Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
456
7.3.05 15:34

Ahojky ekoložky, :wink:
tady je dobrá adreska, kde najdete super tipy na výrodu všeho eko po domácku. :D

http://www.greenpeace.cz/onas/tipy/

Teď jsem podle nich dělala jar na nádobí, je docela fajn a hlavně stojí jen 10,– :lol:

Pa Soňka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
7.3.05 17:49

missiva

Kostko dík, aha, už to chápu :-). Goody

• Citovat
  • Upravit
382
8.3.05 21:01

Ahoj holky,

zkoušela jsem tu „vodičku“ na ubrousky na prdýlku. Poprvé jsem to zkusila s šampónem, namočila jsem pár ubrousků - jelikož jsem si nastříhala takové větší ubrousky, tak jsem jich měla navlhčených jenom pár, vypotřebovala jsem je za jeden den. Malý měl trošku červenější zadeček, ale myslím, že to bylo tou levandulí, oni ty miminka ty vonné esence většinou blbě snáší.
Teď podruhé jsem vynechala levanduli, a zkusila jsem vynechat i ten šampon. Párkrát jsem malého umyla pod umyvadlem, takže jsem tu ty ubrousky měla dva dny a po těch dvou dnech se mi zdá, že už trošku smrdí (jako když máte dlouho namočené prádlo). Mám ty ubrousky uzavřené v krabičce od ubrousků Pampers.
Tak jsem se chtěla zeptat, jaké máte zkušenosti vy? Jak dlouho se dají takto navlhčené ubrousky skladovat, nebo jestli na to nemáte nějaký fígl.

Kačkač

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
8.3.05 21:50

Já si ty ubrousky nemůžu vynachválit, dělám zásobu na dva dny- myslím, že i Ed psala, že je to maximum. Pak to opravdu začne zatuchat. Osvědčilo se mi udělat si tu zásobu směsi do lednice a pak jen namočit další ubrousky. Jedna směs mi vyjde natřikrát, vždy ji na ty ubrousky vyliju celou a pak vyždímám zpět do misky a tu dám do lednice.
Myslím, že nejlepší je na tom ta kombinace heřmánku s olivovým olejem, to dělá Jitčině prdýlce mooooc dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
534
8.3.05 22:00

Ahoj ekomaminky,

dnes jsem náhodou zachytila na ČT2 pořad o pracích prášcích a fosfátech. Od ledna letošního roku platí dohoda mezi ministerstvem životního prostředí a českým sdružením výrobců o distribuci výhradně bezfosfátových pracích prášků. Tato dohoda je dodržována. Jenže: do toho svazu výrobců spadá asi jen 50 procent prášků, které jsou v obchodech. Ti zbývající prodávají normálně fosfátové prášky. Přikládám adresu se seznamem bezfosfátových a fosfátových prášků a také prášků do myčky:
 http://www.sinice.cz/…e/prasky.htm#01

Papa.

Karolinka a Eliška (7m + 6d)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
8.3.05 22:17

Ahoj holky,
ty ubrousky jsem nezkoušela, ale od začátku používám nastříhané ubrousky suché, až když se chystám přebalovat, namočím ubrousek z kohoutku čistou vodou. Adélka byla do dvou let hodně přecitlivělá, tak jsme ani nic nezkoušeli a doteď koupeme spíše v čisté vode než s přídavkem čehokoli včetně mýdla. Tak si myslím, že to mýdlo nebo šampon nejsou nutně potřeba. Máme ještě několik balíčků těch dětských ubrousků, protože občas byli součástí velkých balení plenek. Můžu s nima sice otřít zadeček, ale předeček už ne.
Co se prášků týká, u mě bude Ecover , protože dělá kompaktní prášek a ten má být ekologický nebo ten indický mýdlový ořech (kousek dřív jsem dala link).
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
9.3.05 00:18

moze byt?

Neviem, ci to sem patri, ale predsa…
Na strankach http://www.sweb.cz/matami/ v sekcii Bylinky najdete pouzitie byliniek v tehotenstve, pri porode, pri malych i vacsich detoch. Nie je to sice o udrziavani domacnosti, ale je to prirodne tak snad aj tak trochu EKO :wink:
Pa!
sch. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.3.05 18:59

Sonko, prosim te, jake „prirodni mydlo“ jsi pri vyrobe jaru pouzila? Zrovna mi dochazi jar, tak si rikam, ze je to idealni prilezitost zacit pouzivat nejaky nature-friendly :) No a prave nevim, jake to mydlo bych mela pouzit.

Holky, diky za rady!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Šárka
9.3.05 21:24

Holky nevěřte hned všemu co slyšíte. Fosfor z pracích prášků představuje z bídou 10% celkového fosforu, který se dostává do řek, tak že dohodou o omezení fosfátů v pracích prášcích se zelené vody nezbavíme. Navíc ještě významnější roli zde hraje dusík. Na západ od nás už to začínají chápat, proto není problém vidět fosfátové prášky z označením Ekologický výrobek. :P

Uvědomte si, že zeolity (náhrada tripolyfosfátu) jsou nerozpustné, takže jsou i hůře vymáchatelné a při sušení, příp. nošení prádla se uvolňují do ovzduší (respirační a kožní problémy). A to se ani moc nerozepisuji o postupném zanášení řek zeolitovým balastem, který na sebe dost ochotně váže těžké kovy. Počkejte za takových 15-20 let, dost velká časovaná bomba. :evil:

Fosfor z pracích prášků je na čističkách odpadních vod (vybavené třetím stupněm) hravě odbouratelný a hlavně recyklovatelný! 8O

Nebudu nudit, Zdenek

karolina2 píše:
Ahoj ekomaminky,

dnes jsem náhodou zachytila na ČT2 pořad o pracích prášcích a fosfátech. Od ledna letošního roku platí dohoda mezi ministerstvem životního prostředí a českým sdružením výrobců o distribuci výhradně bezfosfátových pracích prášků. Tato dohoda je dodržována. Jenže: do toho svazu výrobců spadá asi jen 50 procent prášků, které jsou v obchodech. Ti zbývající prodávají normálně fosfátové prášky. Přikládám adresu se seznamem bezfosfátových a fosfátových prášků a také prášků do myčky:

Papa.

• Citovat
  • Upravit
Šárka
9.3.05 21:26

Holky nevěřte hned všemu co slyšíte. Fosfor z pracích prášků představuje z bídou 10% celkového fosforu, který se dostává do řek, tak že dohodou o omezení fosfátů v pracích prášcích se zelené vody nezbavíme. Navíc ještě významnější roli zde hraje dusík. Na západ od nás už to začínají chápat, proto není problém vidět fosfátové prášky z označením Ekologický výrobek. :P

Uvědomte si, že zeolity (náhrada tripolyfosfátu) jsou nerozpustné, takže jsou i hůře vymáchatelné a při sušení, příp. nošení prádla se uvolňují do ovzduší (respirační a kožní problémy). A to se ani moc nerozepisuji o postupném zanášení řek zeolitovým balastem, který na sebe dost ochotně váže těžké kovy. Počkejte za takových 15-20 let, dost velká časovaná bomba. :evil:

Fosfor z pracích prášků je na čističkách odpadních vod (vybavené třetím stupněm) hravě odbouratelný a hlavně recyklovatelný! 8O

Nebudu nudit, Zdenek

karolina2 píše:
Ahoj ekomaminky,

Papa.

• Citovat
  • Upravit
Šárka
9.3.05 21:26

Chybička se vloudila :oops:

• Citovat
  • Upravit
534
9.3.05 21:36

To je zajímavá informace. Jen ale musím dodat, že podle toho, co říkali, ne všechny čističky jsou třetího stupně, přesněji řečeno, v naší zemi je pro většinu čističek dost problém se fosfátů zbavit.

Karolinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
9.3.05 21:38

Zdenku a v čem perete? Jak se perete s ekologií doma?
A koukám se ti taky podařilo přidat se 3× :wink: nejsme v tom sami.
Pozdravuji Šárku a děti. Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Šárka
9.3.05 22:14

Sice ne všechny mají třetí stupeň (ten je potřebný pro recyklaci), ale „pišišvoři“ ve vyhnívacích nádržích si na fosforu dost pošmáknou. :)
Zato zeolit je balast na kterém si vylámou zuby. Ono se z fosforu v pracích prášcích udělalo tak trochu „náboženství“ a bude ještě nějaký čas trvat než zvítězí zdravý rozum a chladné hlavy.
Berte to i tak, že bez fosforu by nebyl život. V každém z nás je ho dost a dost. :)

Doma pereme ve Forsilu Exclusive nebo Baby. U mě je to s výběrem prášku jednoduší, protože je v práci vyrábíme a tak mám dokonalý přehled o jejich kvalitě a složení. :D

Zdenek

• Citovat
  • Upravit
510
9.3.05 22:42

Ahoj mamky ekoložky :D ,
už delší sháním dobrý prostředek na ucpané odpady.............
Nemáte ekologickou radu?

Díky, Veronika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný