Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
256
21.4.05 13:34
Pimpura píše:
Deodorant, který jen brání zápachu (u mě funguje dokonale) - to jsou ty přírodní krystaly. Zabraňují vzniku bakterií, které způsobují zápach. Já mám deokrystal Trend 82g, 330,– Kč a typuju, že mi vydrží tak 2 roky.

Můžeš o tom deokrystalu napsat něco víc? nebo odkaz? dík, mich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
21.4.05 14:40

Michi, v předchozím příspěvku jsem to napsala, koukni na předchozí stránku.
Buď je mají v Logoně ( www.logona.cz ), je to značka Fitne - kosmetika z himálajské soli. Mám jejich tuhý krystal a ve spreji. Nemají je ale uvedeny na jejich stránkách- zkus tam zavolat nebo napsat, pokud jseš z Prahy, můžeš si nakoupit ve Slezský každý pondělí nebo v Kotvě je stánek 100%natura.
Další značka je Urtekram ( http://www.vitektrade.cz/…nav_prod.php?… , nebo http://www.biosfera.cz/…cPath/42_106 ). Na Vitektrade mají 4 druhy. Jsou levnější než Fitne. Mám ten zelený deo a je v pohodě. Mají ale do 900,–- poštovné. Na Biosféře jsem teď viděla jen jeden druh, zato poštovné jen do 600,–-. Tak si vyber. Určitě budou existovat ještě další značky, ale ty neznám. Obě tyhle kosmetiky jsou čistě přírodní, pokud vím.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
21.4.05 14:51

Teď jsem si všimla, že ten Urtekram má i čistící prostředky, zatím teda jenom dva druhy - na nádobí i do myčky a universální. Tak se na to koukněte, koho to zajímá.

http://www.vitektrade.cz/…sah_prod.php?…ist.prostř.&root=3

• Citovat
  • Upravit
212
21.4.05 15:34

Teda Pimpuro, ty bys měla dostat metál :-), tys normálně sehnala další ekočistič do myčky :-) tak to už máme spolu s geminim dva! Ještě před měsícem jsem neznala žádný a díky téhle diskuzi už dva, to je skvělý. Dík Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
21.4.05 16:20

Tak to jsem ráda, mě to začalo ještě víc zajímat.

Našla jsem zajímavé stránky o látkových plenách, asi to vy ostatní znáte a možná už tu odkaz byl, ale přece:

http://www.latkovepleny.cz/

• Citovat
  • Upravit
212
21.4.05 17:13

Pimpuro, za ten urtekram máš u mě taky metál! Ted to vsechno musim nejak prechroustat, je to na me moc novyho naraz…Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
21.4.05 20:34

Čau holky,
já zírám jak se to tu rozjelo. Číst budu mít čas až zítra, jen jsem to prolítla.
Goody ta nová stránka o plenkách musí být čerstvá, ještě jsem na ni nepadla. Díky a je suprová. V naší diskuzi o plenkách je odkaz na šité plenky a jiné věci včetně pratelných vložek http://www.diapersewing.com/
V ČR se ještě pratelné vložky nedají sehnat, takže jsem si prohlédla stránky v us a uk a zaexperimentovala. Starší ručníky má snad každá domácnost, jestli jste mladá domácnost, určitě se u maminky najdou. Lituju těch, které jsem postupně vyřadila manželovi do dílny na utírání šmíru. Takový jetý flanel je skvělý i na doma šité plenky.
Až se vrátí Ed z výletu, doufám sem nahlédne. Doporučovala flauš. Já jsem docela kopyto, ale snad se na to šití taky dám.
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
22.4.05 07:06

Stefinko, to je dobrý nápad. My teda staré ručníky používáme na utírání špíny ze psa :roll: , no ale v prodejně Veba se normálně dá zakoupit metráž froté, a ještě si můžu vybrat barvu :D , ten flanel taky snad nebude problém, zeptám se v prodejně zbytků látek - ale radši neřeknu, na co to chci :wink: Petra

• Citovat
  • Upravit
2237
22.4.05 07:31

Krásný dobrý den,
pravidelně to tu pročítám a vesměs jsou všechny rady,nápady super,taky jsem nebyla zastáncem papírových plín,používala jsem látkové (klasiku).Ale prací vložky ty mě dostaly,neumím si představit jejich údržbu (praní).V porodnici (nemocnici) patří mezi nebezpečný odpad ,a tak nevím (čistě teoreticky )jak by se doma s nima zacházelo?Skladovat je než se mi naplní celá pračka vložek?,nebo to šmidlat v ruce v umývadle,kde si pak děti myjí zuby? Nevím možná jsem v téhle věci buď nechápavá nebo bez fantazie.Já jsem si např. místo prsních vložek ušila ze starých plín kolečka,která aby se nekroutila jsem vyplnila vlizelínem a oentlovla (na doma super a pod mikiny taky) pod letní halenky už ne.
Jinak proti pocení se dá použít i obyčejný kamenec (zastavovač krve),buď se navlhčí nebo taky nanese na mokrou pokožku,akorát je bez parfemace ,ale účel plní (našla jsem to už kdysi dávno jako radu v nějakém časáku).Tak ráda bych se dozvěděla váš názor na ty vložky.
Pěkný den přeje Anna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
22.4.05 09:44

No já se svých vložek neštítím, ačkoliv se v nich teda taky nevyžívám. Je to prostě součást mně. Miminko se rodí porodními cestami a pusinkou si tam všechno olíže, to je přirozenost. Tak v rámci zdravé rodiny bych to jako problém neviděla. Nikdy by mě nenapadlo praktikovat to u někoho na návštěvě.

Babička říkala, že si vložky přepírala v ruce, dříve to bylo normální. Mám dojem, že je to hezký takto přijmout svoje ženství, s láskou si prát svoje vložky mi přijde jako hezkej důkaz vyrovnanosti ženy :-)

No nic, Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
22.4.05 11:20

No nevím,s láskou prát plíny to jo,ale vložky ?Já jsem pro ,aby si člověk život zjednodušoval a čas ušetřený věnoval dítku a ne děláním zbytečností.Je to můj názor,prosím nekamenujte mě.Taky mi záleží,abych neprala v agresivních prášcích,myla v eko přípravku.Ale např. nesnáším fleky na oblečení a jestliže mi nejde něco vyprat z bílého ,mám depku a šáhnu po drastickém odbarvovači.
Přeji všem ekomamkám krásný den Anna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
472
22.4.05 12:13

holky, mám dotaz na éterické olejíčky. ráda bych nějaké zakoupila, aby byly fakt přírodní, né žadné šmejdy do éterických lamp. neznáte prodejničku někde v praze nebo odněkud na dobírku?

díky moc.
Cami

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
22.4.05 14:47

Cami, jestli chceš levnější, tak mi doporučili www.eone.cz jestli dražší, ale opravdu dobrá kvalita www.hadek.cz nebo www.nobilis.cz (ten má i něco v kvalitě bio). Ten nobilis a hadek mohu doporučit z vlastní zkušenosti. Já při mé malé spotřebě raději vždy připlatím za Hadka.

Pak znám ještě značku Salus, ale tu bych si nekoupila, nedá se to s výše uvedenými srovnat. Vzorky Salus, které se mi dostaly do ruky, měly „štiplavý chvost“. Objevila jsem onehdy i oleje Sonnentor, ale tam mi byly podezřelé nízké ceny, uvítám zkušenosti. Ptala jsem se na České asociaci aromaterapeutů, a tam mi mimo jiné řekli, že kvalitní ét. oleje rozhodně nemají v nabídce všechny podobnou nebo jednotnou cenu a že jejich ceny víceméně kopírují ceny konkurence. Už si to přesně nepamatuju, ale vím, že z toho důvodu jsem Sonnentor oleje zavrhla, ačkoliv jinak u nich s oblibou kupuji bio čaje a koření. Tak jestli někdo tyhle oleje Sonnentor znáte, napište svůj názor.

Anulko, já fleky taky nemám ráda, mám bělidlo od Missivy, fleky jdou dolu a šetří to i látku. Je to na bázi neškodného perkarbonátu. Pak mají i přípravek na mastné fleky. Takže my nechodíme flekatý :-). Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
22.4.05 15:14

Začala jsem si kupovat Sonnentor - Sluneční brána kvůli ceně. Vzhledem k tomu, že mají bioprodukty, tak doufám, že i jejich éteráky jsou kvalitní. Hádek je nejdražší, Nobilis o něco levnější, o Salusu se tvrdí, že není čistě přírodní (Hadek to tvrdí).

http://www.slunecnibrana.cz/

V Praze se Sluneční brána dá koupit v takové malé keramice na Milady Horákové, dole na Štrosmajráku mají Hadka, v Kotvě seženeš Nobilis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
22.4.05 16:31

Tak já zas chvilku o těch vložkách.
Udivilo mě, že se tím seriozně zabývají i americké weby. Mají krásné vložky a různé další pomůcky. Co tedy bych asi nezkusila je menstruační pohár. Ale jak se podíváte na nějaké stránky s plínkama, určitě tam na to narazíte. Praní není žádný problém. Menstruační krev má jednu důležitou vlastnost a to, že se nesnadno sráží. Takže stačí promáchnout pod proudem vody a strčím do kyblíku k plínkám. Jsou měkké a teploučké, neodírají. No stačí když to která máte zájem zkusíte tak jak jsem zkusila já. Na jednom americkém webu doporučují nechat v malém kyblíčku vložky nepromáchnuté a jak se perou s ostatním prádlem (vy jste si fakt nikdy nezašpinili kalhotky? netekla vám nikdy krev z nosu? neřízli jste se?), tou vodou doporučují zalévat kytky a stromy ke kořenům. No to ani nezkouším. Pach krve mi trochu vadí. Mám ještě pár umělých křídlatek, tak teprve začínám řešit z čeho ten základ ušít. Mimo příjemné nošení má to ještě ten efekt, že je to bezpečnější než vložky. Téměř ten ubrousek neproteče. Taky klidně můžete promáchnout a usušit a po uschnutí opět použít. Vyprat na závěr 5ti dnů co máte menzes. Nebo pořídit dostatečnou zásobu ubrousků. U nás nejsou k dostání, ale ženy jinde používají biovložky nebo biotampony. Buď pořád nebo na ven a na delší cestu. Jsou jak ty plenky kompostovatelné. Momentálně jsem dala dotaz jedné mamce z Rakouska z čeho ušila ten základ co chrání prádlo před znečištěním. Až mi dojdou křídlatky. No docela mě polilo, když jsem si představila ty balíky nerozkladných vložek co jsem za 25 let už použila a za dalších 10-15 let bych používala a do toho ty kupy jednorázových plínek … synkovi bude 7 a bohužel, musí plínky nosit a bude je nosit určitě do 10-12 let. Kousek od nás je velká skládka kam se vozí vše co nejde do barevných kontejnerů. Kdo chce ať zkusí. Kdo nechce nemusí. Omlouvám se svému dítku za nošení jednorázovak, jestli je to pro něj tak příjemné jako pro mě vložky, tak nic moc.
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný