Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
oprava: prášek se zeolity ne(nerozloží se biologicky)
Petra
Jsou látky nahrazující fosfáty šetrné k životnímu prostředí?
Používání pracích prostředků obsahující fosfáty je z ekologického hlediska naprosto nevhodné. Látky nahrazující fosfáty je třeba posuzovat rozdílně, co se týče jejich účinnosti a vlivu na životní prostředí. V současné době se používá převážně zeolit A (hlinito-křemičitan sodný), který byl po rozsáhlém testování prohlášen z enviromentálního hlediska za nezávadný. O dalších pomocných látkách )tzv. co-builders, např.poly-karboxyláty nebo ciráty) probíhají diskuse.
http://www.ecmost.cz/…k_pomoci.htm
Koukám že ty informace na netu se docela liší. No v každym případě zjišťuju další.
Já už teda další informace nehledám, mně je jedno, co o zeolitech kdo píše. Raději je nepoužívám, když existuje lepší náhrada, která se sama odbourá. Co je mi do chytrých hlav, záleží přece na přírodě a ne o vyhovění jakési formulaci jakéhosi pisálka. Petra
Ahoj, tak na Sama doma nic nebylo, jenom nějaké nejzákladnější informace. Stefinka
Jenomže Petro, ty jsi napsala, že zeolit je také pěkný prevít v odpadních vodách. Jenže co když to tak není. Spousta lidí používá v dobré víře prací prášky se zeolity, protože se všeobecně doporučují, a ty je pak zmateš takovýmhle tvrzením, které ani neumíš podložit.
Teď jsi napsala, že je ti jedno, co o zeolitech kdo píše. A že existuje lepší náhrada, která se sama odbourá. O tom teda silně pochybuju, naopak věřím názoru, že všechny prací prostředky zatěžují povrchové vody. Některé více, některé méně. Ale žádný není ABSOLUTNĚ ekologický.
A ten pisálek je podepsán Ekologické centrum Most pro Krušnohoří.
Pimpuro, ty stránky jsou moc zajímavé…
Mimochodem objednala jsem Don Gemini a jsem nadšená. Kdysi jsem prala v Amway (mimochodem tam ty zeolity jsou
a od té doby jsem nic stejně dobrého nepotkala - až teď . Akorát, že nesrovnatelné cenou
Snad největší rozdíl teď vidím na plínkách (používám mj. froté z biobavlny od Popolini, tam je to vidět dobře) - jsou nesrovnatelněě měkčí).
Jinak o zeolitech tu něco psal Zdeněk a na stránkácj DonGemini jim přikládají vinu právě za alergie na prací prášky (jestli si to pamatuju dobře, je tam těch článků plno) a za zaprášené plíce lidí, co pracují v prádelnách.
Někdo se tu ptal na Raypath - zjistila jsem, že si máma pořídila celou tu
u, je s tím spokojená. Mám se jí poptat na něco víc, než je na těch stránkách? (kde toho moc teda není
funguje to předpokládám taky systémem MLM)
Ahoj Dianko. Na ty stránky DonGemini se pořádně podívám, zatím jsem na to něměla čas.
Původně mi šlo o prací prášek Ecover, který považuju za ekologický, byť jsem naprostý laik a o zeolitech nic nevím. Petra tady o nich napsala, že je to prevít v odpadních vodách, ale nic bližšího nebyla schopná k tomu uvést. Tak jsem napsala dotaz na dvě místa, zatím mi odpověděla paní z Rosa - Společnost pro ekologické informace a aktivity, o.p.s.. Ptala jsem se, jestli je možné nějak srovnat prášky Ecover, Sodasan a Permon od Missivy:
Dobry den, prostredek sodasan bohuzel neznam a netestovala jsem ho ( kde se da sehnat a kdo ho vyrabi?), ke zbyvajicim dvema mohu rici asi toto:
„neskodonost“ praciho prostredku pro prirodu se da posuzovat z mnoha hledisek: predevsim je to obsah fosforu, dale biologicka rozlozitelnost ( da se overit testem, ale je velmi nakladny a proto ho neprovadime), pripadne podle pritomnosti nekterych obecne nezadoucich latek.
Z hlediska obsahu fosforu jsou oba prostredky bezfosfatove a tudiz nezatezuji prostredi fosforem.
Z hlediska rozlozitelnosti pouzitych tenzidu nemam bohuzel k dispozici zadne udaje z vlastnich rozboru, ale Permon ( skutecne je tekuty) ma znacku Ekologicky setrny vyrobek a jeji ziskani je podmineno urcitou vysi biologicke rozlozitelnosti ( u pracich prostredku neni celkova rozlozitelnost bezne sledovana). Podle reklamy, ktera provazi Ecover se domnivam, ze i v tomto vyrobku jsou obsazeny dobre rozlozitelne tenzidy, bohuzel se mi nepodarilo navazat kontakt s vyrobcem, tak to nemohu tvrdit s jistotou.
Z hlediska obsahu dalsich nezadoucich slozek jsou myslim oba vyrobky srovnatelne ( podle udaju na obalech neobsahuji zadne problematicke latky). U praciho systemu Missiva je dobre, ze se da napr. belidlo enzymaticka slozka davkovat oddelene, jen kdyz to pradlo skutecne potrebuje a tak se tyto chemikalie nedostavaji zbytecne do prostredi.
Domnivam se, ze oba vyrobky patri k tem nejvice setrnym na nasem trhu ( pokud nechcete pouzivat napr. jadrove mydlo - to je jeste lepsi, ale neda se s nim prat v automaticke pracce a v tvrde vode), rozhodujici pro vasi volbu asi bude dostupnost a cena ( je dobre si prepocitat, kolik vas skutecne stoji davka an jedno prani)
S pozdravem Vladka Hejzlarova
Takže i z tohoto mi vyplývá, že ty zeolity asi nebudou takové svinstvo, jak Petra tvrdí. Budu ale informace shánět dál, protože mě to začalo zajímat.
Ja mam ozkousene na myti nadobi a na podlahy Frosch - jsem velice spokojena, dlouho vydrzi, jsou levne a kvalitni, maji je treba v DM drogerii.
Ekologicky tip na miminka - nove jednorazove plenky ktere se rozlozi a neobsahuji chemii!!!
vice info na www. ekoplenky.navi.cz
Jsem s nimi spokojena.
Kecka
Ahoj,
super diskuse!
Na vyleštění oken je skvělý ocet.
Pokud někdo máte skleněnou zástěnu u vany a usazuje se vám na ní vodní kámen, tak je nejlepší použít také ocet. Dala jsem si ho do rozprašovače po okeně. Nastříkám ho na sklo, nechám tak 10 minut působit a pak smyju vodou a vyleštím hadrem. Pokud někde zůstanou skvrny, opakuji. Je potřeba VĚTRAT, je to smrad.
3. Závěr
Zeolit A pocházející z detergenčních prostředků se po jejich použití dostává do odpadních, přesněji splaškových, vod. Zde je schopen působit jako iontoměnič a odstraňovat z kapalného prostředí kationty mnohých prvků výměnou za Ca2+ ionty ze své struktury. Takto vlastně čistí vodu během jejího transportu do vlastní ČOV, což je vítaný jev. Ty samé procesy však mohou působit negativně, pokud jsou při nich rizikové prvky naopak opět uvolňovány (např. Pb, Cd). V laboratorních podmínkách bylo zjištěno, že na zeolitu A v určité míře probíhají i tyto zpětné reakce. Rozsah ochranného působení čistírenského kalu, jehož součástí se zeolit v reálných podmínkách stává, je předmětem dalšího zkoumání.
Petro, snažím se to pochopit co se dá, celý ten článek je pro laika poměrně dost odborný. Alespoň tedy pro mě. Ale z toho závěru mi pořád připadá, že to zase takovej prevít není.
Ale abych byla upřímná, už mě ta debata o zeolitech přestala bavit. Na interneru je na každé stránce jiný názor, a kdo to rozsoudí. Ani já ani ty tomu zcela evidentně nerozumíme. Já se ale přikláním k názoru, že ŽÁDNÝ PRACÍ PRÁŠEK DO AUTOMATICKÉ PRAČKY NENÍ ZCELA NEŠKODNÝ. Každý je pro přírodu něčím nepříznivý, ten můj i ten tvůj. Můj prací prášek možná škodí zeolity, ten tvůj zase něčím jiným. Budu se ale snažit nekritizovat, právě proto, že tomu nerozumím.
Až se sejdem s valchou a mejdlem u potoka, bude všechno v nejlepším pořádku. Do té doby ne.
Jo, tohle jsem taky našla. Já se rozhodla pro prášek bez zeolitů nejenom kvůli přírodě, ale kvůli nezanesené pračce a prádle (viz stránky dongemini), alergiím a tak. V podstatě jsem zjistila tohle:
Sanosan - nečeský, drahý, obsahuje zeolity
ale výchozí suroviny jsou v biokvalitě, fair trade, netestované na zvířatech
Missiva - bez zeolitů, česká, ale výchozí suroviny nevím odkud, pochybuji, že bio či fairtrade
DonGemini - český, bez zeolitů, levný, původ surovin taky neznám, mají prášek do myčky bez fosfátů i zeolitů (což jsem jiný nenašla - ale je dost výrazně parfémovaný ) ![]()
Ecover - nečeský, drahý, tuším, že se zeolity, ale asi nejvíc dbají na přírodu při výrobě - fantastická továrna… I když se to asi trochu vykompenzuje tím, že se k nám dováží ![]()
Takže je na každé(m), čemu dá přednost, dokonalý zatím není ani jeden. A s tím mýdlem a potokem to taky není tak jednoduché - ani mýdle není dokonalé a když ty bobky a čůránky poušíme do moře, zbytečně plýtvéme hnojivem
Takže jedině bezplínkovou metodou chodit čůrat a kadit na kompost nebo do speciálního ekologického suchého WC
![]()
Jo, jo, jako u všeho jde o kompromis a priority ![]()
Ahoj,
zdravíme všechny maminky, kterým záleží na zdraví celé rodiny.
Máme pro vás skvělou zprávu od majitelů firmy Missiva : prací program Permon je od nynějška jednodušší, účinnější, levnější a jako jedinný v naší zemi se značkou EKOLOGICKY ŠETRNÝ VÝROBEK !!!
Připravujeme pro vás více informací na pasekovi@tiscali.cz
Zeolit,který se používá v prac. prášcích je v podstatě pražený vápenec,který se usazuje v prádle, na topné spirále, zanáší půdu a snižuje její propustnost (POVODNĚ), pohlcuje chemické látky (těžké kovy), které se působením soli mohou uvolnit a způsobit ekologickou katastrofu.Používá se ke zvýšení objemu prac. prášků a při praní jako kámen odírá tkaniny a snižuje tak jejich životost.
„Naši planetu jsme nezdědili po svých předcích, ale půjčili jsme si ji od svých dětí.“ Krásný a úspěšný den přejí Pasekovi. ![]()
Tak jsem se rozhodla vyzkoušet i něco jiného než jen Ecover. Částečně jste mě přesvědčily, částečně proto, že se nějak divně rozpouští v pračce. Začala jsem prášek sypat přímo do bubnu, teda dala jsem ho do kapesníku, a zůstaly mi tam takový docela velký hrudky.
Rozhoduju se mezi Missivou a DonGemini. Ta Missiva mě pořád odpuzuje tím přístupem, co tady všichni popisujete a asi nemám sílu a chuť to překonávat. Takže zbývá DonGemini, alespoň pro začátek. Můžete mi tedy někdo napsat praktické zkušenosti? V jejich řadě není aviváž nebo něco podobného - to se nepoužívá vůbec? Našla jsem aviváž v nějaké jiné řadě. A něco jako bělidlo, třeba na flekaté bílé prádlo se taky nedává? Tak budu vděčná za vaše postřehy. Díky Pimpa
Pimpuro, je mezi nimi velký rozdíl. Missiva se v přírodě rozloží sama za několik dnů. Prášek se zeolity. Jsou teda lepší než fosfáty, ale pořád je to šlápnutí z bláta do louže. (Navíc dělají krusty v pračce a obalují se jím i vlákna praných textilií.)
např. zde Ochrana spotřebitele
http://www.gjp.cz/…/prasky.html
se píše toto
Fosfáty se do pracích prostředků přidávají z několika důvodů. Nejvýznamnějším z nich je změkčování vody, jiným je např. zabraňování usazování nečistot na povrchu textilií. V bezfosfátových prášcích jsou nahrazovány různými látkami, které se však výrazně liší svou škodlivostí. Jako náhrada je nejčastěji používaná látka nazvaná Zeolit A. Jedná se o hlinitokřemičitan. Je méně ekologicky závadný a na rozdíl od fosfátů jej můžeme zachytit v mechanickém stupni čištění v čistírnách odpadních vod. K zeolitům se přidávají další látky, které podporují jejich činnost. Nejčastěji se jedná o polykarboxyláty, fosfonáty nebo citráty. Účinky polykarbonátů a fosfonátů jsou z ekologického hlediska negativní. Polykarbonáty jsou špatně biologicky odbouratelné a fosfonáty ztěžují chemickou orientaci vodních živočichů. Citráty jsou nejlépe biologicky odbouratelné, jsou však účinné pouze při pracích teplotách do 60 stupňů Celsia, proto se nehodí do univerzálních pracích prášků.
Petra