Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
jeste k zelezu, hodne se doporucuji takove cervene rasy, co se muzou jist jen tak rovnou ze sacku, Dulse myslim. ty jsou straaaasne plne zeleza. Krome toho v jedne starsi vegetarianske kucharce byl na tom nejlepe kokos, ale z jineho zdroje jsem to nenasla. Jinak cocka, petrzel, pazitka..
holky, co jste tu pres chemii
… je voda s mirne nizsim pH nez je kriterium pro pitnou vodu nejak zavadna?? mame vodu s pH 6,1 tedy kyselejsi, nez by mela byt … je to pri kazdodennim pouziti jak na piti tak na vareni problem?
a k tomu hned obdobna otazka … co voda s vyssim obsahem zeleza? - mame 0,44mg/l, mezni hodnota pro pitnou vodu je 0,2 … mohlo by to vest k nejake ujme na zdravi??
kysela zelezita horska potvora je to … achjo … ale chutove dobra …
diky moc za jakekoli info
Žížalo, Bluesky to tak krásně shrnula, že k tomu není co dodat
.
Já peru ve slizu plenky a dětské oblečení, aviváž ocet, na oblečení teď testuji aviváž od Ecoveru a zbytek prádla dopírám v Missivě (mám ještě staré zásoby). Pak už zůstanu u slizu a asi budu mít do zásoby Sonnet, Ecover nebo Ulrich, kdybych nestihla namíchat sliz.
Aluško my tady máme hodně železitou vodu, nechává takový načervenalý povlak na vaně, ve varné konvici (místo vodního kamene). Ale nevím, jaké má hodnoty, zda splňuje normu. Používáme jí normálně a manželovi rodiče už docela dlouhou dobu a žádné závažné příznaky újmy na zdraví nepozoruju
.
Jak je to s pH netuším, možná to může mírně ovlivňovat oxidaci látek při vaření nebo ovlivňovat vstřebávání látek z jídla, ale to opravdu střílím od boku. Pokud to není moc, asi to nevadí. Nicméně je to jen můj názor nijak nepodložený
.
Holky,
díky za pomoc.
Mám ještě jednu prosbu. Koupila jsem si přírodní olivové mýdlo a nevím, jak z něj vyrobit ten sliz. Vím, že se má nastrouhat, ale netuším poměr mýdla a vody, kolik přibližně je toho potřeba na jednu pračku a jestli se to dá uchovávat nebo se vždy dělá jedna dávka.Díky moc.
Příští týden ještě zkusím pořídit tu aviváž a nějaký z těch doporučených prostředků A vezmu k tomu i nějaký čistič a jar. Když už změna k lepšímu, tak pořádná. ![]()
žížala píše: …zatím jsem používala jen žlučové mýdlo na plínky a ocet místo aviváže, ale i tak jsoučasem plínky jak struhadlo…v dm nakupuji hodně často a žádnou akci na Alnaturu jsem nezaregistrovala.…myslím, že ta akce v DMku trvala jen týden.
Já dělám sliz koncentrovanější, na 5 litrů výsledného produktu dávám cca 150g mýdla a zhruba půl kelímku sody (máme měkkou vodu). Je potom sice tužší (zpočátku ho musím vždycky v kanystru trochu rozšťouchat vidličkou
, aby se dal rozmíchat, časem potom zřídne a už to není potřeba), ale s praním jsem velice spokojená.
Ahojte, dievčatá. Som dosť rozbehaná, tak nestíham prispievať, len si vás raz za týždeň dočítam, aby som vedela čo je nové.
Bohužiaľ sa momentálne borím s problémom s umývačkou. Mám Sonett prášok a používam eco program (2hod 40min a 45C) a polovicu vecí nechávam znova v umývačke, lebo nie je dobre umytá. Máme studňovú vodu a aj odvápňovací filter. Zvlášť velký problém má umývačka s hrnčekmi od čierneho čaju. Predtým som mala Denkt mit prášok a tam bol občas problém len manželovými šálkami (bez citrónu) ale teraz nemám vôbec umyté ani šálky od citrónového čaju, nehovoriac o príboroch. Fakt neviem čo robím zle. Teraz som pridala horúci predoplach, ale keď budú riady znova neumyté, tak neviem čo urobím. Myslíte, že môžem použiť na eko prášok aj nejaký štandartný program? Myslela som, že ten špeciálny by mal byť najlepší ale je to hrôza. Prosím poraďte.
Ahoj Kristína, aj my sme mali so Sonettom problém, ale keď sme dali soľ na maximum, tak sa to zlepšilo.
Kristína TT píše:
Ahojte, dievčatá. Som dosť rozbehaná, tak nestíham prispievať, len si vás raz za týždeň dočítam, aby som vedela čo je nové.Bohužiaľ sa momentálne borím s problémom s umývačkou. Mám Sonett prášok a používam eco program (2hod 40min a 45C) a polovicu vecí nechávam znova v umývačke, lebo nie je dobre umytá. Máme studňovú vodu a aj odvápňovací filter. Zvlášť velký problém má umývačka s hrnčekmi od čierneho čaju. Predtým som mala Denkt mit prášok a tam bol občas problém len manželovými šálkami (bez citrónu) ale teraz nemám vôbec umyté ani šálky od citrónového čaju, nehovoriac o príboroch. Fakt neviem čo robím zle. Teraz som pridala horúci predoplach, ale keď budú riady znova neumyté, tak neviem čo urobím. Myslíte, že môžem použiť na eko prášok aj nejaký štandartný program? Myslela som, že ten špeciálny by mal byť najlepší ale je to hrôza. Prosím poraďte.
Nejsem teda majitelkou myčky, ale eco program dle mě znamená, že je ekonomický, nikoliv ekologický. To stejné je i u praček. Určitě můžeš použít i jiný program.
Uvidíš, co holky co mají myčku.
My taky myčku nemáme, ale napadá mě, jestli není těch 45° moc málo?? Měla jsem za to, že myčky myjí na nějakých 60 - 70°, což bych pochopila že umyje, ale při 45°…? Není to opravdu nějaký ekonomický program pro málo znečištěné nádobí?
Kristino používám taky Sonnet a jeden čas jsem na tom byla podobně, polovina se myla opět. Měla jsem tehdy ještě oplachovadlo od Missivy a zjistila jsem, že asi něco reaguje s tím práškem, protože když jsem dala místo oplachovadla ocet, najednou začalo být nádobí umyté.
Občas pomůže dát prášek a nechat nějakým programem umýt prázdnou myčku.
Momentálně nám myje Sonnet dobře, dávám 3 sunarové odměry (v dávkování asi taky byla trochu chyba, byla jsem zvyklá z Missivy dávat méně) a myji nádobí na běžné programy, na eko nám naopak moc nemyje, navíc je eko program dost dlouhý.
Měla jsem tenkrát sto chutí skončit s ekopráškem, ale vytrvala jsem a je to dobré, chce si to asi pohrát s množstvím prášku, mírou oplachu a teplotou programu. Budu držet palce, ať máš brzo nádobí čisté jako křišťál
.
Žížalo já dělám sliz ze 100g mýdla, asi polovinu kelímku od pomazánkového másla práškové sody (krystalické se dává více) a 5 l vody. Nastrouhám mýdlo, v 1l horké vody rozpustím mýdlo, pak přisypu sodu a doliju 4l teplé vody a promíchám. Sliz se mi ještě nikdy nezkazil, vydrží minimálně měsíc i déle. Zkoušela jsem přikapat EO levanduli, ale vonělo to jen chvilku, když jsem věšela prádlo, tak mi to přijde škoda EO, ale vonělo to krásně.
Díky za rady, zítra si zkusím připravit sliz a vyzkouším to. Mám tady ještě trochu Lovely, ve které jsem prala doteď, tak ji dodělám a pak už přejdu na lepší. ![]()
kokon píše:
sonett/ecover bude vic eko, ale DG je zas cesky.
Mě se zdá, že ten DG nějak neúčinkoval.