtěla zeptat na ty vložky. Jakpak jsou vysoké? Nikde jsem tu odpověď nenašla ![]()
Jak tu čtu o tom octu, není třeba i na strie? Mě přijde jako vymyšlený a vyrobený Járou Cimrmanem
(v dobrém - taky ho používám a učím se nové a nové
)?
Mám nějaký divný komp nebo co a některé příspěvky se mi nezobrazují, tak pokud jste tu o něčem už mluvily, omlouvám se. Hezký víkend Veronika 18+1tt
a kdyz uz tak mluvime o octu, kdo ho delate doma? ja bych to hrozne rada vyzkousela, jablek mame vetsinou dost, to pak misto octa nebudu pouzivat (a kupovat
vubec zadne cistici prostredky ![]()
bora
Dám recept, ale ještě jsem nezkoušela. Vůbec mě to nenapadlo!
Jablečný ocet.
Kilogram dobře omytých jablek zbavených stopek a okvětí nastrouháme na hrubém nerezovém struhadle i se slupkami a jadérky. Vložime je do pětilitrové sklenice, zalijeme studenou vodou ( asi 5 cm pod okraj) přiklopíme talířkem a necháme v teple. Dvakrát denně obsah lahve promícháme. Zhruba po 10 dnech, přestanou jablka kvasit, takže šťávu můžeme přecedit přes hrubši nerezové síto. Vlijeme ji zpět do vymyté sklenice, přikryjeme a postavime asi na 3 týdny do chladu. Poté by měla mít šťáva žlutohnědou barvu. Přecedíme ji přes čistou gázu, nalijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu.
Jablečný ocet je výborný na pročištění organismu. Ten kupovaný ale vůbec není dobrý, domácí jsem nedělala, ale prý se to nedá srovnat ![]()
Dochází mi prášek do myčky, chcu koupit od DonGemini, ale nevím, co jako leštidlo a sůl. Leštidlo jsem našla u Ecoveru nebo Sodasanu, sůl taky. Nebo s tou solí je to jedno? Na balení Calgonitu je napsaný, že je to skoro NaCl.
Michi , tak napiš do DonGemini, co by ti doporučili. Mě ochotně odpovídali, když jsem se na něco zeptala. Třeba to leštidlo vůbec není potřeba, abys to zbytečně nekupovala.
stefinko dekujuju za ocet, mam tu jeste zbyle jabka od lonska a uz jsou tak seschle, ze je nejde okrajet ani na strudl, tak je nemusim vyhodit, juhu
bora
Holky, děkuju za to info o pratelných vložkách, dost o tom uvažuju. Docela dávno tady ale někdo psal i o rozložitelných vložkách. Máte na to prosím někdo nějaký link nebo jiný kontakt. Možná bych je zkusila radši než ty prací. Díky Peťule