Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak jsem dnes prala hodně pokaděné plíny a do předpírky jsem zkusila dát lžíci sody s vodou a musím říct, že na šedesát jsou plíny téměř bez skvrn, což normálně nebývá. Takže v tom hodlám pokračovat. Ten odkaz na stránky greenpeace je opravdu výborný. Díky.
Anka
Šárka píše:
Sice ne všechny mají třetí stupeň (ten je potřebný pro recyklaci), ale „pišišvoři“ ve vyhnívacích nádržích si na fosforu dost pošmáknou.
Zato zeolit je balast na kterém si vylámou zuby. Ono se z fosforu v pracích prášcích udělalo tak trochu „náboženství“ a bude ještě nějaký čas trvat než zvítězí zdravý rozum a chladné hlavy.
Berte to i tak, že bez fosforu by nebyl život. V každém z nás je ho dost a dost.![]()
Doma pereme ve Forsilu Exclusive nebo Baby. U mě je to s výběrem prášku jednoduší, protože je v práci vyrábíme a tak mám dokonalý přehled o jejich kvalitě a složení.
Zdenek
Tak to uvítám tipy
. V čem je tedy dobré (a ekologické) prát? Moc díky.
Karolinka
Mám dotaz, přírodní mýdlo je žlučové mýdlo?Používáte někdo toto mýdlo v pračce? Jak to dávkovat? Předpokldám, že bych to rozpustila ve vodě, ale nevím kolik. poradí někdo?
Díky, Mich.
Ahojky všichni,
my pereme v prášku Don Gemini a jsem moc spokojená. Vyrábí ho Česká firma, mají na stránkách vysvětlené složení a myslím, že se jim daří vymýšlet ekologické náhrady těch chemických hrůz. Vyrábí i přípravky do myček, na nádobí, .. atd. Navíc cena je v pohodě. Jestli chcete, mrkněte na: http://www.dongemini.cz/!
Zdravím, Dášík.
Veronika6 píše:
Ahoj mamky ekoložky,
už delší sháním dobrý prostředek na ucpané odpady.............
Nemáte ekologickou radu?Díky, Veronika
Vyzkoušené to nemám. Je to návod z netu, tak kopíruju:
Čištění odpadu - výlevky
Prevence: 1)Nasypat do výlevky 2-3 lžíce soli a zalít asi decinkou vařící vody a nechat tak půl hodiny působit. Někdy tam leju horký ocet, když čistím konvici. 2)Jednou týdně smíchejte jeden hrnek (125ml) jedlé sody s jedním hrnkem (250ml)soli. Nalijte čtvrt hrnku (60ml) této směsi do výlevky. Poté do odtoku nalijte nádobu vařící vody a na závěr vše spláchněte studenou vodou. Pokud tuto metodu opakujete jednou týdně, tak se váš odtok neucpe a zůstane bez zápachu.
Při ucpání:
Nalijte do výlevky čtvrt hrnku (60ml) jedlé sody a pak do ní nalijte ještě půl hrnku octa(125ml). Výlevku uzavřete do chvíle, kdy přestane syčení a pak přelijte vařící vodou. V případě neúspěchu použijte spirálu, která je k dostání ve většině obchodů pro řemeslníky. Pozor, při špatné manipulaci může poškodit potrubí.
Karolinka a Eliška (7m + 15d)
…a co třeba ekologický šampon na mytí vlasů? Vajíčko nechte odstát na pokojovou teplotu, namixujte s pivem a medem a tím si myjte vlasy. Je to dobrý šapmon i kondicioner zároveň. Oplachuje se vlažnou vodou, jinak vám zůstanou na hlavě míchaná vajíčka ![]()
Camel
Ahoj Dášíku, strašně moc ti děkuju za ten odkaz na Don Gemini. Zdravím Goody
Michi - prirodni mydlo jsem take chtela pouzivat, ale hodne lidi me varovalo, ze tim rychleji znicim pracku. Zabarvuje buben an sedo a ucpava pracku. Tak jsem si to radeji rozmyslela a pouzivam ho pouze na rucni prani.
Ahoj všichni, je to problém se na emimčo dostat.
UUUž peru v indickém oříšku, i když mi zůstalo nějaké to kilčo prášku a flaška aviváže, nechce se mi to používat. Né do vyčištěné pračky. Oříšek opravdu pere. Zatím jsem vyvářela, prala světlé a barevné a chystám se prát svetry. Jde z něho udělat i šampon, jar, mycí prostředek.
Stefinka
Pampeliska píše:
Sonko, prosim te, jake „prirodni mydlo“ jsi pri vyrobe jaru pouzila? Zrovna mi dochazi jar, tak si rikam, ze je to idealni prilezitost zacit pouzivat nejaky nature-friendlyNo a prave nevim, jake to mydlo bych mela pouzit.Holky, diky za rady!
Ahojky, tak to mýdlo byl normální Jelen. Na něm taky píšou, že je ekologický - tedy že nezatěžuje vody. ![]()
Tak jsem konečně poznala, jak nás masíruje reklama. Na záchod používáme léta WC-kachnu, je přece navržena speciálně pro tento účel- nedám se odradit ani tím, že moc nefunguje a stejně musím s vodním kamenem bojovat růčo, až po loket v míse.
Minulý týden jsem to zkusila s octem, nalila jsem ho tam večer a ráno jsem jen lehce zaštouchala štětkou a záchod se leskne jak sváteční servis!!! Proboha, k čemu ty kachny jsou? A k čemu jsem já měla mozek???
Taky se někdy přistihnete při takovém civilizačním nesmyslu?
Zdraví
Anka
Tak pro Pražáky- oříšek prodávají v Albiu na Smíchově. Stefinko, díky, že jsi na to upozornila. Na letáku jsem si přečetla, že by měl ekonomicky být stejně výhodný jako cokoliv jiného, ne-li výhodnější. Myslíš, že to tak bude? Já do toho asi půjdu, jen co mi dojde Ecover.
Jinak chci ještě reagovat na Zdeňkovy komentáře- je to poučné, ale řekla bych, že bude velký rozdíl mezi práškem jen „bez fosfátu“ a opravdovým ekologickým prostředkem. Není to tak?
Ahoj
Anka (jsem shnilá se přihlásit)
Ekonomie x ekologie
Spočítala jsem si, že u nás za rok spotřebujeme cca 18 kg pracích prášků při praní obden a cca 100 g na jednu pračku.
Za kolik se dá prát:
Nejlevněji - cenové bomby - 500 Kč za rok
Průměrně - nejpoužívanější prášky - 1100 Kč za rok
Dětské prášky - Lovela 1800 Kč, Mimino 1450 Kč, Sensa 1200 Kč
Indický oříšek přes net 900 Kč + poštovné.
Ekologické prášky jsem nepočítala, protože neznám jejich dávkování.
Můžeš Anko napsat jak by mi to vycházelo s Ecoverem? A kolik stojí oříšek v Albiu?
Stefinka