Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymni
28.4.05 22:00

kompostovatelné vložky

Holky, děkuju za to info o pratelných vložkách, dost o tom uvažuju. Docela dávno tady ale někdo psal i o rozložitelných vložkách. Máte na to prosím někdo nějaký link nebo jiný kontakt. Možná bych je zkusila radši než ty prací. Díky Peťule

• Citovat
  • Upravit
2304
28.4.05 23:34

Ahoj Peťule, možná Ed v angličtině nebo Bora v němčině něco najdou, ale asi to bude dost drahé.
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
29.4.05 09:34

Tuli, deodorant od Weledy citrusový používáme s manželem oba a ročně spotřebujeme asi jednu a půl náhradní náplně nebo tak nějak. Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
315
29.4.05 10:01

Ahoj!

Michi - ředění octu ti příště přesně zjistím. Dělám to ted od oka, mám asi litrovou láhev (takovou stradovnou) a octu (nejraději mám vinný, ale když není používám lihový- myslím, že stačí)tam naliju sotva centimetr ode dna a naředím vlažnou vodou. Vlasy umyju normálně šamponem, pořádně vypláchnu všechem šampon a nakonec vlasy lehce proliju tím zředěným octem. Když toho octu dáš moc, je to dýl cítit.Moje babička (86 let) si doma dělali jablečný ocet a ten používala také na vlasy. Tak je to asi jedno jaký.
Jinak si 2×ročně dělám kůru na vlasy z olivového oleje a také je to fajn.

Do toho mýdlového pracího prášku dávám více sody (ze studny je hodně tvrdá voda a mýdlo to nestíhá.

Jako aviváž používám vinný ocet a dávám plnou misku v pračce určenou na aviváž. Je pravda, že prádlo není úplně měkké, ale po vyžehlení se mi zdá o dost měkčí. Prádlo musí být dobře vymáchané, když jsem ho špatně vymáchala zdálo se mi o dost tvrdší! :)

Zatím Jitka (musím jíti taky pracovat) :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
125
29.4.05 10:50

Ocet uz mam v pradle taky vyzkouseny - fajn, dam ho misto avivaze, ale pak davam jeste navic jeden kratky machaci program jen s tim olejickem, je to pak lepsi. Pradlo mi pripada trochu „hrubejsi“ jen pri veseni, ale kdyz to uschne, tak je to pak mekci nez s avivazi. A hlavne ty pliny, rucniky, uterky lepe saji :)

Na tu Weledu deodorant jdu dnes do obchodu, na netu jsem zjistila, ze by to meli mit v sousednim meste, tak se tesim, ze to „ocicham“ a nemusim platit postovne. Deo krystal jsem objednala - hlavne ten natural tuhy - pisou, ze je to i na NOHY! Kdyby to fungovalo, je to spasa pro mojeho manzu :oops:

PROSIM mate nekdo eko radu na PLISNE? Hlavne na vlhkou stenu (treba v koupelne, znam na to jen „strikaci“ savo) a taky na „nedostupna“ mista na nadobi - konkretne ty vroubky ve sroubovani lahvi apod.?

Ten mydlovo-sodovy roztok na prani je fakt ucinny i na skvrny a tak? Mela jsem pred casem gel Omino bianco s Marseilskym mydlem (nevim teda, kolik tam toho mydla bylo) ale nepral nic moc :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
29.4.05 13:05

Deodoranty

Já ten citronový deodorant používám také, ale v kombinaci s levandulovou silicí (od Nobilis Tilia). Samotný byl na mě slabý, ale je to tím, že stále nosím synáčka v šátku a tak se také podstatně víc potím :) . Praktikuji to tak, že si nejprve natřu podpaží tou levadulí (stačí 1 kapička na obě), pak to přestříknu Weledou a nemůžu si to vynachválit :lol: . Zkoušela jsem kamenec, ale ten na mě nefungoval. Určitě vyzkouším deokrystal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
29.4.05 14:12

Ahoj Siamino!

Na plísně je prý také ocet, vyčetla jsem to na té www stránce greenpeace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
29.4.05 14:13

Tuli to praní je bez problémů, ale není to jak s běžným práškem. Prádlo podle potřeby namáčím přes noc, když se mi zdá, že je špinavější (dětské a pracovní) nebo se dá se skvrnou nějak popracovat podle toho od čeho je.
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
29.4.05 18:31

Jedule mám dotaz ohledně mýdlového pracího gelu. Je to můj první kyblík v životě :-). Jakou konzistenci má ten tvůj prostředek? Mně se podařilo vyrobit velký kus želatiny, která se vznáší v mýdlové vodě. Je to tak správně nebo jsem někde něco udělala jinak? V tom receptu je, že se má přidat jedlá soda do pračky, no děláš to a pokud ano, jaký to má výsledek?
Dík a hezký víkend všem. Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
986
29.4.05 20:06

Ahojka holčiny, :wink:
prosím Vás nevíte jak se dělají levandulové a jiné aroma olejíčky? To co dáváte do vlhčených kapesníčků a tak? :)

Pak jsem se Vás chtěla zeptat na ty vložky. Jakpak jsou vysoké? Nikde jsem tu odpověď nenašla :?

Jak tu čtu o tom octu, není třeba i na strie? Mě přijde jako vymyšlený a vyrobený Járou Cimrmanem :lol: (v dobrém - taky ho používám a učím se nové a nové :D )?

Mám nějaký divný komp nebo co a některé příspěvky se mi nezobrazují, tak pokud jste tu o něčem už mluvily, omlouvám se. Hezký víkend Veronika 18+1tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
29.4.05 20:26

a kdyz uz tak mluvime o octu, kdo ho delate doma? ja bych to hrozne rada vyzkousela, jablek mame vetsinou dost, to pak misto octa nebudu pouzivat (a kupovat :-) vubec zadne cistici prostredky ;-)
 bora

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
29.4.05 21:18

Dám recept, ale ještě jsem nezkoušela. Vůbec mě to nenapadlo!

Jablečný ocet.
Kilogram dobře omytých jablek zbavených stopek a okvětí nastrouháme na hrubém nerezovém struhadle i se slupkami a jadérky. Vložime je do pětilitrové sklenice, zalijeme studenou vodou ( asi 5 cm pod okraj) přiklopíme talířkem a necháme v teple. Dvakrát denně obsah lahve promícháme. Zhruba po 10 dnech, přestanou jablka kvasit, takže šťávu můžeme přecedit přes hrubši nerezové síto. Vlijeme ji zpět do vymyté sklenice, přikryjeme a postavime asi na 3 týdny do chladu. Poté by měla mít šťáva žlutohnědou barvu. Přecedíme ji přes čistou gázu, nalijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
30.4.05 08:12

Jablečný ocet je výborný na pročištění organismu. Ten kupovaný ale vůbec není dobrý, domácí jsem nedělala, ale prý se to nedá srovnat :)

Dochází mi prášek do myčky, chcu koupit od DonGemini, ale nevím, co jako leštidlo a sůl. Leštidlo jsem našla u Ecoveru nebo Sodasanu, sůl taky. Nebo s tou solí je to jedno? Na balení Calgonitu je napsaný, že je to skoro NaCl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
30.4.05 09:12

Michi , tak napiš do DonGemini, co by ti doporučili. Mě ochotně odpovídali, když jsem se na něco zeptala. Třeba to leštidlo vůbec není potřeba, abys to zbytečně nekupovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
30.4.05 10:37

stefinko dekujuju za ocet, mam tu jeste zbyle jabka od lonska a uz jsou tak seschle, ze je nejde okrajet ani na strudl, tak je nemusim vyhodit, juhu
 bora

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný